Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

4.1.1. Аср тиску конденсації

Рис.48. Схема включення регулятора тиску

АСР тиску конденсації здійснюється за допомогою спеціальних регуляторів, які на практиці мають назву водорегуляторів (рис.48). Чутливий елемент регулятора приєднується до верхньої частиниабо до нагнітального трубопроводу відКМ, де тиск близький до . Регулювальний вентиль змонтований на водяному трубопроводі.

Гаряча пара холодоагента, яка подається КМ в (навантаження), збільшує тиск конденсації. Вода, що подається вохолоджує пару, і вона конденсується, знижуючи(регулююче діяння).

В малих ХМ КМ звичайно працює циклічно: за період роботи КМ ,КМ зупиняється і не включається поки до верхньої допустимої межі. Із збільшенням теплонавантажень період роботиКМ зростає, а пауза скорочується. Відповідно зростає навантаження на .

Із мембранарегулятора тиску прогинається вниз, переборюючи зусилля пружини, і збільшуючи відкриття клапана, подачазбільшується. Якщо кількість тепла, що відводиться водоюстане рівним кількості тепла гарячої пари,стабілізується і наступить усталений режим (;). Гвинт, що змінює натяг пружини, дозволяє установити заданий. Такі- регулятори (рис.48) мають статичну характеристику, як на рис.49.

Рис.49. Статична характеристика регулятора

Клапан настроюється так, щоб за регулюючий вентиль був повністю закритий. Якщо, вентильРВ пропорційно відкривається і має повне відкриття за . Степінь нерівномірності. Характеристика регулятора неоднозначна і залежить від перепаду тискуна вентилі.

,

де - коефіцієнт пропускної здібності регулювального вентиля.

На практиці і залежить від положенняРВ, гідравлічної характеристики і характеристики водяного насосу або мережі.

Водорегулятори мають , що дозволяє підтримуватив заданих межах.

4.1.2. Аср тиску з відключенням подачі води у конденсатор

Більшість установок, які споживають воду, працюють в режимі “пуск – зупинка”, що пов’язано з перевитратою води. Тому інколи замість водорегулятора застосовують електромагнітний клапан і ручний РВ (рис.50). користуючись термометром і манометромручнимРВ установлюють необхідну під час роботиХМ за відкритого , який закривається по сигналу від схеми автоматичного управління пуском і зупинкою конденсатора за зупинкиКМ. Якщо мають місце сезонні зміни , то потрібно робити перенастроюванняРВ.

Рис.50. АСР тиску з відключенням подачі води у

Автоматична робота з водяним охолодженням може здійснюватися не тільки за, але і за іншими показниками. Наприклад, длязастосовують температурні водо регулятори. Чутливий елемент регулятора установлюють там, де досить точно відтворюється, наприклад на лінії зливу рідкого холодоагента в ресивер, у самому ресивері тощо. Однак тут бувають похибки внаслідок можливого переохолодження рідини.

4.1.3. Аср тиску за температурою води з конденсатора

Відомі схеми у яких використовується регулятор температури води на виході із(рик.51). Це- регулятори, із характеристикою, подібною до поданої на рис.49, тільки замістьпо осі абрисів відкладають. Така характеристика також залежить від перепаду тискуна клапані. Нерівномірність. Якщо прийняти, що вода підігрівається вна, то зміни температури конденсаціїможуть складати.

Рис.51. АСР тиску по температурі води, що виходить із

Така схема має перевагу в тому, що елементи регулятора не мають контакту з холодоагентом. Це підвищує надійність ХМ в цілому. Зрештою така АСР по більш складне і поступається АСР пов точності.