Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

Дроселювання всмоктуваної пари

Здійснюється за допомогою , установленого на всмоктуючій лінії передКМ (рис 26). Прохідний отвір для пари змінює втрати тиску на ділянці від випарника до входу вКМ . У режимі максимальної холодопродуктивностівідкритий і його опір повинен бути невеликим. Мінімальна ступінь відкриттявизначається нижньою межою зміни холодопродуктивності. Для стійкого регулювання характеристикаповинна бути лінійною.

Тут є великі енергозатрати.

Рис.26 АСР холодопродуктивності дроселювання всмоктуваної пари

Байпасування або перепускання стисненої пари на всмоктувальну лінію

Рис.27. Схеми зміни холодопродуктивності компресора байпасуванням.

Такий метод здійснюється за допомогою (Рис.27,а ), установленого на лінії між боками високого і низького тисків. Перепуск може відбуватися безпосередньо з нагнітального боку КМ, а також із інших точок, наприклад із конденсатора , ресивера(Рис.27,б) тощо. При застосуванні охолодженої пари для байпасування покращуються умови роботиКМ, внаслідок чого зменшується температура нагнітання.

Перепускаєма пара може подаватися як на всмоктуючий патрубок КМ, так і на інші точки з боку низького тиску, наприклад, у випарник.

Якщо температура пари на нагнітальному боці КМ може бути вище допустимої, то приймають спеціальні заходи для охолодження теплообмінників або витискування рідкого холодоагенту. В останньому випадку застосовують автоматичний регулятор температури ( Рис.27,а), чутливий елемент якого сприймає температуру нагнітання, азнаходиться на лінії від ресиверадо всмоктувальної лініїКМ.

За підвищенням температури нагнітання вище заданої регулятор збільшує подачу уприскуючої рідини і тим самим сприяє охолодженню пари.

Інколи застосовують комбіноване регулювання: дроселювання всмоктуючої пари доповнюють перепуском (рис.27,в). Така схема застосовується якщо глибоке дроселювання може призвести до небажаного пониження тиску всмоктування. Тут спочатку працює , який дроселює пару, а після деякого пониження тиску всмоктування в роботу вводиться.

В цілому метод байпасуванням хоч і є порівняно простим, але з енергетичної точки зору є самим недосконалим: теоретично втрати пропорційні ступеню зменшення холодопродуктивності (відносні втрати дорівнюють відносному ступеню зниження). Практично ці втрати ще вищі із – за опору перепускної лінії. Тому такий метод використовують досить рідко. Крім цього ще можливий перегрів КМ.

2.1.6. Порівняння способів зміни холодопродуктивності поршневих компресорів

Основним критерієм для порівняння різних способів є техніко-економічна ефективність їх застосування, яку розраховують виходячи із первинних та експлуатаційних затрат.

В первинні затрати включають вартість обладнання, призначеного для зміни холодопродуктивності, і його монтажа та налагоджування. За розмірами цих затрат способи орієнтовно можна розмістити у такому порядку (в порядку зростання): “Пуск - зупинка”; дроселювання всмоктуючої пари, бай пасування стисненого газу на всмоктуючий бік, зміна числа працюючих циліндрів, зміна частоти обертання валу двигуна.

Експлуатаційні затрати складаються із затрат по витраті енергії, трудоємкість обслуговування, ремонту і деяких інших. Тут у порядку зростання затрат способи розміщуються так: “Пуск - зупинка”, зміна числа працюючих циліндрів, зміна частоти обертання, дроселювання, байпасування.

Для способу “Пуск - зупинка” слід відзначити, що чим менше теплове навантаження, тим менше напрацювання компресора, що збільшує його термін служби.