Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ІКСКР (1).doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

4. Об’єкти культурної спадщини

Слід вказати на те, що Карпатський регіон Словаччини багатий на історико-культурну спадщину. Знаходячись у центрі Європи, Словаччина ввібрала кращі традиції світової культури. Пейзажі цієї місцевості важко уявити без старовинних архітектурних споруд. Варто відзначити мальовниче м. Бардеїв (поблизу кордону з Польщею) − комплекс історичних будівель, оточених майже безперервною системою міських фортифікацій, серед яких найцінніший пам’ятник − монументальний храм Святого Егідія XIII ст. В центрі міста розташована ратуша в стилі готики XVI ст., в якій поєднані піздньоготична форма з ранньоренесансними компонентами. Вона прикрашена високими щитами, двосхилим дахом і прекрасним сходовим ліхтарем. В даний час тут розміщується музей. Неподалік від площі знаходиться комплекс будівель колишніх єврейських лазень і синагог кінця XVIII ст.

Поблизу м. Бардейова розташована оздоровниця Бардейовські Купелі, а у ній – скансен – Музей окресу Шаріш (багата колекція ікон), дві дерев’яні церкви XVIII ст.

Одне з міст Карпатського регіону Словаччини, Банська-Стявниця, включене до списку світової спадщини ЮНЕСКО, адже тут знаходяться Старий Замок (XVI ст.), будинки Гірської і Лісової Академій, пам’ятки гірничодобувної промисловості.

Наступним важливим історико-архітектурним центром є Кошице − найбільше місто східної Словаччини, що розташоване біля кордону з Угорщиною. Тут можна побачити готичний собор св. Єлизавети 1382−1499 рp., готичну капелу св. Михайла XIV ст., домініканську церкву та монастир XIV−XVIII ст., ратушу 1756 p., готичну катедру XIV ст., Музей унікальної колекції монет XV−XVII ст., Музей техніки, в якому представлена багата колекція виробів з металу.

Місто Пряшів також володіє рядом пам’яток старовини, з яких особливої уваги заслуговують готичний костел св. Мікулаша XIV ст., Протестанський костел XVІІ ст., стара синагога, фрагменти оборонних мурів.

У м. Свиднику знаходяться Музей української культури – скансен, який експонує господарські і житлові квартали XV−XIX ст., Військовий музей, що зберігає пам’ятки з Дукельсько-Пряшівської операції.

Старе слов’янське укріплене поселення м. Нітра також багате на історико-архітектурні пам’ятки, серед яких базиліка св. Емерама 1200 p., палац XVIII ст., Бібліотека Абатства в Старій Семінарії XVIII ст.

У м. Левочі знаходиться найвищий у світі готичний вівтар, а також Кежмарок − готичний замок XV ст. з каплицею XVII ст., в м. Гуменне − Дерев’яний костел XVIII ст. (скансен).

В Словаччині налічується 7 найменувань об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, а саме: історичний центр міста Банська Штявниця та Бардіїв, Спишський Град, м. Левоча і пов’язані з ним пам’ятники, с. Влколінець, Словацький Карст, букові праліси Карпат, дерев’яні церкви словацьких Карпат.

5. Розвиток основних видів туризму

Туристичний потенціал Словаччини є високим. Цьому сприяють географічне розташування, клімат, природні особливості, а також добре розвинені відповідні інфраструктури, тому тут існує безліч курортів різного роду.

Гірськолижні курорти Словаччини займають два основні гірські масиви цієї країни – Низькі й Високі Татри. Взимку Високі Татри − це «рай» для лижників і прихильників зимового відпочинку в горах. Високогірна татранська кліматична система − гарне доповнення до лікування специфічних хвороб верхніх дихальних шляхів.

У південній частині країни знаходяться кілька відмінних гірськолижних курортів: Штребське Плесо, Смоковець, Татранська Ломниця, Ждяр та інші, які об’єднані татранською залізницею.

Штребске Плесо − один з найвідоміших і найвище розташованих гірськолижних курортів Високих Татр, знаходиться на висоті 1355 м.н.р.м. Найвища точка катання – 1915 м, найнижча − 600 м, загальна довжина трас – 4,5 км, найдовша траса сягає 2 км. Тут функціонують 5 підйомників і 2 трампліна.

Смоковець − адміністративний центр Високих Татр і найстаріший гірськолижний курорт Словаччини. Траси тут розташовані на висоті від 800 до 1400 м. Смоковець умовно поділяється на три зони: Старий, Новий і Нижній. У Старому Смоковці розташована санна траса довжиною 2 км, тут також функціонують 10 підйомників.

Гірськолижний курорт Татранська Ломніца, розташований на висоті 847 м.н.р.м., теж добре відомий не тільки в Словаччині, а й за її межами. Це відоме місце відпочинку та туристичних маршрутів. Тут можна відвідати Татранську Улоговину, в якій знаходиться карстова печера Беліанська. Печера відкрита для відвідування цілий рік. Над Татранською Ломніцею здіймається друга за висотою вершина Високих Татр − Ломніцький штит (2632 м), яка визначає популярність цього місця як гірськолижного курорту № 1 в Словаччині. Гірськолижні траси Татранскої Ломніци прокладені на висоті 1700 м і доступні не тільки професіоналам, але й початківцям.

В Низьких Татрах, що розташовані в центральній частині Словаччини, знаходяться такі відомі гірськолижні курорти, як Ясна, Хопок, Ліптовський Ян, Бахлєдова Доліна та ін. Попри менші висоти катання, Низькі Татри часто мають більше снігу на схилах, ніж Високі Татри. Можливо, це пов’язано з північною орієнтацією схилів. Зимовий сезон тут триває з грудня по квітень. Траси швидкісного спуску сягають до 2500 м, висотна різниця – до 1000 м.

Словацький гірськолижний курорт Ясна розташований в Демановій долині біля підніжжя північних схилів гори Хопок (2024 м) на території національного парку Низькі Татри. Загальна довжина гірськолижних трас на даному курорті складає 21 км, протяжність – від 700 до 3100 м. Курорт Ясна пропонує хороші умови для сноубордистів.

Гірськолижний комплекс Плейси розташований поруч з містом Кромпахи на північному схилі Кромпашської гори (1025 м). Тут до послуг лижників представлена канатна дорога.

Гірськолижний комплекс Подбанске розташований на межі Західних і Високих Татр на висоті 940 м. Траси розташовані на висотах 950−1100 м і обслуговуються трьома бугелями довжиною 350−550 м.

Гірськолижний центр Ружомберок знаходиться на схилі гори Велика Фатра, над містом Ружомберок. Тут знаходяться гірськолижні траси, розташовані на висоті від 545 до 1209 м.н.р.м., їх загальна довжина складає 10 км.

Велика кількість зареєстрованих мінеральних і термальних джерел в Словаччині − близько 1300 − відкриває величезні можливості для лікування і відпочинку. До найзнаменитіших лікувальних курортів відносяться Тренчианські Теплиці, Бардіївські Купелі, Смрдаки, Раєцке Теплиці, Дудинс, Пештани та ін.

Найкращий за мінеральним складом курорт Пештани спеціалізується на лікуванні ревматизму. Тренчианські Теплиці знаходяться біля сірчаного джерела і підходять для лікування та профілактики захворювань нижніх кінцівок. Лікувальні курорти розташовані також в селах Лучки, Коритниця, Любохня, термальні пляжі функціонують в селах Бешеньова і Липтовський Ян. Багато джерел теплої і вуглекислої мінеральної води знаходяться в селах Бешеньов, Ликава, Квачани, Жяр, Прибилина, Заважливі Поруби, Липтовський Ян тощо.