Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Які принципи покладені в основу оцінки ефективності проектних рішень?

  2. Які методи оцінки ефективності інвестицій Вам відомі?

  3. Опишіть методику розрахунку основних фінансових критеріїв відбору проектів.

  4. Визначте переваги та недоліки різних фінансових критеріїв оцінки ефективності інвестицій.

  5. Які існують особливості застосування та обмеження різних фінансових критеріїв в аналізі взаємовиключаючих і взаємозалежних проектів?

  6. Які є особливості відбору взаємовиключаючих і взаємодоповнюючих проектів?

  7. Чи завжди всі учасники проекту користуються для відбору проекту однаковими критеріями?

  8. Розкрийте сутність критеріїв ефективності інвестицій, що не враховують вартість грошей у часі. У яких випадках доцільно їх використовувати?

  9. Чим пояснюється необхідність застосування неформальних процедур при відборі проектів?

  10. Які критерії є найпопулярнішими при проведенні неформальних процедур відбору та оцінки проектів?

  11. За якими методиками оцінюють проект відповідно до неформальних критеріїв?

Тема 8. Динамічний аналіз беззбитковості проекту Питання навчальної програми

Управління структурою витрат за проектом. Поняття і розрахунок беззбитковості проекту. Особливості визначення різних видів точки беззбитковості проекту. Використання операційного лівериджу для прийняття проектних рішень.

Методичні вказівки до вивчення теми

Аналіз беззбитковості є невід’ємною частиною процедури оцінки життєздатності проектів. Метою цього аналізу є визначення мінімально припустимого обсягу виробництва та реалізації продукції проекту за умови забезпечення необхідного рівня його ефективності.

Зазначимо, що ситуація беззбитковості відображає такий стан, коли сукупні доходи дорівнюють сукупним витратам, тобто немає ані прибутків, ані збитків. Тому аналіз беззбитковості — це аналітичний підхід до вивчення взаємозв’язку величини витрат і доходів на різних рівнях виробництва.

Виходячи з цього, першим кроком у вивченні теми є розуміння різниці між постійними та змінними витратами, а також можливості управління ними. Слід зазначити, що управлінський підхід до керування раціональною структурою майбутнього проекту полягає у виборі такої технології та обсягу виробництва, які дозволяють мінімізувати середні витрати у довгостроковому періоді. Тому основну увагу на цьому етапі дослідження слід приділити вивченню можливості та принципів управління структурою витрат за визначеного масштабу проекту.

З’ясування вищенаведеної інформації дозволяє перейти безпосередньо до розгляду методики проведення аналізу беззбитковості проектів, важливим завданням якого є розрахунок точки беззбитковості на основі співвідношення:

Виручка = Змінні витрати + Постійні витрати + Прибуток

Це рівняння є базовим для розрахунку основних змінних проекту, а саме: беззбиткового обсягу виробництва, мінімального рівня ціни, максимальних значень витрат (постійних і змінних).

При цьому слід нагадати, що залежно від генерування операційного грошового потоку визначають бухгалтерську, готівкову та фінансову точки беззбитковості. Потрібно зрозуміти різницю між ними та опанувати алгоритми розрахунку.

Для успішного засвоєння теми необхідно опанувати основні навички розрахунку показників беззбитковості і розуміти економічне значення кожного з них для прийняття рішення про доцільність реалізації проекту.

Логічним продовженням теми є визначення впливу зміни обсягів реалізації продукції проекту на зміну структури витрат, сукупної виручки від продажу та прибутку. Дослідити таку залежність можна за допомогою операційного лівериджу (OL), величина якого свідчить про чутливість прибутку до зміни величини обсягів продажу продукції проекту.

Опанування зазначених показників дозволяє перейти до розгляду аналізу динамічності, який спрямований на визначення впливу наймінливіших параметрів проекту (обсягу продажу, величини витрат і ціни) на його результати. Проведення аналізу динамічності передбачає, поряд з визначенням величини операційного лівериджу, розрахунок запасу надійності та запасу фінансової міцності проекту.

Закінчити вивчення теми доцільно розглядом особливостей прийняття рішень в умовах динамічних змін.