Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. У чому полягає призначення соціального аналізу проекту?

  2. Охарактеризуйте основні компоненти соціального аналізу.

  3. Для яких типів проектів оцінка соціального аспекту є обов’яз­ковою?

  4. Надайте характеристику основних складових соціального середовища проекту.

  5. За якими напрямами та показниками здійснюється аналіз населення проекту?

  6. Яким чином інформація про рівень життя населення проекту повинна враховуватися при розробці проекту?

  7. Розкрийте зміст аналізу складових етнічно-демографічної характеристики населення.

  8. Які показники використовуються при проектуванні соціального середовища проекту?

  9. Які методи підвищення соціальної активності населення проекту Ви можете назвати?

Тема 15. Фінансовий аналіз Питання навчальної програми

Мета і завдання фінансового аналізу. Методи фінансового аналізу інвестиційних проектів. Особливості підготовки фінансового обґрунтування проекту. Фінансування проекту.

Методичні вказівки до вивчення теми

Розгляд даної теми ґрунтується на знаннях, отриманих студентом під час вивчення дисциплін «Фінанси підприємств» та ін.

Необхідно усвідомити, що фінансовий аналіз проекту є, мабуть, найбільш фундаменталь­ною і трудомісткою частиною проектного обґрунтування, який здійснюється для визначення фінансової життєздатності проекту як з точки зору ризику, так і очікуваного прибутку. Він має супроводжувати розробку проекту з самого початку. До розгляду основних змістовних питань визначається мета фінансового аналізу - визначення фінансової життєздатності проекту для прийняття рішень про доцільність його інвестування та фінансування. Надалі студент повинен отримати уявлення про етапи проведення фінансового аналізу проекту, надати кожному з них змістовну характеристику.

Методи фінансового аналізу є предметом детального вивчення в дисципліні «Фінанси підприємств». Тому друге питання теми, що присвячене саме опануванню цих методів, студент повинен повторити в позааудиторний час самостійно.

Щодо особливостей підготовки фінансового обґрунтування проекту, які є предметом розгляду у третьому питанні теми, то студент на час вивчення дисципліни «Проектний аналіз» також має базові знання і певні навички виконання необхідних розрахунків. Мова йде про складання фінансового плану проекту, який, у кінцевому рахунку, передбачає формування прогнозних форм фінансової звітності, зокрема, основних з них – прогнозного балансу, звіту про фінансові результати, прогнозу майбутніх грошових потоків.

Нарешті, питання фінансування проекту, тобто забезпечення проекту ресурсами (у грошовій, матеріальній формі), також є не новим для студента. Студент повинен згадати основні принципи фінансування, назвати джерела фінансування проектів, показники та методи визначення вартості власного, позикового, залученого, змішаного капіталу. Нарешті, останнім кроком етапу фінансування проекту, який підлягає розгляду у даній темі, є узгодження в часі припливу коштів (оплачений акціонерний капітал, довгострокові та короткострокові позички, надходження від реалізації продукції, кредиторська заборгованість) та їх відтоку (витрати, пов’язані з інвестиціями та експлуатацією підприємства).