Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

3.4 Динаміка процесу регулювання

Порушення усталеного режиму викликані порівняно частими змінами теплового навантаження, пуском і зупинкою КМ, зміною тиску конденсату. Перехід із одного усталеного стану до іншого супроводжується коливаннями рівня рідини і перегріву. Відхилення цих показників залежить від динамічних властивостей В і ТС. Перехідна характеристика В являє собою аперіодичну ланку 1-го порядку, яка має досить невелику сталу часу(високу швидкість зміниабоL), особливо в малоємких змієвикових В-х.

Перехідна характеристика ТРВ була показана на рис 34.

Рис. 45. Перехідні графіки зміни перегріву:

А – за ступінчастої зміни теплового навантаження

Б – за циклічної роботи компресора

Робота системи „терморегулюючий вентиль – випарник” в перехідному режимі показана на рис 45,а. За високої чутливості ТРВ (великого коефіцієнта подачі або малої нерівномірності) можуть виникнути значні коливання перегріву, що зменшує ефективність роботи ХМ. За значних перегрівах випарника недозаповнений, а із зменшенням перегрівудо нуля виникає робота вологим ходом (ділянки 1-2 і 3-4), що зменшує холодопродуктивність КМ. Бажано, щоб коливальний процес наближався до пунктирної прямої 0-5.

Аналогічні коливання перегріву виникають за пуску КМ (рис 45,б). За зупинки ХМ ТРВ закритий тому з включенням КМ тиск у В різко падає, перегрів зростає () і в точці А ТРВ відкривається. Виникаючі коливання перегріву звичайно не встигають затухнути за цикл роботи КМ. Після його зупинки (точка Б) тиск у випарнику швидко зростає, перегрів падає і в точці В () ТРВ закривається.

Для зменшення амплітуди коливань потрібно по можливості зменшити запізнювання в АСР. Для цього термобалон (патрон) 1 (рис 46,а) кріпиться до всмоктуючого

Рис. 46. Схеми монтажу регуляторів заповнення В-в;

А- ТРВ; Б – реле рівня

трубопроводу як можна щільніше . Для збільшення поверхні дотику термобалона 1 з трубкою 2 в останній роблять невеликий вигин вздовж. Місце кріплення обмотують теплоізоляцією 3. Для великих діаметрів передбачають гільзу, яку для покращення коефіцієнта теплопередачі інколи заливають незамерзаючою рідиною.

Не слід застосовувати ТРВ з холодопродуктивністю, яка перевищує необхідну більше ніж у 1,5 рази, бо за такої високої чутливості ТРВ і порівняно великого коефіцієнта теплопередачі виникають великі коливання перегріву.

Якщо ХМ призначена для роботи в різних режимах, особливо в низькотемпературних ХУ, які періодично відключаються, слід установити паралельно два ТРВ: один (на пусковий період) – розрахований на високі температури, який відключає СВ за зниження температури до визначеної межі; другий – розрахований на низькі температури.

Не слід застосовувати ТРВ надто високої чутливості (меншн 4-5діапазон пропорційності). Бажано, щоб гістерезис ТРВ (нечутливість до зміни напрямку перегріву) був не більш ніж 1,5.

Недолік ТРВ – недостатня їх універсальність. Кожна модель ТРВ розрахована на визначений холодоагент, продуктивність, діапазон температур кипіння. Немає універсальних регуляторів перегріву. Тому частіше стали застосовувати регулятори перегріву непрямої дії, які являють собою реле різниці температур, яке управляє СВ, і ручного РВ. Однак такі регулятори дещо складніші, дорожчі, їх доцільно застосовувати тільки на потужних установках з В-ми великої ємності.

Поплавцеві регулятори непрямої дії також мають запізнювання. Воно повинно бути меншим сталої часу об’єкта. Для покращення стійкості роботи АСР поплавцеву камеру часто приєднують не до самого об’єкта вимірювань, а до спеціальної колонки К (рис 46,б), яка з’єднана з об’єктом В паровою і рідинною трубками. До цієї ж колонки підключається другий давачLE2 регулятора рівняLC2, який виконує захисні функції.

Для перевірки працездатності реле рівня LC1-СВ вентиль 2В закривають, а 3В відкривають. Рівень в, і релеLC1 повинно закрити СВ. Для зменшення рівня вентиль 3В закривають, а 2В відкривають, рівень уіLC1 повинен відкрити СВ.

Аналогічно перевіряють захисне реле LC2. З підвищенням рівня воно повинне закрити СВ і подати сигнал у ланку автоматичного захисту.