Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_OGG_95_pitan.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
301.59 Кб
Скачать
  1. Вкажіть найпоширенішу форму організації міжнародних готельних ланцюгів.

У світі найпоширенішими є два різновиди готельних ланцюгів:

1) групи, які інтегрують однорідні готелі;

2) готельні консорціуми, які поєднують незалежні готелі.

Готельних консорціумів у світі менше, ніж груп. Готелі можуть або повністю належати якійсь корпорації, або на різноманітних умовах управлятися нею. До таких умов належать: пряме управління, контракт на управління, договір франчайзингу, контракт на передання в господарювання та ін. Лідером серед готельних ланцюгів є найбільший готельний ланцюг "Hospitality Franchise System", який наприкінці XX ст. перейменовано в "Cendant Corporation". Друге місце посідає "Holiday Inn Wordwide". На третьому місці — "Best Western International". Серед європейських готельних ланцюгів, які ввійшли в десятку найбільших, "Ассог" (Франція) і "Sol Melia" (Іспанія).

Операційниа мережа -це група підприємств (два й більше), які здійснюють колективний бізнес і перебувають під безпосереднім контролем керівництва мережі. Готельна мережа як форма організації бізнесу виникла в США наприкінці Другої світової війни, піонерами в цьому минулому компанії Statler group, Hilton й Sheraton.

Об'єднання готелей має дві основних мети: 1)забезпечення конкурентноздатності на ринку гостинності за рахунок високої якості обслуговування, що підтримується станом основних фондів (якість споруд, оформлення інтер'єрів, оснащення), кваліфікацією персоналу, безпекою клієнта і його майна; 2)забезпечення економічної ефективності діяльності шляхом стабільного завантаження готелів. Мережа дозволяє зменшити витрати на резервування, маркетингові дослідження, рекламу, підготовку кадрів.

Одним з найпоширеніших у всьому світі видів об’єднань є франчайзинг, який дає можливість підприємству об'єднатися з іншим підприємством або цілою мережею підприємств, які впевнено почувають себе на ринку, чиї послуги користуються стабільним попитом, налагоджені певні системи фінансового контролю й виробництва даної послуги.

"Франчайзинг- тривалі в часі взаємини, згідно яким франчайзер надає захищене законним шляхом право займатися певною підприємницькою діяльністю, а також допомога в організації цієї діяльності, навчанні, реалізації й керування за винагороду від франчайзинга" (визначення Міжнародної асоціації франчайзингових організацій МАФО).

Міністерстві торгівлі США підрахували, що закриття франчайзингових компаній протягом перших п'яти їхнього існування становить лише 4%. Є офіційні повідомлення про те, що франчайзинг викоростовується більш ніж в 70-ти країнах світу.

Практично в усіх країнах світу є “ланцюги” готелів, які належать до усесвітньо відомих фірм, або до менш відомих власників. Особливо великий вплив готельних ланцюгів спостерігається в США. У США вважають, що сучасне поняття “стандарт у виробництві” з’явилось у готельних ланцюгах. Раціональна ідея, яка народжується в одному кільці готельного ланцюга, оперативно впроваджується в інші, що приносить одразу ж значні результати.Готель може входити до великого корпоративного ланцюга, що не обов'язково є колективним бізнесом, оскільки, крім повноправних членів, у ньому беруть участь асоційовані члени на підставі договору франшизи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]