Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

4.2. Конденсатори з повітряним охолодженням

В установках торгового типу агрегати звичайно розміщені у службових приміщеннях, де температура повітря зміняється незначно. Тому регулювання тиску конденсаціїне застосовують.

В установках транспортного типу температура випарювання коливається в широких межах і для регулюванняпотрібно автоматично змінювати продуктивність.

Для плавного підтримання користуються двома способами: зміною швидкості (витрати) повітря і зміною ефективної теплопередаючої поверхні.

Для позиційного регулювання використовують циклічне включення і відключення вентилятора, а якщо їх 2-3, то управління здійснюється за схемою пропорційного крокового регулювання.

4.2.1. Аср тиску конденсації зміною швидкості або витрати повітря

Цей спосіб здійснюється за допомогою регулюючого органу типу жалюзі або заслінок, а також зміною кута повороту лопастей вентилятора .

Рис.52. АСР зміною швидкості повітря

АСР тиску конденсації зміною швидкості повітря показане на рис.52.з повітряним охолодженням обладнаний поворотними жалюзями. Управління здійснює регулятор тискучерез виконавчий механізм. Регулятор діє так, що за(зменшення навантаження) жалюзі прикриваються, об’єм повітрязменшується, як наслідок, зменшується коефіцієнт теплопередачі і температура конденсації.

Недолік такої АСР: недостатня надійність механічної системи.

Для потужних АСР поряд з наведеними можуть використовуватись із змінним кутом повороту лопастей. Інколи використовується для приводубагатошвидкісні електричні двигуни (декілька ступенів).

4.2.2. Аср тиску зміною ефективної теплопередаючої поверхні конденсатора

Тут використовують підтоплення рідким холодоагентом і таким чином зміною обдуваємої повітрям поверхні. Між(рис.53.а) і ресивера на зливній лінії установлений клапан регулятора , чутливий елемент якого сприймає тиск конденсації(тиск перед клапаном, тиск “до себе”). Ресиверсполучений з паровою частиноюабо з його входом зрівнювальним трубопроводом, що є особливістю схеми.

Рис.53. АСР методом підтопленняа – схема; б – статична характеристика регулятора

Вид статичної характеристики регулятора в координатах показаний на рис.53.,б.

Якщо , відкриваючись, збільшує свою пропускну здатність. Повне відкриттявідбувається за зміни тискуна величину нерівномірності.

Якщо >, то повністю відкритий і рідкий холодоагент вільно зливається у. Якщо в результаті зниження температури повітря, топовністю закривається, рівеньвпочинає підвищуватися. Гідростатичний тиск збільшується і матиме місце усталений режим, але за іншого значення(підтоплення в). Зазменшується ефективна площа, що необхідно у зв’язку із. При цьому рідкий холодоагент вдодатково переохолоджується у затопленій частині. Втемпература рідкого холодоагента також знижується, в результаті активізується потік пари холодоагента через зрівнювальну лінію у, яка конденсується на поверхні рідини. Кількість такої пари зростає із.

Для вибору регулятора тиску задаються максимальною витратою холодоагента , що відповідає найбільшому тепло навантаженнюна, а також мінімальному рівню рідини холодоагента над клапаном. Тоді у відповідності з формулоюзнаходять коефіцієнт пропускної здатностіі вибирають відповідний регулюючий орган. Перепад тисківзнаходиться із розрахунку на мінімальний гідростатичний стовп, величина якого залежить від взаємного роз положенняі: чим ця величина менше, тим потужніший регулятор треба брати.

Недоліки: регулятор працює за малих , внаслідок чого потрібно застосовувати клапани великого діаметра. Причомурозташовують завжди вище ніж.