Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Чи завжди гроші змінюють свою цінність у часі?

  2. Чим відрізняються процеси дисконтування та компаундування?

  3. В яких випадках слід користуватися процентними факторами теперішньої вартості, а в яких — майбутньої?

  4. Як змінюється теперішня вартість, якщо складний процент нараховується частіше?

  5. Наскільки ідентичні поняття «ставка дисконту», «ставка банківського процента», «бар’єрна ставка» фірми?

  6. Які чинники визначають величину дисконтної ставки?

  7. З’ясуйте потребу і спосіб урахування інфляції та її вплив на результати оцінки проектів.

  8. Розкрийте сутність понять номінальна та реальна процентні ставки, їх застосування при аналізі проектів.

  9. Яким чином ставка дисконту впливає на цінність проекту?

Тема 6. Проектний грошовий потік Питання навчальної програми

Поняття грошового потоку. Проектний грошовий потік та його розрахунок. Особливості розрахунку проектного грошового потоку. Основні показники ефективності інвестиційних проектів. Аналіз альтернативних варіантів інвестиційних проектів.

Методичні вказівки до вивчення теми

Вивчення даної теми доцільно почати з опанування поняття грошового потоку (англ. сash flow), усвідомлення того, що поряд з показником прибутку, який характеризує бухгалтерський підхід до оцінки результатів діяльності підприємства, широко використовується показник грошового потоку.

Далі слід засвоїти Концепцію грошових потоків, яка говорить, що потік грошових коштів — це різниця між грошовими надходженнями (припливами) та витратами (відтоками). Вивчаючи грошовий потік, варто мати на увазі такі важливі аспекти.

По-перше, існує поняття загального грошового потоку, який відображає фактичні чисті грошові кошти, що надходять на підприємство чи витрачаються ним протягом певного періоду, і є результатом надходження грошових коштів від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності. Цей потік складається, з одного боку, з грошового потоку з активів (який, як правило, відображає надходження грошових коштів), з іншого боку — грошового потоку кредиторам і грошового потоку акціонерам (які відображають відтоки грошових коштів постачальникам капіталу). У свою чергу, грошовий потік з активів формується з трьох складових: операційного потоку грошей, чистих капітальних витрат на придбання активів та приросту чистого робочого капіталу.

По-друге, доцільність реалізації того чи іншого проекту визначається за критерієм позитивної зміни в грошових потоках підприємства в цілому. Тому під час аналізу проектів насамперед аналізуються додаткові грошові потоки, зумовлені впровадженням проекту.

У процесі вивчення теми особливу увагу слід звернути на таку ключову складову грошового потоку, як амортизація. Студенту потрібно згадати існуючі методи нарахування амортизації та оцінити їх вплив на величину грошового потоку.

Величина грошового потоку збільшується, якщо активи мають ліквідаційну вартість в кінці строку експлуатації проекту.

Крім інвестицій в основний капітал, необхідно мати у розпорядженні додаткові грошові кошти для формування оборотного капіталу. Інвестування в оборотний капітал відбувається, як правило, у нульовий рік проекту, а його відшкодування — після його реалізації.

Пам’ятаючи, що грошові потоки з активів складаються з трьох компонентів — операційного грошового потоку, капітальних витрат і приросту чистого робочого капіталу, в проектному грошовому потоці доцільно визначати аналогічні його складові, а саме: проектний операційний грошовий потік, проектний приріст чистого робочого капіталу та проектні капітальні витрати.

Вивчаючи тему, обов’язково необхідно звернути увагу на проблему дисконтування проектних грошових потоків, яка полягає у виборі та обґрунтуванні ставки дисконтування в залежності від того, з якого джерела передбачається фінансування інвестиційного проекту (власний, позичковий, змішаний капітал).

Для повноти вивчення теми обов’язковим є розуміння поняття кумулятивного грошового потоку та методики його визначення й використання при обґрунтуванні доцільності реалізації проектних рішень.

Закінчити вивчення наведених питань можна розглядом принципів розрахунку проектного грошового потоку (обумовленості, маржинальності, незалежності) та опануванням механізму їх впливу на величину останнього.