Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать
      1. Причини зниження температури в об’єкті за допустиму межу

Потрібна температура в об’єкті тримається постійною, якщо виконується умова. На практиці можливі три випадки, за яких навантаження (теплоприток у об’єкт)виявляється меншим за холодопродуктивність машини(рис.3), що викликає зниженняза допустиму межу.

1-й випадок. Нехай холодопродуктивність машини вибрана так, що за заданої температуривона дорівнює максимальному навантаженню(точка А на рис. 3, а).

Рис.3. Три випадки необхідності регулювання .

а- великий діапазон зміни навантаження (від до);б- машина вибрана з великим запасом; в- необхідно періодично підтримувати різні значення .

За зниження навантаження до значенняпочне падати, але внаслідок самовирівнювання об’єкта значенняів точцізнов зрівняються. Нове усталене значенняможе бути нижче допустимого. Так в торгових холодильниках і на великих установках теплове навантаження взимку втричі зменшується, у порівнянні з літом, що викликає зниженняна 5-10нижче допустимої. Тут потрібне автоматичне регулювання температури в зв’язку з порівняно частою зміною навантаження. Щоб забезпечитиза зниження навантаженняпотрібно передбачити можливість автоматичного зниженнядо, тобто віддо.

В деяких моделях домашніх абсорбційних холодильниках навантаження змінюється незначно, зниження (точка) не виходить за допустимі межі і регулюванняне потрібне.

2-й випадок. Холодопродуктивність машини призначно перевищує теплове навантаження(рис.3, б), із-за труднощів з підбором потрібного значення. Крім цього, часто свідомо підбирають машини з запасомв 30 – 40%, щоб гарантуватипри зниженівнаслідок зношування. Наприклад, у домашніх компресійних машинахприблизно в три рази більше. Тому за безперервної роботизамість 0знижується до -10…-12(точка) , а заще на 2 - 3(точка). Автоматичне регулювання температури зниженнямдоаботут необхідне.

3-й випадок. Інколи потрібна установка, у якій крім основного режиму періодично необхідно підтримувати більш високу температуру в об’єкті(рис.3, в). У цьому випадку, як і в перших двох, холодопродуктивність машинивиявляється більшою за навантаження. Щоб підтримати, необхідно знизитидо, тобто необхідне автоматичне регулювання.

      1. Способи регулювання (зміни) холодопродуктивності машини

Оскільки машина розрахована на максимальні тепло потоки, то зміна

зводиться до зниження . В компресійних машинах зниження холодопродуктивності машини в цілому можна досягти як зниженням холодопродуктивності випарника, так і компресора. Покажемо, що економічно ці два методи не рівноцінні.

Рис. 4. Графік зниження холодопродуктивності машини за рахунок зменшення холодопродуктивності випарника доабо компресора до.

Тепло, що відводиться випарником (5)

Якщо зменшити коефіцієнт теплопередачі випарника або його тепло -передавальну поверхню(наприклад зменшенням кількості заповнюючого його холодильного агента ), то зниження холодопродуктивності випарника (рис. 4) віддопризведе до потрібного зниженнядо. Однак у цьому випадку температура кипіння у випарникузнизиться віддо. Робота компресора за низької температури кипіння менш економічна. Тому доцільно повністю використати можливості випарника (автоматично забезпечуючи його оптимальне заповнення) і знижуватишляхом зменшення до. На рис. 4 видно, що температура кипіння зростає при цьому здо.

Найбільш широке застосування одержав двопозиційний спосіб зміни - пуском і зупинкою компресора.