Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

2.2 Гвинтові компресори

На відміну від поршневих є легкорегульованими, плавно і в широких межах. Це досягається за допомогою спеціального золотника (повзуна), вмонтованого у КМ. Для привода золотника КМ застосовують електричний і гідравлічні циліндри. Схема з електричнимпоказана на рис.28. Регульований золотник, який перекриває частину ротора, переміщується гвинтовим валомі гвинтовою парою.-м приводить в рух, забезпечуючи реверсування руху. Для переміщенняіз одного крайнього положення в іншездійснює декілька десятків обертів. Тому тут застосовують багатообертові. Після редукторавал здійснює кілька обертів за хвилину.

Рис.28. Схема управління золотником гвинтового компресора за допомогою електричного виконавчого механізму

Управління роботою двигуна реалізується двома пускачамиі. На теперішній час замість пускачів частіше застосовують спеціальні підсилювачі на напівпровідникових елементах. Управляючі сигнали подаються від регулятора температуричерез ключ управління(авт - руч).

звичайно мають додаткові пристрої: кінцеві вимикачі ,, які діють на відповідні пускачі і зупиняютьпри досягненні заданого крайнього положення(шляхові вимикачі) або за торкання до упору (вимикачі за максимальним моментом). Давачвикористовують для дистанційних показів положення вала (показчик положення).

У гвинтових компресорів з гідравлічним управлінням переміщення золотника здійснюється за допомогою поршневих, а робочим середовищем є трансформаторне масло. Вони є дещо надійнішими, але складнішими.

2.3 Центробіжні компресори

Як і гвинтові відносяться до групи легкорегульованих машин. Основним способом зміни холодопродуктивності є обертання лопаток вхідного направляючого апарата. Рідше застосовують зміну частоти обертання і дроселювання всмоктуючої пари.

Обертання лопаток вхідного направляючого апарата здійснюється спеціальним пристроєм, вмонтованим у КМ перед входом пари у робоче колесо.

На основі, що кріпиться до корпусу КМ установлені поворотні лопатки (вони працюють в потоці пари). Кожне із лопаток має приводний валик на зовнішньому кінці якого знаходиться шестерня. Повертання усіх лопаток одночасно відбувається зубчастим колесом, яке з’єднане з регулятора. При цьому холодопродуктивність змінюється від 10 до 100%; падає також холодильний коефіцієнт. Так, за зниження холодопродуктивності від 100 до 50% коефіцієнт зменшується на 8…12% в залежності від типуКМ.

Привід обертання лопаток здійснюється від електричного, гідравлічного або пневматичного. Переважно використовують електричні(однообертальні). Вихідний вал такогомає кут обертання до, що дозволяє з’єднувати його безпосередньо з колесом механізму обертання.

Недоліки: ускладнення конструкції КМ, особливо у багатоступінчастих машинах.

Зміною частоти обертання вала КМ можна користуватися як і для поршневих КМ, але технічно реалізувати цей спосіб досить важко.

Регулювання способом дроселювання всмоктуваної пари дає значні енергетичні втрати. Тому його застосовують тільки тоді, коли інші методи реалізувати неможливо.

У технічному відношенні це самий простий спосіб. установлюють на всмоктувальній лініїКМ. Привід частіше пневматичний, рідше електричний.