Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка основи ПЗK.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Відеосистема

Відеосистема кожного ПК складається з відеоадаптера (створює і зберігає інформацію), монітора (відображає інформацію) та кабеля, що їх з’єднує.

Відеоадаптер (відеокарта, графічна карта) – це пристрій, встановлений на мате­ринській платі для керування виводом графічної інформації на екран монітора.

Основні параметри монітора – це параметри, які дають змогу зручно та безпечно працювати. Сьогодні домінуючим відеостандартом серед CRT-моніторів є XGA+ (eXtended Graphics Array Plus). Він дає можливість використовувати широку кольорову гаму, високу роздільну здатність (1024x768 точок (пікселів) по горизонталі та вертикалі) та комфортну частоту оновлення зображення на екрані (до 120Гц). Стандартом серед LCD-моніторів є SXGA (Super Extended Graphics Array) з роздільною здатністю 1280х1024, та частотою оновлення до 75 Гц.

Принтери

Поряд з моніторами, важливими пристроями для виводу інформації є принтери. Сторінка надрукованого документа здатна відобразити значно більше інформації, ніж це може зробити екран монітора. До найуживаніших ми відносимо матричні, лазерні та струменеві друкуючі пристрої.

В основу роботи лазерних принтерів покладено принципи, закладені в ксерографії, і процес друку на таких принтерах проходить у п’ять етапів:

  1. Затемнена фотопровідна поверхня очищається від залишків тонера і заряджається до високого електростатичного потенціалу.

  2. За рахунок лазерного джерела світла цей заряд вибірково знімається з вибраних ділянок фотопровідної поверхні (формується негатив зображення).

  3. На поверхню наноситься тонер (фарбуючий порошок). Частинки тонера “прилипають” до заряджених ділянок фотопровідної поверхні.

  4. Притиснутий аркуш паперу з протилежним зарядом проходить по фото­провідній поверхні, знімаючи з неї тонер (тонер частково переноситься на папір).

  5. Заповнений порошком тонера папір прогрівається і частинки тонера закріпляються на папері.

За рахунок регулювання яскравості лазерного променя стає можливим регулювання величини залишкового заряду на фотопровідній поверхні, а значить і густини тонера (насиченості кольору) на папері. Лазерні принтери (порівняно з матричними чи струменевими) при високій початковій вартості вирізняються високою продуктивністю, безшумністю у роботі, поліграфічною якістю продукції та середніми експлуатаційними затратами.

В основу роботи струменевих принтерів покладено принцип напилення різнокольорового чорнила (принцип пульверизатора) на поверхню паперу з подальшим його висиханням. Сучасні струменеві принтери при досить низькій купівельній вартості уможливлюють формувати високоякісні кольорові зобра­ження. Недоліки: низька швидкодія та висока собівартість друку при намаганні отримати високоякісні відбитки. Це означає, що струменеві принтери доцільно використовувати при малих обсягах друкарських робіт.

Друкуюча головка матричних принтерів складається з вертикального стовпчика близько розміщених голок (9 або 24), які можуть виходити і ударяти по стрічці. Друк такого типу нагадує “точковий” друк. Пересуваючись по на­правляючій (рядку) на ширину голки, головка утворює комбінації виступаючих голок, які ударяючи по стрічці, формують зображення. При невеликій закупі­вельній вартості та експлуатаційних затратах матричні принтери виріз­няються низькою поліграфічною якістю та невеликою швидкодією, підвищеним шумом.