Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Інвестиційний менеджмент

5 – проект заслуговує безумовної підтримки;

4 – проект заслуговує підтримки;

3 – проект може бути підтриманий;

2 – проект не заслуговує підтримки; 1 – проект не заслуговує розгляду експертною радою (комісією).

Інвестиційні проекти і програми у сфері будівництва підлягають комплексній державній експертизі незалежно від джерел фінансування і форми власності проекту127. Експертному оцінюванню органами державної влади підлягають також проекти, що потребують державної підтримки128.

4.2.2.Процеси ініціації і планування інвестиційного проекту

Великий успіх складається із великої кількості передбачених і продуманих дрібниць (Василь Ключевський)

Відповідно до стандарту проектного менеджменту PMBOOK група процесів ініціації складається із процесів, які виконуються для ідентифікації нового проекту або нової фази наявного проекту шляхом отримання дозволу для початку проекту або фази. Процеси ініціації полягають у визначенні початкових цілей і змісту, а також у плануванні початкових фінансових ресурсів. На цій стадії розроблення ІП визначаються внутрішні і зовнішні зацікавлені сторони, які у результаті своєї взаємодії впливатимуть на загальний результат проекту. Процеси ініціації полягають також у виборі менеджера проекту, якщо він не призначений до початку його розробки.

Усі наведені рішення фіксуються в статуті проекту і в реєстрі зацікавлених сторін проекту. Після затвердження статуту вважається, що проект офіційно розпочатий.

127 Детальніше про механізм проведення державної експертизи інвестиційних проектів див. «Порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх держаної експертизи», затверджений постановою КМУ від 31.10.2007 р. № 1269 [75].

128 Детальніше про порядок експертизи див. «Порядок експертної оцінки проект-

ної пропозиції», затверджений наказом Мінекономіки від 22.06.2010 р., № 714 [79].

111

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

Розділ 4. Менеджмент реальних інвестицій

У дуже великих і (або) складних проектах процеси ініціації можуть здійснюватись на кожній окремій стадії проекту. Це зумовлено необхідністю перевірки рішень, прийнятих під час початкових процесів розробки статуту проекту, та визначення його зацікавлених сторін. Такий підхід завдяки перегляду критеріїв успіху, впливу і цілей зацікавлених сторін проекту забезпечує чітку концентрацію на реалізації проектних цілей. Постадійний підхід дозволяє мінімізувати ризики, оскільки початку кожної наступної стадії проекту передує окреме рішення.

Залучення замовників та інших зацікавлених сторін проекту в процеси ініціації завдяки розподілу відповідальності підвищує ймовірність його успіху, максимальну реалізацію цілей замовників та інших зацікавлених сторін.

Якщо проект реалізується у складі певної програми, то процеси ініціації виконуються у межах системи управління програмою, яка організаційно є поза межами проекту.

Після виконання процесів ініціації менеджер проекту отримує повноваження застосовувати ресурси організації для виконання робіт проекту.

Група процесів планування складається з процесів, що здійснюються для визначення загального змісту робіт, формулювання й уточнення цілей, а також для розроблення послідовності дій, необхідних для досягнення таких цілей. У процесах планування розробляються план управління проектом і документація проекту, які застосовуватимуться для його виконання. Комплексний підхід до управління проектами зумовлює потребу застосування зворотного зв’язку для додаткового аналізу процесів. У міру надходження й опрацювання більшого обсягу інформації або характеристик проекту плани уточнюються. Зміни, що відбуваються протягом життєвого циклу проекту, призводять до необхідності повертатися до процесів планування, а, інколи, й до процесів ініціації. Цю послідовну деталізацію плану управління проектом називають «хвильовим пла-

нуванням» (rolling wave planning ) або ітеративним плануванням.

План управління проектом та документи, що розробляються, як виходи групи процесів планування, описують терміни, вартість, якість, комунікації, ризики і закупівлі проекту.

Оскільки процес отримання зворотного зв'язку і уточнення па-

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

112

Інвестиційний менеджмент

раметрів проекту не може тривати невизначено довго, організація встановлює період закінчення початкових робіт з планування. Цей період залежить від виду проекту, його меж, дій з моніторингу та управління, а також від його зовнішнього середовища.

Взаємодія процесів планування також визначається особливостями ІП. Наприклад, у деяких ІП практично неможливо ідентифікувати ризики, поки не завершено планування. Лише тоді команда може встановити, що вартість і розклад надмірно жорсткі і призводять до більших ризиків, ніж можна було спрогнозувати раніше.

Результати ітерацій документуються у вигляді коректив плану управління проектом або у формі інших документів проекту. Основними процесами цієї групи є такі.

1.Розробка плану управління проектом – це процес докумен-

тування дій, необхідних для визначення, підготовки, інтеграції та координації всіх допоміжних планів. План управління проектом стає основним джерелом інформації про те, як проект буде плануватися і виконуватися, як буде здійснюватися його моніторинг і управління, а також як він буде завершений.

2.Збір вимог – це процес визначення і документування потреб зацікавлених сторін проекту для досягнення його цілей.

3.Визначення змісту полягає у розробці детального опису проекту і продукції.

4.Створення ієрархічної структури робіт (Work Breakdown Structure) – процес поділу результатів проекту та проектних робіт на елементи, якими можна управляти. Ієрархічна структура робіт є переліком робіт, що потрібно виконати для реалізації ІП, структурованих у групи, що можуть бути окремими об’єктами управління. Може існувати кілька рівнів ієрархії. Проте, як правило, їх кількість не сягає більше 3-х. WBS можна розробляти трьома способами: за фазами (етапами), за продуктами, за ролями (виконавцями).

5.Визначення робіт – процес визначення тих робіт, які необхідно виконати для отримання результатів проекту. Існують типові види робіт, притаманні більшості інвестиційним проектам. Ці роботи можна розділити на окремі етапи, опис яких наведено нижче.

Підготовка проекту до реалізації містить план заходів з вибору підрядника (субпідрядників), укладання контракту (при реалізації інвестиційного проекту підрядним способом), а також роботи щодо

113

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

Розділ 4. Менеджмент реальних інвестицій

отримання дозволів, ліцензій та відведення земельної ділянки. Основними роботами на цьому етапі є: планування підготовки контракту; вибір претендентів; підготовка і розсилання запитів; отримання і огляд пропозицій129; укладання контракту.

Планування підготовки контракту містить:

а) відбір і аналіз інформативних даних, пов’язаних з інвестиційним проектом, які впливають (чи потенційно можуть впливати) на укладання контракту і реалізацію проекту;

б) розроблення варіантів потенційних контрактних стратегій проекту, включаючи визначення кількісних і якісних переваг та недоліків кожної з них;

в) визначення контрактної стратегії, яка найкраще дозволяє реалізовувати цілі, що поставлені при розробленні ІП.

Основним змістом плану підготовки контракту є: а) формування принципів укладання контракту; б) розроблення стратегії контрактної роботи; в) аналіз альтернатив при укладанні контракту;

г) складання графіка виконання контрактних робіт; ґ) розроблення процедур укладання контракту; д) виявлення потенційних партнерів (контракторів); з) затвердження плану контрактної роботи.

Плануючи цей етап робіт, слід передбачати можливі зміни стратегії під впливом під впливом зовнішніх обставин (наприклад, коли контрактні умови не зацікавлять потенційних партнерів, що може призвести до відсутності пропозицій).

Укладання контракту є завершальним етапом першого блоку робіт. Контракт складається на основі компромісу вимог запиту і пропозиції.

До проектно-конструкторських робіт відповідно до стадій про-

ектування130 належать: розробка ескізного проекту, ТЕО, проведення техніко-економічних розрахунків, розробка проекту, робочого

129Детальніше про порядок заповнення проектної пропозиції див. «Інструкцію щодо заповнення проектної пропозиції», затверджену наказом Мінекономіки України від 22.06.2010 р., № 714 [78].

130Стадії проектування визначено ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарсь-

кої діяльності», від 06.09.2005 р., № 2806-IV [5].

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

114

Інвестиційний менеджмент

проекту та робочої документації.

Матеріально-технічне забезпечення при розробці календарного плану потребує формування детального списку обладнання і матеріалів з термінами їх постачання та полягає у виконанні таких робіт:

а) складання списку потенційних постачальників; б) підготовка цінових пропозицій; в) проведення торгів з постачальниками;

г) постачання закуплених обладнання і матеріалів. Будівельно-монтажні роботи складаються з великого переліку

робіт, визначених на етапі проектування об’єктів інвестиційного проекту. Визначення переліку робіт на цьому етапі є досить складним процесом, оскільки він базується на інтеграції елементів робіт за двома попередніми етапами.

До робіт щодо введення в експлуатацію об’єктів ІП належать: а) підготовка персоналу до початку експлуатації об’єкта; б) закупівля і постачання необхідної сировини і матеріалів;

в) планування пусконалагоджувальних технологічних процесів. Цей етап завершує стадію прямого інвестування, переводячи йо-

го в стадію початку експлуатації ІП (постівестиційну фазу).

Освоєння проектних потужностей завершує перелік робіт щодо реалізації інвестиційного проекту. Цей блок має у своєму складі заходи, що забезпечують вивід об’єкта інвестування на передбачену проектну потужність.

6. Визначення послідовності робіт – процес визначення та до-

кументування зв’язків між операціями проекту. Послідовність робіт встановлюється шляхом побудови сіткової моделі проекту за допомогою методів критичного шляху CPM (Critical Path Method) або

PERT(Program Evaluation and Review Technique). У практиці проек-

тного менеджменту широко застосовується метод PERT131. Відповідно до нього будується граф, на якому вузли означають закінчення однієї або кількох робіт та початок однієї або кількох наступних робіт. Роботи позначаються стрілками. Для відображення взаємозв’язку робіт можуть використовуватись фіктивні роботи, які не

131 Детальніше про методи сіткового моделювання при розробці проектів див.

Кожушко Л.Ф., Кропивко С. М. Управління проектами: Навч. посіб.– Рівне:

НУВГП, 2008. – 432 с [102].

115

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

Розділ 4. Менеджмент реальних інвестицій

потребують використання ресурсів.

7. Оцінка ресурсів робіт – процес оцінювання видів й обсягу ма-

 

теріальних, людських ресурсів, обладнання, необхідних для вико-

 

нання кожної роботи.

 

8. Оцінка тривалості робіт процес приблизного визначення

 

кількості робочих періодів, необхідних для завершення окремих ро-

 

біт при прогнозованих ресурсах.

 

9. Розробка розкладу – процес аналізу послідовностей робіт, їх

 

тривалості, потреби в ресурсах і тимчасових обмежень для створен-

 

ня розкладу проекту. Розклад проекту (календарний план) форму-

ЗАБОРОНЕНО

ється на основі визначеної на попередніх етапах планування послі-

 

довності робіт та їх тривалості. Спочатку розробляється сітковий

 

графік, на основі якого будується діаграма Ганта.

 

Вузли сіткової моделі діляться на 4 сегменти: у верхньому сег-

 

менті позначається номер події (вузла); у лівому – наводиться ран-

автора

ній початок роботи ES (Early Start); у правому – пізнє закінчення

 

роботи LF (Late Finish); у нижньому – частковий резерв часу (різ-

дозволу

ниця між пізнім закінченням і раннім початком). На основі сітково-

 

го графіка визначається дата початку ІП і дати початку (закінчення)

 

робіт, які з певних причин не можна змістити на інший день кален-

без

даря. Потрібно також врахувати неробочі дні організації й окремих

друкування

закінченням (EF);

працівників. Календарний план ІП складається з таких частин:

 

а) розрахунок календаря за раннім початком (ES) і раннім

 

б) розрахунок календаря за пізнім початком (LS) і пізнім

і

Копіювання

враховуючи її взаємозв’язки з іншими роботами і ресурсні обме-

закінченням (LF).

 

ES – це найраніший момент часу, коли може розпочатися робота,

 

ження (раннім початком кожної наступної роботи є раннє закінчен-

 

ня попередньої плюс один день).

 

EF – це найраніший момент часу, коли може завершитися робота

 

(раннє закінчення роботи дорівнює ранньому початку плюс трива-

 

лість роботи мінус один день).

 

LS – це найпізніший момент часу, коли може розпочатися робо-

 

та, не призводячи до затримки наступних робіт (пізній початок до-

 

рівнює пізньому закінченню за мінусом тривалості роботи і плюс

 

одиниця).

 

116

Інвестиційний менеджмент

LF – це найпізніший момент часу, коли може завершитися робо-

 

та (пізнє закінчення роботи дорівнює пізньому початку наступної

 

роботи мінус одиниця).

 

Резерв – це запас часу, на який може затриматися виконання ро-

 

боти, не впливаючи на терміни початку наступних робіт.

 

Графік Ганта є наочним відображенням календарного плану про-

 

екту. Для його побудови на часовій шкалі відображається трива-

 

лість виконання кожної або груп робіт.

 

10. Оцінка вартості – процес визначення фінансових ресурсів,

 

необхідних для завершення робіт проекту.

ЗАБОРОНЕНО

11. Визначення бюджету – процес включення вартості окре-

 

мих робіт або блоків робіт у базовий фінансовий план проекту (ка-

 

пітальний бюджет).

 

12. Планування якості – процес визначення вимог і (або) стан-

 

дартів якості для проекту і його продукції, а також документування

автора

шляхів досягнення планових норм і (або) стандартів якості.

 

13. Розробка плану управління людськими ресурсами (персона-

дозволу

лом) – процес визначення та документування проектних ролей, від-

 

повідальності, необхідних навичок, розпорядчих функцій, а також

 

розроблення плану управління забезпеченням персоналу.

без

14. Планування комунікацій – процес виявлення потреб зацікав-

друкування

тодів управління ризиками проекту.

лених сторін ІП в інформації та формування плану комунікацій.

 

15. Планування управління ризиками – процес визначення ме-

 

16. Ідентифікація ризиків – процес визначення суттєвих ризиків

і

Копіювання

подальшого аналізу, за допомогою оцінювання і зіставлення їх нас-

та документування їх характеристик.

 

17. Якісний аналіз ризиків – процес ранжування ризиків для їх

 

лідків з ймовірностями виникнення.

 

18. Кількісний аналіз ризиків – процес проведення кількісного

 

аналізу впливу виявлених ризиків на цілі проекту.

 

19. Планування реагування на ризики – процес розроблення ва-

 

ріантів дій учасників проекту у разі виникнення ризикових подій.

 

20. Планування закупівель – процес документування рішень

 

щодо закупівель, необхідних для реалізації ІП, а також визначення

 

підходів до відбору та пошуку потенційних постачальників. При ре-

 

алізації капіталомістких проектів досить часто планують формалі-

 

117

 

Розділ 4. Менеджмент реальних інвестицій

зовані процедури закупівель та відбору постачальників, що полягають у проведенні тендерів на придбання обладнання, сировини, матеріалів тощо. Досить детально такі процедури пророблені у системі державних закупівель і застосовуються при реалізації практично усіх проектів, що потребують залучення бюджетних коштів132.

Тема 4.3. Управління інвестиційною фазою інвестиційного проекту

Менеджмент реалізації ІП полягає у здійсненні проектними менеджерами управлінських дій, спрямованих на досягнення проектних цілей, які сформовані на етапі розроблення проекту. Для реалізації таких цілей команда управління проектом має забезпечити його реалізацію:

у встановлені терміни;

у межах визначеного бюджету;

необхідного рівня якості.

Цілі ІП вважаються досягнутими, якщо фактичні критерії ефективності і результати проекту відповідають плановим показникам. У разі виявлення неможливості задоволення потреб інвестора потрібно вчасно завершити реалізацію ІП із найменшими втратами.

4.3.1.Групи процесів виконання, моніторингу, управління й завершення інвестиційного проекту

Група процесів виконання складається з процесів, які застосовуються для виконання робіт, визначених у плані управління проектом. Ця група процесів включає координацію людей і ресурсів, а також інтеграцію та виконання робіт проекту відповідно до плану

132 Детальніше про процедуру закупівель див. Постанову КМУ «Положення про порядок організації та проведення міжнародних торгів (тендерів) в Україні» [74].

Детальніше про методи вибору постачальників див. Дупляк В.Д., Дупляк О.В., Ко-

вальов С.В., Рокочинський А.М. Організація та проведення торгів у водогосподар-

ському будівництві. – Київ-Рівне: УДУВГП, 2002. – 392 с [97].

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

118

Інвестиційний менеджмент

управління проектом.

Під час виконання проекту може виникнути потреба внесення змін до плану і прийняття нового базового плану. Зміни можуть стосуватися тривалості робіт, продуктивності та доступності ресурсів, а також ризиків. Такі зміни можуть вплинути на план управління проектом або проектні документи, а також можуть потребувати детального аналізу та відповідної реакції менеджера проекту.

На здійснення процесів виконання витрачається велика частина бюджету проекту. Ця група складається з таких процесів:

1.

Керівництво та управління виконанням проекту – процес ви-

ЗАБОРОНЕНО

конання робіт, визначених у плані управління проектом, для досяг-

 

нення його цілей.

 

2.

Підтвердження якості – процес перевірки дотримання стан-

 

дартів якості за результатами проведення поточного контролю.

 

3.

Набір команди проекту – процес формування персоналу і пі-

автора

дбору команди, необхідної для виконання завдань проекту.

 

4.

Розвиток команди проекту – процес вдосконалення компете-

дозволу

нцій, взаємодії членів команди та поліпшення умов їх роботи.

 

5.

Управління командою проекту – процес моніторингу діяльно-

 

сті членів команди, забезпечення зворотного зв’язку, вирішення

без

проблем та управління змінами з метою оптимізації виконання ІП.

друкування

7.

Управління очікуваннями зацікавлених сторін ІП – процес

6.

Поширення інформації – процес надання необхідної інформа-

 

ції зацікавленим сторонам проекту відповідно до плану.

 

спілкування і роботи із зацікавленими сторонами проекту для задо-

і

Копіювання

тачальників, вибору постачальника і укладення контракту.

волення їхніх потреб та вирішення проблем по мірі їх виникнення.

 

8.

Здійснення закупівель – процес отримання інформації від пос-

 

Реалізація цього процесу починається, зазвичай, зі складання повного списку потенційних партнерів, котрі здатні реалізувати інвестиційний проект (так званий «довгий список»). Кожному з них у порядку попередньої пропозиції направляється інформація з описом суті і масштабів інвестиційного проекту, часових рамок його реалізації, проміжних етапів робіт та інших значимих умов. Інформація, що отримується від потенційних партнерів, в свою чергу, повинна містити: відомості про його зацікавленість у наданні пропозиції; дані про використовувану технологію, парк машин і механізмів; те-

119

Розділ 4. Менеджмент реальних інвестицій

хнічний персонал; дані про досвід реалізації аналогічних проектів та іншу інформацію. На основі аналізу відповідей потенційних партнерів проводиться їх рейтингова оцінка, що дозволяє скласти «короткий список» претендентів. Повторні переговори з вибраними претендентами повинні підтвердити їх зацікавленість у контракті, після чого готовиться запит на подання ними пропозицій.

Запит на подання пропозиції містить: перелік документів пропозиції; процедури представлення пропозиції, дату її представлення та інші умови. Огляд представлених пропозицій переважно здійснюється менеджером інвестиційного проекту. На період розгляду пропозицій керівництво організації створює групу експертів (група огляду пропозицій). Процес розгляду пропозицій складається з двох етапів. На першому етапі проводиться загальний огляд всіх пропозицій і на його основі визначаються претенденти на укладання контракту. На другому етапі проводиться поглиблений огляд пропозицій претендентів. За результатами огляду комерційних і технічних сторін пропозицій здійснюється кінцевий вибір партнера, з яким укладається контракт.

Група процесів моніторингу та управління складається з про-

цесів, необхідних для відстеження, аналізу та регулювання ходу та ефективності виконання проекту, виявлення тих областей, в яких потрібно внесення змін до плану та ініціація таких змін. Основне завдання даної групи процесів полягає у регулярному і ретельному контролі і вимірюванні стану і динаміки процесів виконання проекту з метою виявлення відхилень від плану управління проектом.

Група процесів моніторингу та управління також включає:

управління змінами та розробку рекомендацій щодо застосування запобіжних дій у разі виникнення можливих проблем;

моніторинг відповідності поточних робіт проекту плану управління проектом і базовому плану виконання проекту;

вплив на фактори, які не враховують процеси управління змінами, з метою забезпечення виконання лише процесів, погоджених проектним менеджером.

Такий безперервний моніторинг дає команді проекту можливість глибше зрозуміти загальний стан проекту і визначити, на що доцільно звернути додаткову увагу. Група процесів моніторингу та управління не тільки здійснює моніторинг і управління роботами,

Копіювання і друкування без дозволу автора ЗАБОРОНЕНО

120