Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach_po_KhPT.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать

0

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………...

1. Загальна частина……………………………………………….

1.1 Призначення стана ХПТ……………………………………..

2. Спеціальна частина……………………………………………...

2.1 Складова стану ХПТ………………………………………….

2.2 Технологія ремонту…………………………………………...

2.3 Строповка валів……………………………………………….

3. Економічна частина………………………………………………

3.1 Розрахунок продукту стана ХПТ……………………………..

4. Охорона праці…………………………………………………….

4.1 Інструктаж з безпеки праці……………………………………

5. Охорона навколишнього середовища на металопрокатних та

трубопрокатних підприємствах………………………………...

Висновки…………………………………………………………….

Література…………………………………………………………...

ВСТУП

Стани ХПТ призначені для прокатки труб з вуглецевих, легованих, нержавіючих сталей і сплавів на основі нікелю й титану в холодному і теплом станах зі ступенем деформації до 85%.

Процес прокатки на станах ХПТ полягає в обтисненні труби-заготовки на оправці в калібрах із струмками змінного профілю. Робоча кліть з валками, здійснюючи зворотно-поступальний рух, забезпечує розворот валків у процесі обтиску металу на кут від 1850 до 2490. У задньому (по ходу прокатки) положенні кліті валки звільняють метал (відкривається зів подачі) і механізм подачі здійснює просування заготовки у валки на величину подачі. У передньому положенні кліті (відкривається зів повороту) механізм повороту повертає прокочується трубу навколо осі прокатки на кут від 600 до 1200.

1. Загальна частина

1.1 Призначення стана хпт

Встановлені на опорах кліті робочі валки за допомогою шестерень, насаджених на їх шийки і входять у зачеплення з зубчастими рейками на бічних стінках станини, здійснюють зворотно-поступальний рух і одночасно синхронно повертаються на деякий кут своїх осей.

Змінний по ширині і глибині калібр валків формує трубу на нерухомій конічної оправці (рис. ХIII.34). Подача і поворот заготовки здійснюється поворотно-що подає.

    Стани ХПТ класифікуються в основному по максимальному діаметру прокатуваних труб: ХПТ-32, ХПТ-55 і т. д. Цифри означають діаметри труби; на станах ХПТ-90П і ХПТ-120П прокочують труби змінного перерізу. У складі станів ХПТ є наступні основні вузли: привід, робоча кліть, кривошипно-шатунний механізм, механізм відведення гільзи, приймальний стіл і стіл видачі прокату.

Процес холодної прокатки труб близький труб до процесу пілігрімовой прокатки.

Основні відмінність полягає в тому, що деформація металу здійснюється в даному випадку при нерухомій заготовці і зворотно-поступальному русі робочої кліті.

      

Формозміна заготовки при холодної прокатки труб відбувається наступним чином. У вихідному положенні робочої кліті здійснюють подачу заготовки (діаметром D ₃ і з товщиною стенкіS ₃) і робочий конус 1 переміщається в напрямку прокатки на відстань m (рис ХIII.35, а), при цьому внутрішня поверхня робочого конуса відходить від поверхні оправлення 2, утворюючи зазор Δ.

Для вільного здійснення подачі і повороту труби в крайньому задньому і передньому положеннях кліті калібруванням передбачені холості ділянки з великою глибиною струмка - так звані зеви.

При русі кліті вперед відбувається редукування робочого конуса по діаметру до зіткнення внутрішньої поверхні його з оправкою, після чого обтиснення по діаметру супроводжується обтисненням по стінці.

   

 У міру руху кліті вперед і повороту вовків з робочим струмком змінного поступово зменшуваного перерізу відбувається деформація металу і ділянка робочого конуса, розташований попереду калібрів, рухається в напрямку переміщенні кліті (рис. ХIII.35, б).

При цьому збільшується зазор між внутрішньою поверхнею робочого конуса і оправкою на ділянках, розташованих перед калібрами. Кут захвату θ ₃ можна розділити на два кути: кут редукування θ ᵨ і кут обтиску θ ₒ.

     У крайньому передньому положенні робочої кліті (рис. ХIII.35, в) відбувається поворот прокатуваної заготовки разом з оправкою на 60-90 ° і кліть починає рухатися назад.

Розглянемо пристрій і принцип роботи одного з найбільш поширених станів для холодної прокатки труб-стана ХПТ-75. Схема розташування обладнання цього табору представлена ​​на рис. ХIII.37. З вихідних труб довжиною 1,5-5м, діаметром 90-92 мм і максимальною товщиною стінки 20 мм на ньому прокочують труби діаметром 36-76 мм з мінімальною товщиною стінки 0,75 мм і довжиною 10-20 м.

     Стан складається з робочої кліті з приводним механізмом; головного приводу з циліндровим редуктором; распределительно-механізму, що подає; механізму відводу патрона; механізму установки і переміщення стрижня оправки; гідравлічного управління механізмами стана.

     Робоча кліть (рис. ХIII.38) має сталеву станину 10 рамного типу з нижніми приливами, в яких на підшипниках змонтовані котки 3, спираються на бруси 2, закріплені в пазах нижньої опорної рами 1. Опорна рама укріплена на фундаменті за допомогою болтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]