Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. У чому полягає специфіка визначення цінності проекту?

  2. Надайте визначення термінів «вигоди» і «витрати» у проектному аналізі.

  3. Охарактеризуйте методичні підходи до кількісної оцінки неявних вигод і витрат.

  4. Які причини обумовлюють використання концепції альтернативної вартості у проектному аналізі?

  5. Яким чином визначають альтернативну вартість ресурсів у проектному аналізі?

  6. За допомогою яких методичних підходів можна визначити альтернативну вартість таких ресурсів, як земля, праця, капітал?

  7. Розкрийте логіку визначення основних вигод від реалізації інвестиційного проекту в разі збільшення обсягу продажу продукції та ціни на неї.

  8. Яким чином можна здійснити кількісний вимір специфічних вигод від проекту?

  9. Які особливості визначення витрат у проектних розрахунках?

Тема 5. Цінність грошей у часі Питання навчальної програми

Поняття майбутньої і теперішньої вартості грошей. Номінальна та реальна процентні ставки. Фактори, які впливають на вартість грошей.

Методичні вказівки до вивчення теми

Сучасна зарубіжна і вітчизняна теорія і практика оцінки економічної ефективності інвестицій базується на так званій концепції вартості грошей у часі. Студент повинен засвоїти принцип, покладений в основу концепції.

При розгляді процесу зміни цінності грошей у часі доцільно пригадати основи фінансової математики, на яких базується фінансовий та інвестиційний менеджмент.

Наступним кроком вивчення теми є розгляд понять ставки процента, майбутньої і теперішньої вартості грошей. Оскільки інвестиційний процес, як правило, є тривалим, тому вартість грошей на початку інвестування порівнюють з вартістю їх при поверненні у вигляді майбутнього прибутку. При цьому використовують 2 поняття – теперішня і майбутня вартість грошей. Усвідомлення механізму впливу останнього на величину майбутньої вартості студенту допоможуть приклади розрахунку простого і складного проценту.

При визначенні теперішньої і майбутньої вартості грошей користуються спеціальним коефіцієнтом, що називається ставкою. Студенту потрібно коректно використовувати різні назви цього коефіцієнта - «процентна ставка», «процент», «ріст», «ставка процента», «норма прибутку», «прибутковість», «дисконтна ставка», «дисконт». Розглядаючи підходи до визначення процентної ставки проекту, слід усвідомити поняття реальної та номінальної процентних ставок.

Особливу увагу слід приділити питанням впливу інфляції на величину номінальної процентної ставки та проектні доходи компанії. Нагадаємо, що враховувати вплив інфляції можна коригуванням на індекс інфляції або майбутніх надходжень, або ставки дисконтування. Студент повинен розуміти різницю між цими підходами, яка, зокрема, полягає у різній трудомісткості їх практичного використання. З цієї точки зору простішим є методика коригування ставки дисконтування на індекс інфляції. Більш складним є врахування змін, що впливають на доходи та різні складові витрат на виробництво продукції, оскільки, в принципі, це повинно передбачати використання різних індексів цін.

Підсумком роботи над проблемами визначення процентних ставок повинно бути опрацювання процедури прийняття проектних рішень за різними інфляційними сценаріями.

Після опрацювання вищенаведених питань можна переходити до вивчення особливостей процесів компаундування (нарощування, нарахування) та дисконтування.

Оскільки процедури розрахунків вартості грошей у часі є досить трудомісткими, студент повинен навчитись користуватись спеціальними фінансовими таблицями, які значно спрощують розрахунки.

Вивчення механізму застосування майбутньої і теперішньої вартості ануїтету в проектних розрахунках дозволить спростити здійснення розрахунків і поглибити знання методичного інструментарію обґрунтування ефективності інвестиційних рішень.

Наприкінці вивчення теми доцільно виокремити основні чинники, що визначають вартість грошей у часі, підкреслити необхідність урахування при визначенні процентної ставки дохідності інвестицій, величини і темпів інфляції та ризику, пов’язаного з інвестиціями.