Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать
  1. Програма, методичні вказівки та контрольні питання до вивчення дисципліни

Тема 1. Проектний аналіз як методологія та навчальна дисципліна

Питання навчальної програми

Предмет і мета проектного аналізу. Еволюція проектного аналізу. Концепція проектного аналізу. Принципи проектного аналізу. Структурно-логічна схема дисципліни.

Методичні вказівки до вивчення теми

Ця тема за своїм змістом є вступом до вивчення дисципліни. Перш за все, слід усвідомити предмет даної дисципліни, ознайомившись з існуючими сучасними його визначеннями. Аналіз різних поглядів дозволить студентові опанувати узагальнене формулювання предмета дисципліни як методології аналізу та обґрунтування проектів, а також відрізнити останній від предмета інших дисциплін (інвестиційного менеджменту, бізнес-планування тощо), які не слід ототожнювати.

Предмет дисципліни «Проектний аналіз» логічно визначає і його мету: формування системного уявлення про принципи, методи і засоби прийняття проектних рішень, що дає можливість раціонально використовувати наявні ресурси для задоволення суспільних і власних потреб.

У свою чергу, основна мета дисципліни зумовлює необхідність вирішення низки завдань:

  • ознайомлення з основними концепціями, поняттями, методами і підходами, які використовуються в світовій практиці для аналізу проектних рішень;

  • виявлення найважливіших проблем, пов’язаних з аналізом, підготовкою і реалізацією проектів на різних рівнях управління;

  • набуття прийомів і практичних аналітичних навичок розробки та обґрунтування управлінських рішень з погляду різних учасників проекту;

  • формування системного уявлення про методи оцінки проектів, способи і засоби залучення ресурсів для їх реалізації та механізмів управління ними;

  • формування творчого мислення студентів та їх здатності приймати управлінські рішення стосовно різних аспектів інвестиційного проекту (маркетингових, технічних, екологічних та ін.).

Незайвим і цікавим для студентів буде ознайомлення з еволюцією проектного аналізу, поява якого пов’язана з розвитком економічної теорії суспільного сектора, заснованої на методології «вигоди – витрати» (1844р., наукові роботи А. Дюпрюї, В.Візеля), практичним застосуванням цих підходів у США (з 1936 р.), зростаючою зацікавленістю науковців і практиків до проектного аналізу в усьому світі. У вітчизняній науці виділення проектного аналізу в окремий напрям прикладної науки відбулося після 1991р.

З’ясувати змістовну наповнюваність курсу можна, розглянувши основні складові проектного аналізу: концепція проекту; фази та стадії його життєвого циклу; принципи, на яких ґрунтується проектний аналіз; критерії відбору й оцінки проектів; аспекти аналізу проектів (маркетинговий, технічний, інституційний, екологічний, соціальний, фінансовий та економічний).

Для подальшого вивчення дисципліни важливим є визначення концепції проектного аналізу, що надає системне уявлення про методи порівняння та оцінки проектів, способи залучення ресурсів для реалізації проектів, а також розкриває механізм управління його життєвим циклом. Слід усвідомити, що концепція проектного аналізу концентрується на з’ясуванні витрат для здійснення проекту та всебічному вивченні результатів його реалізації: економічних, соціальних, екологічних та ін.

Темою також передбачається з’ясування принципів проектного аналізу: альтернативності, обумовленості, маржинальності, порівняння «з проектом» та «без проекту», визначення строку початку і завершення проекту.

На завершення теми студент повинен ознайомитись з принциповою схемою змісту проектного аналізу, тематичний план якої складається з наступних тем: 1.Проектний аналіз як методологія та навчальна дисципліна. 2.Концепція проекту. 3.Життєвий цикл проекту. 4.Концепція витрат і вигод у проектному аналізі. 5.Цінність грошей у часі. 6.Проектний грошовий потік. 7.Стандартні фінансові та неформальні критерії прийняття рішень. 8.Динамічний аналіз беззбитковості проекту. 9.Оцінювання і прийняття проектних рішень за умов ризику та невизначеності. 10.Маркетинговий аналіз. 11.Технічний аналіз. 12.Інституціональний аналіз. 13.Екологічний аналіз. 14.Соціальний аналіз. 15.Фінансовий аналіз. 16.Економічний аналіз.

Теми 1-3 передбачають висвітлення теоретичних аспектів проектного аналізу. У темах 4-6 розглянуто інструментарій проектного аналізу. Процедури прийняття рішень у проектному аналізі викладено у темах 7-9. Функціональні аспекти проектного аналізу вивчаються у темах 10-16.