Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

3.2.2 Аср заповнення з двома терморегулюючими вентилями.

Якщо ТРВ не забезпечує роботу ХМ в усьому діапазоні, то застосовують два регулятори з автоматичними перемикачами (рис 36). Нехай ТС1 призначений для роботи у верхній частині температур кипіння, а ТС2 – у нижній його частині. Додатково в АСР вводиться реле тиску РС, яке настроєне на граничне значення тиску (температури) кипіння. Якщо цей тиск вище граничного, то відкритий вентиль СВ1 працює ТС1. Із зниженням тиску реле СР спрацьовує, включається СВ2 і відключається СВ1. Причому зберігається зв’язок обох вентилів із схемою управління АСУ, яка виключає їх за зупинки ХМ.

Рис. 36 Система з двома ТРВ

При виборі пропускної здатності ТРВ1 (ТС1) використовують розглянутий вище метод. Пропускна здатність ТС2 може бути меншою, бо максимальна холодопродуктивність на граничній температурі кипіннянижча, ніж розрахункова.

3.2.3.Аср двосекційного випарника

АСР із двох і більше ТРВ можна використати у тих випадках, коли наявні регулятори за своєю пропускною здатністю недостатні для забезпечення максимальної холодопродуктивності машини, або коли вона знижується в результаті, регулювання до рівня нижче . Тоді не потрібним буде реле тиску РС, а перемикання СВ відбуватиметься від схеми автоматичної системи управління (АСУ).

Рис. 37 АСР двосекційного випарника

Позитивні результати одержують за використання В, виконаного із двох секцій, кожна із яких живеться від окремого ТРВ (ТС1 і ТС2). Така АСР має вищу стійкість.

В загальному випадку підвищення стійкості системи можна досягти збільшенням регульованого перегріву пари у В, тобто деяким недовикористанням тепло передаючої поверхні В, що дещо погіршує енергетичні показники (деяка втрата поверхні В, але одночасно підвищується надійність функціонування системи живлення). Практично зона стабільних перегрівів починається від 3...6в залежності від конкретних умов.

3.2.4.Аср заповнення з використанням реле різниці температур

На ХУ середньої і великої потужності досить широко застосовують замість ТРВ реле різниці температур РРТ ( рис. 38), яке управляє роботою СВ.

Рис. 38 АСР заповнення В з використанням реле різниці температур:

А – схема автоматизації

Б – електрична схема управління

Регулюючий вентиль ТС1 відкритий на постійний переріз, який відповідає холодопродуктивності машини. Реле температури випарювання ТС2 і реле різниці температур РРТ (ТДС) діють на один і той же соленоїдний вентиль СВ. Якщо температура в об’єкті вище заданої, контакт РТ (рис. 38,б) замкнений і реле різниці температур РРТ за недостатнього заповнення В замикає контакт РРТ, включаючи живлення обмотки проміжного реле Р. Останнє замикає свій контакт Р-1 і відкривається СВ. За переповнення В реле РРТ відключає живлення Р, яке в свою чергу розмикає контакт Р-1 і обмотку котушки СВ і подача холодоагенту не відбувається.

Якщо температура у об’єкті знизиться, РТ відключе СВ , і хоч В буде пустим, РРТ уже не зможе включити СВ, поки розімкнений контакт РТ. З підвищенням температури контакт РТ замикається і РРТ знову почне циклічно включати СВ.

Така схема зручна, бо РВ можна установити на будь-яку холодопродуктивність. Вона широко застосовується для кожухотрубних В, тільки без РТ, а позиційною подачею холодоагенту за різницею температур управляє РРТ за допомогою СВ.