Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

2.1.1 Спосіб регулювання “пуск – зупинка”

Переважна більшість поршневих КМ (ПКМ) приводиться в дію від асинхронних короткозамкнутих електричних двигунів і тут застосовується тільки такий режим роботи.

Пусковий період КМ можна розбити на два інтервала: 1 – й: період розгону, тобто час, за який частота обертання змінюється від 0 до номінального значення і 2 – й: період поступового зниження тиску всмоктування від початкового до усталеного. Якщо 1 – й період займає 5 – 15с, то другій від 2 – 3хв до декількох годин (в ХМ з великою інерційністю, а також при запуску низькотемпературних ХМ).

Потужність в пусковий момент різко зростає із – за переборювання сил інерції і збільшення роботи стиснення з причин високого тиску всмоктування.

В ХМ малої і середньої холодопродуктивності доцільно застосовувати двигуни, номінальна потужність яких у 1.5…2 рази вища, ніж потрібна за усталеного режиму. Це дозволяє здійснити їх запуск без спеціального розвантажування. На потужних установках це стає недоцільним із економічної точки зору. Крім того, включення двигунів великої потужності без розвантажування призводить до зростання сили струму в мережі і частому спрацьовуванню захисту на підстанціях.

Таким чином, запуск двигуна з розвантаженням застосовують тоді, якщо можливе перевищення моменту опору над обертаючим моментом електричного двигуна. Таке явище можна виявити, маючи відповідні характеристики двигуна і компресора. Приблизний вигляд таких характеристик показаний на рис. 17

Рис. 17. Характеристики електричного двигуна і компресора

Характеристики електричного двигуна показують зміну обертаючого моменту при його запуску, коли число обертів валаКМ послідовно змінюється від 0 до робочого значення. Теоретично за відсутності момента опору частота обертанняпрагне до синхронної, де- частота струму,;- число пар полюсів двигуна.

Характеристика КМ показує залежність його момента опору від частоти обертання . Пікза малої частоти обертанняпояснюється малою ефективністю махових мас.

Усталений режим системи електричний двигун – компресор наступає після деякого часу і відповідає точці перетину характеристик електричного двигуна і КМ за число обертання .

Нехай електричний двигун має характеристику , а компресор. В зв’язку з тим, що характеристика лежить нижче характеристики і перетинається з нею лише на останній ділянці, то запуск можна здійснювати напряму без розвантаження. При цьому система вийде на усталений режим за числа обертів.

Якщо ж електричний двигун має характеристику ,то перетин характеристик відбудеться уже за малих швидкостей, тобто в пусковий період. Це означає, що електричний двигун не зможе вивестиКМ на усталений режим. У цьому випадку запуск неможливий без розвантаження КМ.

За допомогою спеціальних пристроїв на час запуску КМ одержує характеристику , яка лежить нижче характеристики. Електричний двигун виходить на усталений режим з числом обертів, а даліКМ повертається його природна характеристика , з усталеним числом обертів.

Аналогічна ситуація може виникнути внаслідок значного падіння напруги в мережі і зміні із – за цього характеристики електричного двигуна. Тоді також потрібне розвантаження.