Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ІКСКР (1).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

7. Народні свята, фестивалі, масові заходи, атракції

Релігійний склад населення Румунії: православні – 83 %, греко-католики – 6 %, протестанти, кальвіністи, лютерани, баптисти, мусульмани – 11 %.

Говорячи про румунські свята треба згадати одну їх особливість, а саме взаємозалежність. До прикладу, весняні свята починаються з Драгобетеле, потім переходять в Мерцишор, який поступається місцем Бабі Евдотьї, (якщо в ці дні несподівано піде сніг: «Баба Евдотья вийшла на вулицю трясти свої шуби»). Далі слідує цілий рій свят, які славлять весну, появу першої трави, потім – першої квітки, потім – колоска тощо.

Свято Драгобетеле відзначають 24 лютого. В давнину вважалося, що цього дня починається весна, пробуджується природа і людина повинна брати участь в загальній радості. За традицією, в цей день хлопці і дівчата зустрічалися перед церквою і йшли в ліс збирати перші весняні квіти. Дівчина поверталася з лісу бігом, її повинен був переслідувати хлопець, що закохався в неї. Якщо юнак наздоганяв дівчину, а вона теж була закохана в нього, їх єднав поцілунок на очах у всіх. Вважалося, що тепер вони заручені. Таким чином, під час свята з’ясовувалося, які весілля будуть восени.

Своєю оригінальністю святкування відзначається й свято Мерцишор − традиційне свято зустрічі весни в Румунії, що відзначається 1 березня. Цього дня люди дарували один одному маленький бутоньєрок у вигляді квіточок, зроблений з ниток білого і червоного кольорів. Ця прикраса, як і свято, називається мерцишором та носиться на одязі весь місяць, а 31 березня знімається і розвішується на квітучих фруктових деревах. Вважається, що завдяки таким діям людей супроводжуватиме успіх протягом всього майбутнього року. За повір’ям, якщо загадати бажання, вішаючи мерцишор на дерево, воно обов’язково здійсниться.

У трансільванських селах мерцишори прив’язують до дверей, вікон, рогів домашніх тварин, оскільки вважається, що вони відганяють злих духів і додають життєвої сили. У жудці Біхор існує повір’я, що саме в цей день, 1 березня, потрібно вмиватися дощовою водою, щоб стати вродливішим і здоровішим.

У Румунії щорік проходить величезна кількість фестивалів і ярмаркових ходів. Наприклад, у лютому − Зимовий Фестиваль в Сфинту-Георге, в квітні − Міжнародний Фестиваль Сучасного Мистецтва у Брашові, Національний Весняний Фестиваль в Хотені-Марамуреш, у травні − Фестиваль нарцисів, а також Міжнародний фестиваль фотографії і Міжнародний фестиваль джазу і блюзу у м. Брашов, у червні − Трансільванський Міжнародний Кінофестиваль в Клуж-Напоке та традиційний ярмарок ремесел в Бухаресті та ін.

Кожного року в останні вихідні липня (з п’ятниці по неділю) в Карпатському регіоні Румунії, а саме в м. Сігішоарі, проходить фестиваль середньовічної культури. Для такого свята місто-фортеця є кращою декорацією. Три дні на вулицях проходить дійство в дусі середньовіччя − фехтувальні турніри та вистави за участю самих туристів.

Любителі гострих відчуттів мають змогу провести ніч у величному замку графа Дракули. Старий готичний замок XIV ст. володарює над округою з високого пагорба (60 м). Всю ніч тут чути сумні зітхання і кроки, а в тронному залі можна навіть розглянути північну трапезу тих, хто вже давно пішов у потойбічний світ.