Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Надайте визначення постійних і змінних витрат у собівартості продукції.

  2. Що є метою та завданнями аналізу беззбитковості? Які припущення при цьому робляться?

  3. За якою базовою формулою виконується аналіз беззбитковості?

  4. Чому розрахунок точки беззбитковості є критерієм оцінки інвестиційних проектів?

  5. Визначте порядок розрахунку готівкової, бухгалтерської та фінансової точок беззбитковості.

  6. Поясніть поняття «операційний ліверидж» та обґрунтуйте доцільність його застосування для оцінки проектів.

  7. Що таке управлінські рішення в бюджетуванні капіталу?

  8. Розкрийте поняття капітального бюджетування.

  9. Типи бюджетування та проблеми, які воно створює для аналізу дисконтованих грошових потоків.

Тема 9. Оцінювання і прийняття проектних рішень за умов ризику та невизначеності Питання навчальної програми

Поняття ризику та невизначеності. Класифікація проектних ризиків. Причини виникнення та наслідки проектних ризиків. Методи аналізу й оцінки ризиків інвестиційних проектів.

Методичні вказівки до вивчення теми

Оцінка ризиків є завершальним етапом процесу детальної розробки проекту. Необхідність їх аналізу зумовлена тим, що розробка проекту ґрунтується на прогнозних даних, точність яких важко передбачити. Однак навіть у разі високої точності передбачення розвитку зовнішнього середовища проекту необхідно пам’ятати про те, що кожна його змінна є предметом невизначеності. Тому першим кроком на шляху вивчення проектних ризиків повинно стати знайомство з поняттям ризику і невизначеності та їх класифікацією.

У процесі прийняття управлінських рішень аналізуються всі можливі альтернативи, відбираються найрентабельніші і найменш ризикові з них. З цією метою можуть використовуватись як відносно прості методи, зокрема, експертна оцінка, так і спеціальні методи аналізу ризику. Необхідно підкреслити, що основне завдання дослідника — це не відмова від ризику взагалі, а вибір рішень, обґрунтованих на основі об’єктивних критеріїв.

Розглядаючи дане питання, студент повинен усвідомити, що на даний час не існує цілісної вітчизняної теорії оцінки проектних ризиків. Аналіз же закордонних джерел і вітчизняного досвіду подібних досліджень дозволяє виокремити два види аналізу ризиків: якісний і кількісний. Тому логічним продовженням вивчення теми буде розгляд теоретичних основ і методичних підходів до аналізу проектних ризиків. Особливу увагу необхідно приділити кількісному аналізу ризиків, що базується на використанні теорії ймовірностей і методів математичної статистики та припускає чисельне визначення величин окремих ризиків і ризику проекту в цілому.

Основну увагу необхідно приділити вивченню сутності і принципів проведення аналізу чутливості проекту, основним призначенням якого є вимір впливу можливих відхилень окремих параметрів проекту від розрахункових значень (наприклад, зменшення цін на продукцію, затримка пуску в експлуатацію і т. п.) на кінцеві показники цінності проекту. Необхідно розуміти недоліки такого аналізу.

Методикою аналізу ризику проекту, яка враховує обидва моменти, є аналіз сценаріїв. Проте аналіз сценаріїв також обмежений, оскільки розглядає лише деякі окремі результати для проекту, хоча в дійсності існує нескінченне число ймовірностей. Вирішує цю проблему метод моделювання Монте-Карло.

Розгляд теми не буде повним без вивчення різних методів якісної оцінки ризиків, що дозволяють з використанням досвіду експертів проаналізувати та оцінити вплив якісних факторів на ефективність проекту.

Необхідно звернути увагу на той факт, що аналіз проектних ризиків не закінчується тільки їх оцінкою. Для успішної реалізації проекту необхідно розробити систему заходів, спрямованих на зниження виявлених ризиків. Нагадаємо, що до методів зниження ризиків належать: розподіл ризику між учасниками проекту, резервування засобів на покриття непередбачених витрат, зниження ризиків з позицій фінансування і страхування. Розгляд сутності цих заходів дозволить отримати уявлення про управління ризиками проекту й успішно завершити вивчення даної теми.