Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка основи ПЗK.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Редагування тексту

Більшість задач редагування зводяться до наступних дій:

  • пошук тексту;

  • знищення непотрібної частини тексту;

  • зміна поточного тексту;

  • копіювання тексту;

  • переміщення тексту;

  • вставка нового тексту.

Зміна тексту. Для видалення тексту можна використати командус в комбінації з усіма командами переміщення. Щоб змінити більше ніж одну одиницю, можна використати числа з командоюс. Командассвидалить весь рядок, в якому знаходиться курсор. Еквівалентом командис$є ко­мандаС –вона видаляє всі символи від курсора до кінця рядка. Після виконання командс редактор переходить у режим вставки.

Найпростіший спосіб виправити одну групу використати командуr. Вона вибирає символ, на якому знаходиться курсор, і заміняє його наступним введеним символом. Коли викликається ця команда, редактор автоматично переходить в режим вставки. Після вводу правильного символу редактор автоматично перемикається назад в командний режим. КомандаRдає змогу набрати текст поверх існуючих символів з місця знаходження курсору.

Видалення тексту. Відмінність наступних команд від командис є у тому, що наступні команди не перемикають редактор у режим вставки. Для видалення слова необхідно встановити курсор на початку слова і використати командуdw. Ця команда видаляє не лише символи між буквами в слові після курсора, але і пропуск після слова. Командаdeвидаляє символи лише до кінця слова. Командаddвидаляє рядок, на якому знаходиться курсор (команда3ddвидаляє три рядки). Для видалення тексту від курсора до кінця рядка використовують командуD.

Якщо потрібно видалити лише один символ, використовується команда х абоDel. Для видалення символу перед курсором використовуйте командуХ. Командавидаляє символ під курсором і шість символів праворуч. Командавидаляє сім символів ліворуч від курсора.

Переміщення тексту. Спочатку символи, що потрібно перемістити, видаляють у буфер. Потім переміщають курсор у потрібне місце і виконують командур, щоб вставити вміст буфера після курсора, абоРщоб вставити до курсора.

Копіювання тексту. Для копіювання тексту використовують командуу. Текст копіюється у буфер, але не видаляється. Після копіювання тексту у буфер переміщають курсор в іншу частину документа і використовують командур для вставки місткості буфера у цей документ.

Команда

Копіює ...

yw

до кінця слова

y0

до початку рядка

y$

до кінця рядка

4yw

наступні чотири слова

4yl

наступні чотири букви

yb

попереднє слово або частину слова

y}

частину абзацу, що залишалась

y)

частину речення, що залишалась

уу

весь рядок, на якому знаходиться курсор

Пошук і заміна тексту

Іноді потрібно замінити одну частину тексту іншою. Для цього необхідно визначити діапазон, задавши початковий і кінцевий текстовий шаблони. Редактор vim використовує для цього командуs. Використовується такий синтаксис:

:/1й_шаблон/,/2й_шаблон/s/пошук/заміна/параметр

Ця команда виконує пошук у поточному файлі від першої появи аргументу 1й_шаблондо першої появи2й_шаблоні заміняє виразпошукна вираззаміна.Параметр, які можна комбінувати, задають властивості пошуку.

Для прикладу деякі варіанти команди пошуку:

Команда

Параметр

Дія

:%s/ff/rr/

У всьому файлі шукає ‘ff’ і заміняє лише перше входження в кожному рядку на ‘rr’

:%s/ff/rr/g

g

Те саме, що й перше, але заміняє всі знайдені ‘ff’

:%s/ff/rr/c

c

Те саме, що й перше, але питає підтвердження перед кожною заміною.

:%s/ff/rr/і

і

Те саме, що й перше, але шукає із врахуванням регістру символів.

:/aa/,/bb/s

/ff/rr/gc

gc

Шукає входження ‘ff’ між символами ‘aa’ і ‘bb’, питає підтвердження і заміняє на ‘rr’