Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Наведіть класифікацію факторів ризику в готельному господарстві.

Фактори ризику в готельному господарстві можуть бути класифіковані в такий спосіб:

  1. вплив навколишнього середовища;

  2. пожежонебезпека;

  3. біологічні чинники;

  4. психофізіологічні навантаження;

  5. хімічні чинники;

6) підвищена запиленість і загазованість;

7) специфічні фактори ризику.

Вплив навколишнього середовища обумовлений підвищеною або зниженою температурою, вологістю і рухливістю повітря в зоні обслуговування споживачів, різкими перепадами барометричного тиску. Показники мікроклімату в приміщеннях обслуговування споживачів повинні відповідати встановленим санітарно-гігієнічннм вимогам.

Підприємства готельного господарства повинні відповідати вимогам пожежної безпеки та мати сертифікат пожежної безпеки, а система пожежної безпеки – забезпечувати запобігання пожежі та протипожежного захисту, в тому числі організаційно-технічними заходами.

Системи пожежної безпеки характеризуються рівнем забезпечення пожежної безпеки людей і матеріальних цінностей, а також економічними критеріями ефективності цих систем і виконують такі завдання:

  • запобігання виникненню пожежі;

  • забезпечення пожежної безпеки людей;

  • забезпечення пожежної безпеки матеріальних цінностей;

  • одночасне забезпечення пожежної безпеки людей і матеріальних цінностей.

Біологічні фактори (патогенні мікроорганізми та продукти їхньої життєдіяльності, мікроорганізми, а також небезпечні комахи та тварини, що є переносниками інфекційних захворювань, які спричиняють алергічні й інші токсичні реакції).

Психофізіологічні фактори ризику: фізичні та нервово-психічні перевантаження. Унеможливлення або зниження впливу психофізіологічних факторів ризику досягається:

• раціональною побудовою програм обслуговування споживачів готельних послуг, що передбачають достатні умови для нормальної життєдіяльності людини (сну, прийому їжі, задоволення санітарних і побутових потреб);

• дотриманням ергономічних вимог до використовуваного інвентарю, транспортних засобів, меблів

Хімічний фактор ризику - токсичність. Для запобігання дії цього фактора ризику під час обслуговування необхідно: здійснювати регулярний контроль за наявністю шкідливих хімічних речовин у повітрі, воді, ґрунті, продуктах харчування й інших біологічних середовищах; здійснювати будівництво готелів на екологічно чистих територіях; застосовувати препарати для дезінфекції, дезодорації та дезінсекції відповідно до інструкції щодо використання, унеможливити контакти споживачів із цими засобами; використовувані препарати для дезінфекції, дезінсекції, дезодорації; мийні засоби повинні мати сертифікат відповідності та застосовуватися відповідно до нормативних вимог.

Підвищена запиленість і загазованість. Кількість шкідливих речовин у повітрі зон обслуговування споживачів готельних послуг, приміщень, транспортних засобів не повинна перевищувати встановлені норми. Безпека забезпечується дотриманням вимог щодо оснащення приміщень, транспортних засобів вентиляцією з очищенням повітря.

Специфічні фактори ризику на підприємствах готельного господарства обумовлені:

  • можливістю виникнення природних і техногенних катастроф у зоні розміщення підприємства, а також інших надзвичайних ситуацій (у тому числі пов'язаних зі станом громадського порядку в районі обслуговування споживачів);

  • технічним станом підприємств готельного господарства;

  • складним рельєфом місцевості;

  • рівнем професійної підготовленості обслуговуючого персоналу (інструкторів, екскурсоводів та ін.).

Підприємство готельного господарства слід розташовувати у сприятливих екологічних умовах і керуватися у своїй діяльності діючими нормативними документами щодо забезпечення безпеки споживачів. Обслуговуючий персонал засобів розміщення повинний проходити медичний огляд відповідно до вимог санітарно-епідеміологічних служб, бути підготовленим до дій у надзвичайних обставинах. Відповідальність за підготовленість персоналу несе керівник підприємства готельного господарства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]