Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ІКСКР (1).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Лекція 10 Тема: характеристика історико-культурної спадщини карпатського регіону угорщини План

1. Розташування та природно-кліматичні умови.

2. Розвиток економіки, транспортне сполучення.

3. Історична довідка.

4. Об’єкти культурної спадщини.

5. Розвиток основних видів туризму.

6. Національна кухня.

7. Народні свята, фестивалі, масові заходи, атракції.

1. Розташування та природно-кліматичні умови

Угорські Карпати займають площу 12 тис. км2 і складають близько 4 % території всієї гірської системи Карпат.

Гірські масиви перетинають країну в поперечному напрямку: на заході простягаються гірські масиви Задунайського краю висотою 400−700 м (Кестхей, Баконь, Вертеш, Герече, Піліш, Вішеград), на північному сході простягається Північносерединний масив з горами висотою 500−1000 м (Бержень, Матра, Бюкк, Черехат, Земплен). Найвищою точкою країни є г. Кекеш (1014 м).

Клімат в Угорщині визначається впливом західних вітрів і положенням країни всередині гірської дуги Карпат. У зимовий час гори перешкоджають рухам холодних повітряних мас з півночі і північного сходу, тому тут тепліше, ніж у східних сусідів. Зима в країні порівняно м’яка, літо тривале і жарке. Середня температура найспекотнішого місяця − липня − складає + 5 °C, а найхолоднішого − січня − +4 °C.

Уся річкова мережа Угорщини належить басейну р. Дунаю протяжністю 270 км, що перетинає країну із півночі на південь. Східна половина Угорщини лежить у басейні головної лівої притоки р. Дунаю – р. Тиси. Друга за довжиною річка Угорщини тече територією країни протяжністю 598 км. З правих приток р. Дунаю в межах Угорщини найбільшими є такі річки, як Раба, Шіо, Драва.

Потрібно відзначити Балатон − найвідоміше у світі озеро, яке користується найбільшою популярністю туристів. Його довжина складає 77 км, ширина − від 14 км, а площа − приблизно 598 км2. Балатон − мілководне озеро з середньою глибиною 3 м. Тут знаходяться й інші великі озера, такі як Веленце (26 км2), Фертьо (23 км2).

Карпатський регіон Угорщини широко відомий як регіон з унікальними природними особливостями. На території Угорських Карпатах функціонують Бюккський національний парк, Агтелекський біосферний заповідник, Голлокейський, Лазберцький, Берженьський, Земпленський, Токайсько-Бодрогзугський ландшафтно-охоронні райони.

У сучасній Угорщині головною одиницею адміністративно-територіального поділу є медьє (область). Угорська частина Карпатського регіону адміністративно належить до таких медьє, як Боршод-Абауй-Земплен, Хайду-Біхар, Хевеш, Яс-Надькун-Сольнок та Сабольч-Сатмар-Берег. До найбільших міст належать: Мішкольц, Дебрецен, Сольнок та ін.

2. Розвиток економіки, транспортне сполучення

Головними галузями економічного розвитку Карпатського регіону Угорщини є сільське і лісове господарство, видобувна, легка промисловість. Останніми десятиріччями туризм також робить значний внесок в розвиток економіки країни.

Медьє Боршод-Абауй-Земплен стало одним з провідних промислових регіонів країни, оскільки тут розвинута гірська промисловість (концентрація заліза та сталі) та машинобудування. Важливість хімічної та металургійної галузей промисловості виходить за рамки кордонів країни і відзначається конкурентоспроможністю за кордоном.

Економіка медьє Хайду-Біхар має сільськогосподарське і промислове спрямування. Близько 35 % економічно активного місцевого населення зайнято в сільському господарстві, 30 % − у промисловості. Близько 60 % землі обробляється, і приблизно 25 % віддано під пасовища. Основними сільськогосподарськими культурами даного регіону є пшениця, кукурудза, жито, картопля, соняшник і цукровий буряк. За урожайністю цих культур Хайду-Біхар займає друге місце в Угорщині.

Регіональна економіка в месьє Хевеш домінує в галузі туризму та виноробній промисловості, в Яс-Надькун-Сольнок – в аграрній промисловості, в Сабольч-Сатмар-Берег – переважно в сільському господарстві.

Головними видами транспорту в країні є залізничний, автомобільний, річковий (по р. Дунай). Столиця країни − Будапешт − центральний вузол транспортної системи Угорщини, добре сполучений зі всіма сусідніми країнами залізницею, автомобільними дорогами і річковими шляхами. Окрім міжміських поїздів, в Угорщині діє мережа приміських електричок. Громадський транспорт також добре розвинений. У Будапешті, Дебрецені, Мішкольці і Смегеді ходять трамваї. У Будапешті є також метро.