Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка основи ПЗK.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Створення і збереження файла редактором vim

  • Запустити редактор, ввівши ‘vim’ (або ‘vi’) у консолі.

  • Перейти у режим вставки, щоб набрати символи у першому рядку. Для цього потрібно натиснути на клавішу <a>, не натискаючи на<Enter>.

  • Ввести потрібний текст.

  • Перейти з режиму вставки в командний режим, натиснувши на <Esc>.

  • Зберегти вміст буфера у файлі з іменем file1, ввівши команду :w file1.

  • Щоб вийти з редактора, потрібно ввести команду :qі натиснути на<Enter>. Редактор закінчує роботу і ви повертаєтесь до консолі.

Переміщення курсора

Редактор vim має велику кількість способів переміщення курсора. За один виклик команди можна пересуватися так:

  • на один символ;

  • на одне слово;

  • на один рядок;

  • на одне речення;

  • на один абзац;

  • на один екран.

У режимі вставки курсор переміщається за допомогою клавіш зі стрілками. Переміщати курсор за допомогою буквених клавіш можна у командному режимі. Тут і далі під командою розуміємо натискання відповідної клавіші у командному режимі. Команда написана великою буквою, наприклад W означає комбінацію<Shift><w>; маленькою буквою –w, очевидно, натискання лише клавіші<w>. Комбінації команд, наприклад6h, позначають послідовне натискання відповідних клавіш, в даному випадку<6>i<h>.

Переміщення курсора на один символ.На показано, як ко­мандиh, l, j, k переміщають курсор на один символ.

Рис. 17.42 Переміщення курсору на один символ за один раз

Переміщення на одне слово за один раз.Редактор vim розглядає символи і знаки пунктуації як слова. Щоб ігнорувати символи і знаки пунктуації, потрібно використати командуW. Вона переміщає курсор на початок слів. КомандиE іB переміщають курсор вперед і назад відповідно, ігноруючи небуквенні символи і знаки пунктуації, а командиe іb вважають символи і знаки пунктуації словами.

Переміщення на один рядок за один раз. Рядки визначаються як текст між символами повернення каретки. Команда0переміщає курсор на першу позицію в рядку, незалежно від її вмісту, а команда$на останню позицію в рядку, незалежно від її вмісту. Команда вставки (^, коректурний знак) переміщає курсор на перший алфавітно-цифровий символ у рядку. На початок і кінець рядка можна перейти також клавішами<Home>та<End>відповідно.

Переміщення курсора більше ніж на одну позицію за один раз.Якщо користувачу потрібно перемістити курсор на6інтервалів ліворуч, то він може використати команду6h.Аналогічно він може переміщатися більше ніж на одне слово, один рядок, один абзац і один екран. КомандаnH пересуває курсор наnрядків нижче від верхнього рядка екрана, а командаnL наn рядків вище від останнього рядка екрана (n– ціле число).

Переміщення по номерах рядків.Спочатку потрібно виконати команду:set nu, яка пронумерує рядки (що зняти нумерацію –:set nu!). В редакторі vim можна використати командуCtrl+G, щоб внизу екрана з’явилися ім’я файла, номер поточного рядка, загальна кількість рядків у файлі і виражена у відсотках кількість рядків у файлі над поточним рядком. Якщо поточне ім’я файлаNameFile, то в результаті виконання командиCtrl+Gз’явиться такий рядок:

"NameFile" line 20 of 80 25 %

Команда G переміщає курсор до кінця файла. Команда20Gпереміщає курсор на початок 20-го рядка у файлі.