Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ІКСКР (1).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

5. Розвиток основних видів туризму

В Румунських Карпатах розвинута широка система обслуговування туристів: гірські готелі, ресторани, тематичні парки, санаторії і профілакторії, сауни, змішані туристичні комплекси, туристичні і транспортні компанії, канатні дороги. Туристичні стежки, як правило, добре маркіровані, а в небезпечних і складних місцях налагоджені страхові ланцюги або троси та працює гірсько-рятувальна служба.

Найбільшими гірськолижними курортами в Карпатах Румунії є Синая, Пояна Брашов, Передял.

Синая – «перлина Карпат» − курорт міжнародного рівня. Розташований в 105 км від аеропорту м. Бухареста. У Синаї є ціла мережа трас для катання на лижах, санчатах. Катання відбувається на висоті від 1400 до 2100 м.н.р.м.

Пояна Брашов − елітний курорт міжнародного рівня, розташований в 13 км від м. Брашов і в 189 км від м. Бухареста. Північні схили і наявність сніжних гармат забезпечують надійне катання протягом тривалого періоду, яке відбувається на висотах 1000–1700 м.н.р.м.

Курорт Передял знаходиться на відстані 140 км від м. Бухареста. Траси для катання тут розташовані на північних схилах, що дозволяє сніжному покриву утримуватися більше 100 днів на рік, а наявність сніжних гармат створює додаткові можливості для відпочинку. Висока якість тутешньої траси, освітленої вночі, визнана гірськолижниками, що приїжджають сюди зі всієї Європи, є однією з найкращих.

В цьому регіоні потужно розвивається оздоровчий туризм, адже на території Румунії знаходяться 1/3 всіх мінеральних вод Європи. Тут пропонується лікування більш ніж на 160 курортах, найбільш знані серед яких: Ковасна, Бейле Оланешть, Бейле-Фелікс та ін.

6. Національна кухня

Румунська кухня протягом віків зазнавала помітного впливу як Сходу, так і Заходу, тому в ній існують запозичення з кухонь інших народів. У національних стравах румуни використовують інгредієнти, що сповільнюють процес старіння, насамперед різноманітні приправи на основі подрібнених ароматичних сухих трав, трав медичного призначення, овочі, фрукти, яйця, молочні продукти.

Характерним для румунської кухні є приготування їжі на помірному вогні, а також той факт, що певні інгредієнти (якщо в основі їх приготування лежить варіння) варяться лише стільки, щоб достатньою мірою просочитися.

Відомою національною стравою Румунії є чорба − суп, що їдять на обід та подають зі сметаною та гірким перцем. Широко відома чорба з яловичого шлунку, чорба з курячих тельбухів, чорба з фрикадельками. Найбільш часто вживаний вид чорби з коров’ячого шлунку.

Добре знаним в Румунії є мітітей − традиційна м’ясна страва молдовської та румунської кухонь. Це невеличкі ковбаски без оболонки, виготовлені із суміші фаршу м’яса яловичини, свинини чи баранини з додаванням м’ясного росолу чи води, часнику, чорного перцю, паприки, чебрецю, коріандру, соди, солі.

В Карпатах Румунії поширеною є плачинда − виріб із листкового тіста (переважно прісного), що має плескату форму та містить начинку із сиру чи гарбуза.

Для приготування різних страв у Румунії широко використовується й кукурудза. Тут потрібно відзначити мамалигу − кашу з кукурудзяного борошна, на основі якої готується безліч варіантів страв: мамалига з бринзою, бульс, голубці з мамалигою.

Румунія також багата виноградниками, тому румунський стіл важко уявити без вина. Найпопулярнішими румунськими сортами винограду вважаються Бебяска, Фетяска, Граса, Роминяске та ін. З міцних напоїв розповсюдженою є фруктова горілка або палянка, хорошими вважаються й румунські коньяки.