Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. У чому полягають мета і роль екологічного аналізу при підготовці та відборі проекту?

  2. На які чотири категорії розподіляються проекти з точки зору обсягу та якості аналізу впливу проекту на навколишнє середовище?

  3. Розкрийте зміст екологічної аналітичної роботи на різних стадіях підготовки та реалізації проекту.

  4. Надайте характеристику класифікації типів впливів проектів на навколишнє середовище.

  5. Які основні критерії використовуються для екологічної оцінки проекту?

  6. Які методи впливу проекту на навколишнє середовище використовуються для виробництва, що проектується?

  7. Які методичні підходи до оцінки впливу проекту на довкілля застосовуються для функціонуючих підприємств?

  8. Дайте характеристику методам контрольних списків, матриць, діаграм потоків, сумісного аналізу карт, що використовують для аналізу та оцінки впливу проекту на навколишнє середовище.

  9. У чому полягає суть оцінки екологічних наслідків проекту, яка базується на визначенні зміни продуктивності ресурсів, втраченого доходу та альтернативної вартості?

  10. Дайте змістовну характеристику методу аналізу ефективності витрат та превентивних витрат. Як, на вашу думку, можна застосовувати дані методи для оцінки екологічних наслідків проектів в Україні?

Тема 14. Соціальний аналіз Питання навчальної програми

Мета і завдання соціального аналізу. Зміст робіт з соціального аналізу. Соціальне середовище проекту та його оцінка. Проектування соціального середовища проекту.

Методичні вказівки до вивчення теми

Як і попередні теми, цю тему також рекомендується почати з усвідомлення мети соціального аналізу, тобто визначення прийнятності варіантів реалізації проекту з погляду користувачів, населення регіону, де здійснюється проект, розробки стратегії реалізації проекту. На розвиток зазначеної мети слід розглянути основні компоненти соціального аналізу - оцінка населення, що мешкає в зоні реалізації проекту; визначення рівня адекватності проекту культурі та організації населення в районі його реалізації; розробка стратегії забезпечення підтримки проекту на всіх стадіях підготовки, реалізації та експлуатації з боку населення регіону. Також необхідно усвідомити, що соціальний аналіз не обмежується оцінкою можливості реалізації проекту в певному соціальному середовищі, адаптації до нього. Межі аналізу набагато ширші, оскільки аналітики проекту мають з’ясувати, чи зможе проект сприяти соціальному розвитку суспільства. Студент повинен розуміти і складнощі проведення такого аналізу, зважаючи на те, що далеко не всі соціальні явища можна визначити кількісними характеристиками.

Подібно екологічному аналізу, соціальний аналіз також виконується на різних стадіях життєвого циклу проекту і на кожній з них здійснюється певний обсяг аналітичної роботи. Студент повинен з’ясувати зміст робіт з соціального аналізу на кожній стадії.

Продовжуючи вивчення теми, необхідно зупинитись на оцінці соціального середовища проекту. Особливу увагу слід приділити такому ключовому питанню, як характеристика населення в даному районі, його чисельність та склад, аналіз етнічно-демографічного, соціокультурного середовища проекту. Багато в чому опануванню цього аспекту аналізу можуть допомогти знання, отримані при вивченні дисциплін «Демографія», «Регіональна економіка».

Завершується вивчення теми розглядом питання проектування соціального розвитку регіонів, яких стосується проект. При проведенні даного аналізу увазі підлягають такі важливі складові, як забезпечення ефективної зайнятості, формування нової структури та якості робочої сили, прогнозування тенденцій розвитку системи цінностей населення, традицій та зміни його потреб. Виконання цієї роботи потребує знань з системи показників-індикаторів, які використовуються в соціальному аналізі.