Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА,

методичні вказівки та індивідуальні завдання

до вивчення дисципліни «Проектний аналіз» для

студентів напряму підготовки 6.030504 –

економіка підприємства

Затверджено

на засіданні Вченої ради

академії

Протокол № 1 від 29.01.2013

Дніпропетровськ НМетАУ 2013

УДК 65.011.47:65.015.13(073)

Навчальна програма, методичні вказівки та індивідуальні завдання до вивчення дисципліни «Проектний аналіз» для студентів напряму підготовки 6.030504 – економіка підприємства / Укл.: Т.Б. Ігнашкіна, В.А. Ємельянов. – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2013. – 65 с.

Містить перелік питань навчальної програми дисципліни «Проектний аналіз», методичні вказівки до їх вивчення, варіанти індивідуальних завдань для самостійного виконання студентами в позааудиторний час.

Призначена для студентів напряму підготовки 6.030504 – економіка підприємства заочної форми навчання.

Укладачі: Т. Б. Ігнашкіна, канд. екон. наук, доц.

В.А. Ємельянов, канд. техн. наук, доц.

Відповідальна за випуск С.Б. Довбня, д-р екон. наук, проф.

Рецензент Д.Є. Козенков, канд. екон. наук, доц. (НМетАУ)

Підписано до друку 09.11.2013. Формат 60х84 1/16. Папір друк. Друк плоский. Облік.-вид. арк. 3,82. Умов. друк. арк. 3,77. Тираж 100 пр. Замовлення №

Національна металургійна академія України

49600, Дніпропетровськ-5, пр. Гагаріна, 4

______________________________________

Редакційно-видавничий відділ НМетАУ

ВСТУП

Економічне зростання окремих підприємств, регіонів, галузей, держави в цілому можливе за умови здійснення активної і результативної інвестиційної діяльності, що потребує вирішення низки питань. Серед них значне місце посідають питання всебічного обґрунтування проектних рішень – організаційно-технічних, соціальних, екологічних, фінансово-економічних та ін.

Базою, що дозволяє обґрунтовувати управлінські рішення у галузі інвестицій, є проектний аналіз.

Дисципліна «Проектний аналіз» входить в цикл нормативних дисциплін професійної підготовки фахівців-бакалаврів напряму підготовки 6.030504 - економіка підприємства.

Метою вивчення дисципліни є формування системного уявлення про принципи, методи і засоби прийняття проектних рішень, що дає можливість раціонально використовувати наявні ресурси для задоволення суспільних і власних потреб.

Завдання дисципліни:вивчення основних концепцій, понять, методів і підходів, які використовуються у світовій практиці під час аналізу проектних рішень; з’ясування найважливіших проблем, пов’язаних з реалізацією проектів на національному, регіональному, галузевому та місцевому рівнях; оволодіння аналітичними навичками, інструментарієм, потрібними для проведення передпроектних заходів; засвоєння методів оцінювання проектів, способів і засобів залучення ресурсів для реалізації проектів і механізмів управління ними.

Предмет дисципліни - методологія аналізу та обґрунтування проектів.

Дисципліна «Проектний аналіз» включає теоретичний матеріал, який викладено у 16 темах. Конкретний перелік тем та логічний зв’язок між ними наведено далі.

Вивченню дисципліни «Проектний аналіз» передують дисципліни, що є теоретичною базою й інших прикладних економічних дисциплін («Політична економія», «Макроекономіка», «Мікроекономіка»), а також такі основні економічні дисципліни, як «Статистика», «Регіональна економіка», «Аналіз господарської діяльності», «Інвестування», «Маркетинг» «Економіка підприємства» та ін.).

Набуті знання і вміння використовуються при вивченні економічних дисциплін навчальних планів підготовки спеціалістів і магістрів з економіки підприємства: «Економічна діагностика», «Управління потенціалом підприємства», «Управління проектами».

Для одержання необхідного обсягу знань і навичок з дисципліни «Проектний аналіз», окрім засвоєння теоретичного курсу в обсязі навчальної програми, значна увага приділяється виконанню практичних завдань.

З цією метою для студентів заочної форми навчання передбачено виконання індивідуальної роботи, яка містить одне комплексне розрахункове завдання, що передбачає економічне обґрунтування інвестиційного проекту технічного переозброєння підприємства металургійної галузі з повним технологічним циклом виробництва (чавун-сталь-прокат) з урахуванням ризиків.

Після вивчення даної дисципліни і виконання індивідуального розрахункового завдання студент повинен:

знати:

- основні концепції, поняття, методи і підходи, які використовуються в світовій практиці для аналізу проектів;

- особливості різних функціональних аспектів аналізу, підготовки та реалізації проектів на національному, регіональному, галузевому та місцевому рівнях;

вміти:

  • обґрунтовувати вибір проектних рішень за певних умов;

  • обчислювати показники ефективності проектів, оцінювати доцільність їх застосування;

  • опрацьовувати процедури розробки, аналізу, порівняння та обґрунтування вибору проектів;

  • оцінювати ризики проекту.