Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_TMP.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.17 Mб
Скачать

2.6 Будова структури окалини

Окалина складається з трьох основних шарів. Як показав В. І. Архаров, їх склад і порядок розташування такі ж, як у гомогенних областей на діаграмі стану системи Fe-О (рис. 2.11).

Рис. 2.11 –Схема будови окалини

Будова окалини залежить від температури і складу газової фази. Якщо остання містить кисень, то при t > 570С окалина складається з трьох шарів. Внутрішній шар (I) по хімічному складу і кристалічній будові відповідає закисної фазі, середній (II) – магнетиту, а зовнішній (III) – гематиту. Між ними є вузькі перехідні зони, що відповідають гетерогенним областям діаграми. При t < 570С, коли вюстит нестійкий, відсутній шар, і окалина складається з магнетиту і гематиту

Якщо окислювачами є тільки СО2або Н2О і газова фаза не містить кисню, то Fe2O3не утворюється, і випадає шар III. При >570С в окалині є два шари, вюститний та магнетитовий, а при t < 570– тільки один магнетитовий.

3 Основи теорії горіння

Газова фаза металургійних агрегатів може бути нейтральною, відновною або окислювальною, залежно від вимог конкретного процесу. В доменному процесі відбувається відновлення залізняку з отриманням передільного чавуну, тому газова фаза доменної печі відновна по відношенню до оксидів заліза. Газова фаза печей для термообробки сплавів є відновною або нейтральною для запобігання окисленню оброблюваного матеріалу. У багатьох процесах газова фаза є реакційною, тобто містить компоненти, що взаємодіють з металургійними фазами - шлаком і металом. Склад газової фази включає три групи складових: продукти повної взаємодії з киснем – СО2, Н2О(пара); продукти неповної взаємодії з киснем, термічної дисоціації, зневуглецювання і дегазації металу – СО, Н2, СН4, О2, N2; інертні складові – Ar, He, Kr, Хе.

Основні компоненти газової фази утворюються за реакціями:

- система С-О

1. Реакція повного горіння вуглецю С +О2 = СО2 + Q

2. Реакція неповного горіння вуглецю С +1/2О2 = СО + Q

3. Реакція догорання СО до СО2 СО +1/2О2 = СО2 + Q

4. Реакція газифікації С газом СО2 С +СО2 = 2СО – Q

- система Н-О

5. реакція повного горіння водню Н2 +1/2О2 = Н2Ог + Q

- система С-Н-О

6. Реакція газифікації С газом Н2О до СО С + Н2О = Н2 + СО – Q

7. Реакція газифікації С газом Н2О до СО2 С + 2Н2О = 2Н2 + СО2 – Q

8. Реакція водяного газу Н2Ог + СО = СО2 + Н2 + Q

3.1 Термодинаміка гомогенного горіння

Горіння водню (реакція 5)

Реакція горіння Н2 описується рівнянням

2 + O2 = 2Н2Oг + Q; ΔG0 = - 492230 + 108,24·Т;

або, якщо виразити концентрації в газовій фазі в об'ємних %, .

Число ступенів свободи реакції (5) за правилом фаз Гіббса С = К Ф + 2, С = 2 – 1 + 2= 3. Рівноважний стан системи визначається трьома незалежними змінними: температурою, тиском і концентрацією в газовій фазі.

Залежність константи рівноваги реакції (5) від температури визначається рівнянням .

При підвищенні загального тиску газів і пониження температури в системі рівновага в системі зміщується у бік утворення водяної пари.

Горіння оксиду вуглецю (II) СО (реакція 3)

Реакція горіння СО описується рівнянням:

2СО + О2 = 2СО2 + Q; ΔG0 = - 565390 + 175,17·Т.

Реакція екзотермічна. Константа рівноваги реакції (3) рівна . По правилу фаз Гіббса число ступенів свободи для цієї системи складає: С = 2 – 1 + 2 = 3.

Залежність константи рівноваги від температури визначається рівнянням .

З підвищенням температури рівновага реакції (3) зміщується в праву сторону.

Рис. 3.1 - Залежність G0 від температури реакцій горіння Н2 (5) і СО (3)

По термодинамічних особливостях реакції (5) і (3) багато в чому аналогічні. На рис. 3.1 представлена зміна ізалежно від температури. Можна наголосити на двох областях: а) до точки перетину прямих, тобто до 1083 К (810 °С) > (спорідненість СО до кисню вище, ніж у Н2, а значить, і відновна здатність вища); б) при Т > 1083 К <(спорідненість до кисню і відновні здібності вищі у водню). При Т = 1083 К Н2 і СО мають рівну відновну здібність і спорідненість до кисню.

Взаємодія водяної пари з монооксидом вуглецю. Реакція водяного газу (реакція 8)

Реакцією водяного газу називається реакція взаємодії

H2O + СО = Н2 + СO2; ΔG0 = - 36580 + 33,46·Т.

Реакція слабкоекзотермічна. Константа рівноваги даної реакції рівна .

За правилом фаз Гіббса число ступенів свободи визначається з рівняння: С = 3 – 1 + 2 = 4, тобто рівноважний стан характеризується 4-мя незалежними змінними: температурою і концентраціями трьох компонентів (Н2O – вважаємо газом).

За законом Гесса термодинамічні функції реакції (8) можуть бути одержані підсумовуванням реакцій (5) і (3)

(3) СО + 1/2О2 = СО2

-

(5) Н2 + 1/2О2 = Н2О

(8) Н2О + СО = СО2 + Н2

; K8 = K3/K5

Залежність константи рівноваги від температури визначається рівнянням: . При 1083 К величина К5 = К3, отже, К8 = 1, а =0. Реакція водяного газу обратима. При Т > 1083 К водень володіє великою спорідненістю до кисню, ніж СО, рівновага реакції повинна зміщуватися вліво; при Т  < 1083 К рівновага зміщується вправо, оскільки СО володіє великою спорідненістю до кисню, а СО2 міцніший, ніж Н2О.

Кисневий потенціал

Газові суміші СО-СО2, Н22О залежно від їх складу можуть бути як відновними, так і окислювальними по відношенню до конкретних оксидів

; .

Рівноважний парціальний тиск кисню в газових сумішах (СО-СО2 і Н22О) є функцією температури (константи рівноваги залежать від температури) і відношення або. Чим вище відношенняабо, тим вищий парціальний тиск кисню в газовій суміші. В цьому ж напрямі впливає і підвищення температури. Термодинамічно охарактеризувати окислювальні властивості атмосфери можна за допомогою кисневого потенціалу , який рівнийабо, Дж/(мольК). Чим вище кисневий потенціал газової суміші, тим вище її окислювальна здатність. Таким чином, кисневий потенціал газових сумішей СО-СО2 і Н22О залежить від температури і складу суміші. Порівняння парціального тиску кисню в газовій суміші (СО-СО2 і Н22О) з пружністю дисоціації оксиду металу дозволяє укласти, чи є дана суміш по відношенню до металу окислювальною або до його оксиду – відновною. При відбуватиметься окислення металу, приоксид відновлюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]