Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Яка основна ціль та завдання маркетингового аналізу?

  2. Перелічте основні стадії маркетингового аналізу.

  3. В чому полягає зміст першої стадії маркетингового дослідження - аналізу попиту і стратегій його розвитку?

  4. Надайте характеристику основним етапам аналізу ринку продукції проекту.

  5. Які фактори характеризують макросередовище, мікросередовище?

  6. Розкрийте зміст етапів розробки стратегії маркетингу та побудови відповідної маркетингової концепції.

  7. Як Ви розумієте термін «конкурентоспроможність продукції»?

  8. Які основні методологічні принципи покладені в основу оцінки конкурентоспроможності продукції?

  9. У чому полягає сутність диференціального методу оцінки конкурентоспроможності продукції?

  10. Надайте характеристику комплексному методу оцінки конкурентоспроможності продукції.

Тема 11. Технічний аналіз Питання навчальної програми

Мета і завдання технічного аналізу. Етапи проведення робіт з технічного аналізу проектів. Визначення місцезнаходження проекту та обґрунтування вибору масштабу проекту. Вибір технології виробництва, устаткування та ідентифікація інфраструктури об’єкта проектування. Організація підготовки та здійснення проекту.

Методичні вказівки до вивчення теми

Дотримуючись логічного викладення матеріалу дисципліни, дана тема вивчається після проведення маркетингового аналізу, тобто, після того, як виявлено наявність ринку і можливість реалізації проектної продукції.

Перш за все, студент повинен зрозуміти основну мету проведення технічного аналізу, яка полягає в обґрунтуванні технічної здійснюваності проекту, і основні завдання, пов’язані з реалізацією мети. При цьому слід акцентувати увагу на тому, що у проектному аналізі технічна життєздатність проекту - це не просто визначення технологій виробництва, а й обґрунтування місцезнаходження проекту, масштабу виробництва, строків здійснення проекту, встановлення стандартів і норм виробництв, оцінка витрат на проект та ін.

З визначенням усіх аспектів технічного аналізу тісно пов’язане наступне питання, у якому розглядаються етапи проведення технічного аналізу. Слід уважно ознайомитись зі змістом кожного етапу.

Початковим етапом проведення технічного аналізу є визначення місцезнаходження та масштабу проекту. Для вирішення першого завдання потрібно розуміти основні критерії раціонального розміщення підприємства, що дозволяє визначитись з географічним регіоном розташування підприємства, а далі - й з конкретною земельною ділянкою. Вибір масштабу проекту чи, інакше, виробничої потужності слід здійснювати з урахуванням низки факторів: місткість ринку збуту продукції, екологічні бар’єри, здатність організації реалізовувати великі проекти, технологічні ризики, можливість зниження витрат на виробництво завдяки ефекту масштабу.

Вивчивши питання розташування і масштабу проектованого об’єкта, студент приступає до розгляду такого аспекту технічного аналізу, як вибір технології виробництва та устаткування. Необхідно ознайомитись з вимогами до вибору технології (відсутність залежності використання конкретної технології від рівня розвитку країни, де виробляється ця технологія, стандартизованість, можливість перепрофілювання), способами отримання технологій (інвестиції іноземного інвестора, купівля устаткування і передача технології, купівля ліцензійних прав, передача сучасних технологій у межах технічної допомоги), схемою аналізу альтернативних технологій, факторами, що впливають на її вибір.

По суті паралельно з вибором технології здійснюється вибір устаткування. При вивченні цього питання студент повинен усвідомити головні принципи визначення потреби в устаткуванні (номінальна потужність, ступінь завантаження, виробнича програма), можливі обмеження (квоти на споживання сировинних матеріалів, складність імпортування окремих видів устаткування, державна політика підтримки вітчизняних виробників). Слід прийняти до уваги, що у даному питанні обґрунтовується як вибір основного технологічного устаткування, так і визначається потреба у запчастинах, розвитку технологічної інфраструктури за видами (складські при­міщення, водопостачання, каналізація, енергозабезпечення, транспорт тощо). За певними групами обладнання визначається і надається, як правило, у табличному вигляді його вартість.

Завершує тему розгляд питання управління розробкою проекту, яке включає: вибір проектувальників та укладання контрактів за результатами конкурсу, планування і виконання проектно-конструкторських робіт і послуг, проектування та узгод­ження проектно-кошторисної документації. Студенту потрібно більш детально ознайомитись зі змістом кожного з перелічених аспектів.

Слід пам’ятати, що всі питання технічного аналізу вирішуються на альтернативній основі.