Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

1. Порівняйте різні тлумачення змістовної характеристики проектного аналізу та визначте їх спільні та особливі риси. Чим пояснюється наявність різноманітних тлумачень проектного аналізу?

2. Сформулюйте мету та основні завдання проектного аналізу.

3. На які першочергові запитання необхідно дати відповідь під час проведення аналізу проекту?

4.Чим відрізняється проектний аналіз від інвестиційного менеджменту та бізнес-планування?

5. Охарактеризуйте еволюцію розвитку проектного аналізу.

6. Перелічте основні складові проектного аналізу?

7. У чому полягає сутність концепції проектного аналізу?

8. Надайте характеристику основних принципів проектного аналізу.

9. З якими економічними дисциплінами пов’язаний проектний аналіз?

Тема 2. Концепція проекту Питання навчальної програми

Поняття проекту. Основні ознаки проекту. Економічна взаємозалежність проектів. Класифікація проектів. Середовище проекту. Учасники проекту. Проектно-кошторисна документація.

Методичні вказівки до вивчення теми

Першочерговим питанням концепції проекту є виявлення власне сутності поняття «проект». Потрібно зазначити, що при значній кількості підходів до визначення даного терміну, принципових відмінностей вони не містять. Отже, можна рекомендувати керуватись наступним терміном: проект - одноразовий комплекс взаємопов’язаних заходів, спрямований на задоволення визначеної потреби шляхом досягнення конкретних результатів при встановленому матеріальному (ресурсному) забезпеченні з чітко визначеними цілями протягом заданого періоду часу. При вивченні дисципліни «Проектний аналіз» ми будемо здебільшого мати справу з інвестиційним проектом.

Визначивши сутність проекту, студенту потрібно засвоїти його ключові ознаки: цільова спрямованість; наявність кількісних і якісних параметрів діяльності після завершення проекту; вартість і ефективність; існування у певному зовнішньому середовищі.

Важливим є усвідомлення студентом різниці між поняттями «проект», «програма», «план», між функціонуванням підприємства і проекту, які не слід ототожнювати.

Слід також відмітити в цілому зрозумілу взаємозалежність різних проектів за одночасної їх реалізації, виділивши при цьому проекти незалежні, взаємовиключаючі, умовні, заміщуючі, синергічні.

Значущим питанням даної теми є класифікація проектів за різними ознаками: класом, типом, видом, тривалістю здійснення, масштабом, складністю, функціональною ознакою, формами розширеного відтворення. При цьому студент повинен зрозуміти, що у науковому середовищі є різні варіанти групувань проектів, більш або менш деталізовані, і кожен з них має право на існування.

Розгляд проекту як концепції неможливий без дослідження складу середовища проекту, яке поділяється на зовнішнє (політичні, економічні, соціальні, правові та інші фактори) та внутрішнє (виробнича, збутова, фінансова та інші сфери діяльності підприємства). Знайомлячись з цим питанням в даній темі, студент отримує лише загальні уявлення про середовище проекту, обмежившись, наприклад, звичайним переліком факторів зовнішнього і внутрішнього середовища. У подальшому (тема 12) передбачено більш детальне вивчення середовища підприємства та його впливу на проект.

Розгляд теми доцільно продовжити вивченням складу активних і пасивних учасників проекту залежно від ідеї і призначення проекту, визначенням їх функцій, ролі та рівня відповідальності під час підготовки та реалізації проекту.

На завершення теми студент повинен ознайомитися з основами проектно-кошторисної справи, діючими в цій галузі основними нормативними документами, зокрема, державними будівельними нормами (ДБН). За результатами вивчення цього питання він повинен набути знання щодо:

  • поділу інвестиційних проектів на:

- категорії: 5 категорій складності – від технічно нескладних до проектів великої складності;

- стадії: одна стадія – робочий проект; дві стадії - ескізний проект (техніко- економічний розрахунок), робоча документація або проект, робоча документація; три стадії – ескізний проект (техніко-економічне обґрунтування), проект, робоча документація;

  • системи ціноутворення в будівництві України, яка містить у собі кошторисні нормативи, правила визначення кошторисної вартості будівництва, складання інвесторської кошторисної документації.