Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach_po_KhPT.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать
  1. Спеціальна частина

2.1 Складова стана ХПТ

Таблица 1

Параметры

ХПТ 55-3

Длина хода рабочей клети, мм

625

Диаметр валков равный диаметру калибров, мм

364

Угол разворота валков в град.

213

Ширина калибров, мм

140

Ширина пазов калибров, мм

80

Длина оправки, мм

660

Диаметр начальной окружности ведущих шестерен валков, мм

336

Число двойных ходов рабочей клети в мин

от 68 до 130

Настроечное число двойных ходов клети в мин.

от 10 до 15

Мощность двигателя главного привода, кВт

120

Наружный диаметр заготовки, мм

от 38 до 73

Толщина стенки заготовки, мм

от 1,75 до 12,0

Длина заготовки мin, мах, мм

1500 - 5000

Наружный диаметр готовой трубы, мм

от 25 до 55

Внутренний диаметр готовых труб, мм

от 12 до 53

Толщина стенки готовой трубы, мм

от 0,5 до 10,0

2.2 Строповка валів

Стропування валів - одна з найпростіших. Вали мають симетричну форму з центром ваги по осі обертання в центрі деталі, і для їх стропування часто застосовують універсальні або полегшені стропи. Для транспортування в горизонтальному положенні короткі вали можна обв'язати вузлом в одній точці.

Довгі й важкі вали стропу двома вузлами. Для коротких валів, якщо кут між гілками стропа маленький і стропи не тікали, дозволяється застосовувати простий обхват. Довгі вали, транспортуються по кілька штук одночасно, потрібно стропувати за дві точки петлею-зашморгом або подвійним обмотуванням. У разі підйому одночасно декількох деталей необхідно стежити, щоб вони були однакової довжини.

Для стропування пустотілих валів або зібраних центрових застосовують гачки, а валів з шийками - хомутик. Довгі вали, круглий прокат, що укладається в стелажі, доцільно транспортувати крюковим траверсним підхопленням. Якщо кінець переміщуваного валу необхідно завести, наприклад, в патрон верстата, а деталь захопити по центру не можна, то для зачіпки використовують важільне пристосування з виносної плитою.

Транспортування валів у вертикальному положенні більш трудомістке. Гладкі, добре оброблені вали в такому положенні можна переміщати тільки за допомогою спеціальних захватів. Для валів з буртиками і проточками на кінцях застосовують полегшений строп.

Вантаж обв'язують петлею-зашморгом, іноді застосовують рознімний хомутик. Якщо на кінці валу є отвір або його можна просвердлити, то для застропки такого виробу краще застосовувати штирі.

При транспортуванні валів у вертикальному положенні потрібно використовувати отвори, наявні на торцях деталей, в які можна ввернути рим або закріпити скоби. Короткі бочкоподібні вали для транспортування у вертикальному положенні часто стропят подвійний зашморгом. При стропуванні вали слід обв'язувати по центру тяжіння, інакше вони можуть вислизнути з петлі стропа. Для стропування чисто оброблених валів рекомендується застосовувати пенькові чи сталеві броньовані стропи. Колінчасті вали з відшліфованими шийками можна знімати з верстатів і встановлювати сталевими гачками-підхватами, обладнаними захисними трубками з гуми, повсті, полімерів та іншими м'якими матеріалами, що оберігають оброблені поверхні від пошкоджень. Стропування валів, що подаються на термообробку, доцільніше виробляти сережками або хомутом. При груповій стропуванні валів використовують валики з сережками, сережки та зірочки.

Стропування барабанів, що транспортуються в горизонтальному положенні, здійснюють простим обхватом з кутом між гілками не більше 60 °. Довгі деталі стропят так само, але для їх транспортування застосовують два крани, гілки стропів при цьому повинні розташовуватися вертикально. Барабани довжиною 3-5 м обв'язують звичайним обхватом, але стропи пропускають всередину деталі, надійно зачіпляючи вантаж.

У барабани, фланці яких проточують на верстаті, часто вваривают хрестові розпірки, які можна використовувати для стропування. Барабани і втулки можна стропувати за допомогою маркованого спеціального ломика двома або одним нескінченним стропом, пропустивши його через внутрішню частину барабана. Барабани без фланців доцільніше транспортувати захопленнями, які застосовують також при стропуванні листового металу. Для стропування важких барабанів, футерованих зсередини, використовують скоби, що закріплюються на фланцях барабана штирями.

Стропування барабанів і переміщення їх у вертикальному положенні виконують обхватом за отвори, подвійний зашморгом, а також із застосуванням штирів. Дуже надійна строповка барабанів за фланець струбцинами. Барабани з центровими хрестовинами стропят універсальними або полегшеними стропами за хрестовину, при цьому петлі стропа повинні розташовуватися по краях. Обичайки без фланців у вертикальному положенні стропят ексцентриковими захопленнями. Так як більшість барабанів має висоту більше 3-5 м, то обв'язку їх треба робити з інвентарних сходів. Користуватися випадковими підставками для цієї цілі не допускається.

Якщо шестірні, вінці, шківи, ​​маховики, бандажі мають спиці і отвори, то останні застосовують при стропуванні. Спиці успішно використовують для стропування деталей в горизонтальному положенні полегшеним стропом, груповим стропом з гаками і т. д. При парному числі спиць строповку деталі виконують на дві гілки, при непарному-на три, чотири.

Якщо в деталях є отвори, то для підйому їх використовують коромисла. Транспортувати такі деталі коромислами за центральний отвір не рекомендується, так як рівноваги їх при перевезенні досягти майже не вдається. Кільця, втулки, вінці, бандажі, що не мають маточин і спиць, в залежності від їх розміру стропят на дві або три гілки петлею-зашморгом або подвійним обмотуванням обода. Перед транспортуванням необхідно обов'язково перевірити рівновагу деталі.

При транспортуванні у вертикальному положенні деталей з отворами і спицями можна застосовувати полегшений строп або коромисла при стропуванні деталей типу втулок іноді використовують петлю-зашморг. При стропуванні деталей невеликого розміру і малої маси застосовують стропи з конопляних або полімерних матеріалів.

Установку втулок, вінців і т. п. на верстати доцільно виконувати спеціальними гаками. Такий спосіб транспортування продуктивний, зручний, марно не витрачаються сталеві канати. Конічні шестерні стропят гаками, а при транспортуванні заготовок циліндричних шестерень використовують струбцини.

Якщо деталь, крім центрового отвору, захопити нема за що, то застосовують кліщові захвати. Горизонтальному положенні гаковий траверсою з центральним стержнем; е - круглих деталей з дентальним отвором у вертикальному положенні полегшеним стропом в обхват; ас - круглих деталей з центральним отвором одногілковий стропом з коромислом; з - кубиків кліщовими захопленнями, і - плоских деталей клещеБИмі захопленнями; до - плоских деталей в обхват полегшеним стропом.

Важелі захоплення при натягу стропів розходяться і міцно захоплюють деталь. Стійкість деталі при перевезенні досягається регулюванням ширини губок в межах 50-70 мм шляхом приварки до захоплення різних планок. Положення важелів фіксується відкидним гачком, що забезпечує безпеку транспортування вантажу.

Складність стропування кубиків і дисків в тому, що не мають спеціальних точок захоплення. Наприклад, заготівлю напівмуфти масою 5 т можна безпечно Застропіть тільки після приварки до неї чотирьох бобишек, розташувавши їх по колу так, щоб вони охороняли стропи від зісковзування з деталі. Так стропят поковки масою до 20 т. Так як стропи при підйомі можуть сповзати не тільки назовні, але і на середину, то їх слід накладати по діагоналі щодо бобишек. Легкі заготовки або торцеві обрізки деталей, які не мають отворів, стропят кліщовими захопленнями або струбцинами.

При стропуванні в горизонтальному положенні деталей, що мають центральний отвір, застосовують крюковую траверсу зі стрижнем або коромисло. Стропування таких деталей і переміщення їх у вертикальному положенні виконують звичайним стропом. Кубики і призми великих розмірів при відсутності захватних пристосувань дозволяється стропувати універсальним стропом з обв'язкою петлею-зашморгом.

Для стропування та переміщення конусів, наприклад, корпуси конусної дробарки, в горизонтальному положенні застосовують полегшені стропи з охопленням вантажу у двох точках. Щоб конус не вислизнула, нижню лінію контуру конуса необхідно розташувати горизонтально, що досягається за рахунок довжини строп. Транспортування цього конуса, обв'язаного подвійний зашморгом, у вертикальному положенні.

Конуси, у яких для захоплення передбачені отвори, стропят з використанням штирів або гаків. Конус з центральним отвором транспортують коромислами.

Переміщення цих же деталей конусом вниз виконують із застосуванням струбцин або штирі. Конусні деталі в більшості випадків стропят полегшеними стропами з обов'язковим використанням типових захватних пристосувань.

Холодну прокатку труб здійснюють на станах періодичної прокатки валкового (ХПТ) і роликового (ХПТР) типів.

     За своєю конструкцією стан ХПТ являє собою двухвалковий стан періодичної дії, в якому робоча кліть в процесі прокатки здійснює зворотно-поступального рух за допомогою кривошипно-шатунного механізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]