Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Назвіть основні сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності.

До основних сучасних тенденцій у сфері розвитку готельної індустрії відносять наступні:

1. Поширення сфери інтересів готельного бізнесу на продукти і послуги, раніше надані підприємствами інших галузей (наприклад, організації харчування, дозвілля, розваг виставкової діяльності та ін.)

Розвиток таких сегментів індустрії гостинності, як індустрія розваг, що включає гральний бізнес, тематичні парки, конгресовий діяльність, перетворило раніше мало привабливі курортні та туристські місцевості в модні туристські напрямки.

2. Зростаюча демократизація готельної індустрії, яка в значній мірі сприяє підвищенню доступності готельних послуг для масового споживача.

Якщо раніше різниця між готелями різного класу були істотними, то тепер значно підвищилася планка «нижчого стандарту»: навіть досить дешеві готелі забезпечують якісне обслуговування та мінімальний набір зручностей.

3. Посилення спеціалізації готельного бізнесу дозволяє чіткіше орієнтуватися на певні сегменти споживачів з урахуванням різних ознак. Так, з рахуванням цінового рівня чітко позначилися три сегменти - нижчий (бюджетний), середній (економічний) і вищий (люкс). Крім того, сегментація проводиться за метою поїздки, за віком, по роду трудової діяльності споживачів і за іншими ознаками.

4. Розвиток нових видів туризму, зокрема екологічного туризму, основною ідеєю якого є глибокий зв'язок людини з природою, стимулює будівництво готелів в екологічно чистих регіонах, формування «зелених» поверхів і номерів у звичайних міських готелях. При облаштуванні цих номерів застосовують екологічно чисті матеріали, звертаючи особливу увагу на економію природних ресурсів і мінімальне вторгнення в природне середовище.

5. Глобалізація і концентрація готельного бізнесу. Ця тенденція проявляється в створенні великих корпорацій і готельних ланцюгів. Такий підхід дозволяє готельним підприємствам перегрупуватися й залучити додаткові ресурси для розвитку свого бізнесу. Готельні підприємства концентруються через створення союзів або асоціацій, не порушують їх юридичну та господарську самостійність, але дозволяють проводити спільні маркетингові програми, вести дослідницьку діяльність, формувати єдину систему підготовки і перепідготовки кадрів.

6. Глибока персоніфікація обслуговування і повна концентрація на запитах і потребах клієнтів. У дорогих готелях для цих цілей створюються карти постійних клієнтів, в яких збирається інформація про їх смаки, уподобання і звички. Така база даних дозволяє передбачати бажання гостей. Для вирішення цих завдань у готелях створюються спеціальні служби. Так, в готелях корпорації Marriott були створені спеціальні служби дворецьких. У готелях Redisson формуються спеціальні корпоративні програми навчання персоналу, такі, як «Yes I Can!», Орієнтовані на створення особистої зацікавленості всіх службовців компанії у відмінному обслуговуванні.

7. Широке впровадження нових засобів комунікації та інформаційних технологій, що дозволяє проводити глибоку й системну економічну діагностику. Результати діагностики дають можливість здійснити повний самоаналіз і аналіз конкурентів в області застосовуваних цінових і маркетингових стратегій, проаналізувати ступінь активності на ринку, виявити прибутковість розроблювальних сегментів, скоординувати попит і пропозиція готельних послуг. Все це в кінцевому підсумку сприяє вирішенню проблем завантаження готельних підприємств.

8. Впровадження нових технологій в ділову стратегію готельних ідприємств, зокрема широке використання мережі Інтернет з метою просування готельних продуктів і послуг. Нові технології зменшують витрати і забезпечують споживачам підвищений комфорт. Ці технології розширюють можливості по залученню нових клієнтів і дозволяють розширити займані компаніями сегменти ринку. Наприклад, застосування нових систем бронювання дає незаперечні конкурентні переваги. Таким чином, перераховані вище основні сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності спрямовані в кінцевому підсумку на вирішення основних завдань:

- Пошук власних конкурентних переваг;

- Створення стабільної клієнтури через уміння знайти свого клієнта;

- Пошук і створення нових шляхів розвитку, постійне оновлення власної політики з урахуванням динамічно розвивається ринку готельних і туристських послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]