Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ІКСКР (1).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Передмова

Історико-культурна спадщина − це сукупність створених у процесі історичного розвитку певної території пам’яток матеріальної і духовної культури, які мають суспільно-виховне значення, важливі для формування світогляду народу, становлять пізнавальний інтерес і можуть бути використані для задоволення духовних і матеріальних потреб населення. Вони відзначаються великою різноманітністю і включають історико-архітектурні, археологічні та історичні пам’ятки, твори монументального мистецтва, етнографічні особливості території, традиційні промисли і ремесла (народні традиції, вірування, образотворче мистецтво тощо).

Історико-культурна спадщина є важливою складовою туристично-рекреаційного потенціалу. Пам’ятки історії і культури відіграють особливу роль у розвитку туристичної діяльності, є наочним свідчення таланту будь-якого народу, його багатовікової історії.

Карпатський регіон − своєрідний ареал збереження культурних та духовних цінностей, національних традицій, багатої історико-культурної спадщини. Все це сприяє створенню потужної туристичної індустрії, що буде економічно вигідною галуззю для регіону, стратегією його подальшого розвитку, піднесення добробуту населення, створення нових робочих місць, допоможе усунути бар’єри між людьми різних культур та національностей, створить «атмосферу миру» та взаєморозуміння між народами, сприятиме розвитку самосвідомості особистості, духовному зростанню шляхом засвоєння культурних цінностей. Це все створює хорошу базу для організації культурного туризму, закріпивши за Карпатами статус туристичного регіону міждержавного значення.

Курс «Історико-культурна спадщина Карпатського регіону» («ІКСКР») є важливою складовою спеціальної підготовки студентів навчальних закладів туристичного спрямування, належить до вибіркової частини професійно-орієнтованих дисциплін навчального плану.

Навчально-методичний посібник з курсу «ІКСКР» підготовлено для спеціалізованої фахової підготовки студентів ВНЗ України, які навчаються за освітніми напрямами «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».

Розділ 1 структура курсу «ікскр»

1.1. Опис курсу

Мета курсу «ІКСКР» − сформувати базовий рівень знань, необхідні теоретичні знання та практичні компетенції з основ історико-культурної спадщини Карпатського регіону як складової культурного туризму.

Завдання курсу «ІКСКР» полягає в опануванні студентами за допомогою різних форм і методів (лекції, семінари, самостійна ро­бо­та, написання рефератів, аудиторних контрольних робіт) програм­ного матеріалу, зокрема:

  • дати всебічну характеристику географічному розташу­ван­ню, адміністративному поділу, при­родно-рекреаційному потенціалу Карпатського регіону (КР);

  • розглянути історичне минуле країн і народів, що входять до КР;

  • вивчити соціально-економічний розвиток КР та з’ясувати роль туризму в економіці зазначеного регіону;

  • визначити напрямки, форми та методи розвитку туристично-екскурсійної галузі КР;

  • охарактеризувати культурний туризм як інструмент формування національної ідентичності;

  • надати оцінку сучасному стану й особливостям структури історико-культурного потенціалу КР;

  • вивчити особливості функціонування нерухомих пам’яток історії та культури в туристичній інфраструктурі КР;

  • визначити, наскільки повно за допомогою туристичних об’єктів висвітлюється історія та культура КР;

  • показати значення історико-культурної спадщини для розвитку туристичної галузі КР;

  • з’ясувати роль та показати значення місцевих традицій та звичаїв для подальшого розвитку масового туризму КР.

  • виявити специфіку національної кухні, календарної обря­дово­сті жителів КР та її вплив на перебіг розвитку традиційної на­родної культури, збереження духовних цінностей;

  • виокремити чинники, що впливають на активність залучення складових історико-культурної спадщини до туристично-екскурсійної діяльності КР;

  • визначити сучасні проблеми збереження істо­ри­ко-куль­турної спадщини КР та шляхи їх вирішення;

  • виявити перспективні напрямки подальшого використання історико-культурної спадщини КР.