Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать
    1. Багатопозиційні системи регулювання

Мають досить широке застосування і поділяються на статичні і астатичні.

Ці назви є умовними і означають, що в першому випадку середнє значення температури зміщується із зміною теплового навантаження, а у другому – залишається постійним.

      1. Статичні системи

Найбільш розповсюдженою є статична багатопозиційна система (рис. 8) .

Рис. 8. Статична багато позиційна система регулювання:

а – релейна характеристика регулюючого приладу;

б – робота в часі за різних навантажень;

в – тривалість циклів в залежності від навантаження.

Вона складається із декількох, у даному випадку із трьох ступенів холодопродуктивності: I, II, III. Ступенями можуть бути холодопродуктивність окремих , які працюють на одну випарювальну систему за способом“пуск - зупинка”, часткові холодопродуктивності одного компресора, які одержують відключенням частини циліндрів, ступінчастою зміною частоти обертання або іншим способом.

Регулюючий прилад 1б (рис.5) повинен бути налаштований на управління декількома ступенями, тобто мати ступінчасту (багатопозиційну) характеристику (рис. 8а). Такий же ефект можна одержати застосуванням декількох двопозиційних регулюючих приладів, що управляють відповідними ступенями.

Відмінною властивістю статичної богатопозиційної системи є настроювання регулюючого приладу: ступені зсунуті відносно один одного по температурі. Так, ступінь I включається за ,II – за ,III – за . Відповідно зсунуті і температури виключення ступенів,і.Кожна із ступенів має власну зону нечутливості (повернення),і. Ці зони можуть бути рівні між собою.

Позначимо холодопродуктивність кожної із ступенів відповідно,і.

Нехай теплове навантаження менше холодопродуктивності ступені (). Тоді за підвищення температури довключається ступіньI. Так як , то температура почне знижуватися, і за досягненняця ступінь відключається. Ділі температура знову почне підвищуватися (), і заступінь знову включається. Таким чином, за вказаногоступіньI працює циклічно, а решта ступенів відключені. Графічно цей процес зображений на рис. 8, б як область малих навантажень: температура з часом коливається від до.

Як і в звичайній двопозиційній системі, тривалість циклів і їх частин залежать від навантаження: із зростанням навантаження тривалістьспочатку зменшується до мінімального значення, а потім збільшується до нескінченності, якщо має місце рівністьі ступіньI переходить в режим безперервної роботи (рис. 8, в).

Якщо теплове навантаження переходить в інтервал , то ступіньI буде працювати безперервно, а II буде працювати циклічно, включаючись за і виключатись за. Процес регулювання ілюструється графіком (рис. 8, б) в області середніх навантажень і графіком(рис. 8, в).

В інтервалі навантажень в режимі безперервної роботи знаходяться ступеніI і II, а ступень III працює циклічно. Цьому навантаженню відповідає остання ділянка графіка (рис. 8, б) і графік

(рис. 8, в).

Із наведених графіків видно, що із зростанням середнє значенняпідвищується, що обумовлює схожість даної системи з системою плавного регулювання.

Як правило, статична багатопозиційна система стійка. Обмеженням її застосування є зсув настроювань окремих ступенів: за великої кількості ступенів загальне відхилення може бути більшим за допустиме. Тому таку систему використовують, якщо число ступенів не перевищує 3 – 4.