Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

3.2.5.Аср заповнення з регулюванням рівня

На великих (потужних) аміачних установках для регулювання заповнення В заповненого типу звичайно застосовують двопозиційні регулятори рівня непрямої дії (рис. 39). Реле рівня РР керує СВ.

Рис. 39 АСР заповнення В з регулюванням рівня непрямої дії

Реле температури РТ управляє цим же СВ. Взаємодія РР і РТ аналогічна схемі, показаній на рис. 38. В аміачних установках схеми живлення В за рахунок різниці тисків на виході з В включають віддільник рідини Рр(схема з нижнім віддільником рідини). На випадок викидання рідини із В (наприклад із-за раптової зміни теплового навантаження) вона потрапляє у Рр, звідки по трубопроводу ІІІ – в дренажний ресивер.

Якщо температура в камері підтримується пропорційним регулятором, який за плавно зменшує подачу рідини у випарник (тобто ступінь його заповнення), то регулювати заповнення В уже не потрібно.

3.2.6.Аср заповнення з віддільником рідини

За живлення декількох паралельно включених В-в від одного регулятора ТС (рис 40) заповнення В-в із-за різного їх гідравлічного опору нерівномірне.

Тому такий спосіб живлення застосовують тоді, коли В працюють за однакового теплового навантаження (наприклад декілька секцій одного повітроохолодника ). Використовують ТРВ із спеціальним віддільником рідини Рз, який має гідравлічний опір на виході 1-2 кгс/см2. Тоді якщо опір був 0,01;0,02 і 0,03 кгс/см2, то без віддільника у останній випарник рідини поступило б значно менше, ніж у перший, а після установки Рзопір випарників став 1,01; 1,02 і 1,03 кгс/см2, тобто майже однаковий. Але загальний опір В значно збільшується.

Рис.40 АСР декількох В-в з віддільником рідини

Схеми заповнення В за рахунок різниці тисків прості і зручні в експлуатації, але за великої кількості В-в вимагають як правило багато регуляторів (перед кожним В), що підвищує вартість установки і дещо зменшує надійність.

3.2.7. Безнасосна схема з верхнім віддільником рідини

Рис. 41 АСР заповнення В-в за рахунок гідростатичного тиску стовпа рідини (схема з верхнім віддільником рідини)

У цій схемі різниця тисків використовується тільки для подачі рідкого холодоагенту у віддільник рідини Рр. Живлення одночасно усіх В-в здійснюється через рідинний колектор РК за принципом з’єднувальних посудин, тобто за рахунок того, що Рр розміщується вище В-в. Із збільшенням теплового навантаження рівень рідиниу всмоктуючому колекторі ВК знижується і утворена різниця рівнівзабезпечує поповнення В-в (повне самовирівнювання). Регулятори для заповнення В-в тут не потрібні. Регулюється тільки рівень у Рр. Застосовують звичайно регулятори рівня, але можливе і регулювання за перегорівом.

На рис 41 реле рівня LC управляє соленоїдним вентилем СВ. На випадок несправностіLCі підвищення рівнярідини переливається в дренажний ресивер по трубі ІІІ. Однак, можливість попадання рідини у КМ за заданої схеми існує, бо за значного збільшення теплового навантаження на В утворюється одразу багато пари, яка витісняє рідину, Рр переповнюється і рідина не встигає по трубі ІІІ перелитися в дренажний ресивер і потрапляє у КМ.

Другий недолік схеми – вплив стовпа рідини на температуру кипіння (у В3 значення на декілька градусів вище, ніж у В1). За низьких температур (-40і нижче)це суттєво знижує холодопродуктивність.

Для регулювання температури за такої АСР потрібна наявність соленоїдних вентилів у камерах (С1, С2 і С3), які відкриваються за відсутності перепаду тиску („безперепадні”), тобто з використанням сили електромагніта.

За вказаних причин такі АСР на потужних холодильних машинах не застосовуються.