Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломная робота.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

6. Алкоголь зменшує біль і дає відчуття полегшення

при хворобливих станах.

Ці твердження є найчистіший самообман. Больову чутливість алкоголь знижує, і у великих дозах він колись застосовувався як засіб для наркозу. Спроби зняти шлункові болі за допомогою спиртного при виразковій хворобі нерідко призводять до сильної кровотечі і навіть прободенню (прориву) виразок ділянки в черевну порожнину. Це може привести до смерті.

  Патологічні процеси, що викликали біль, наприклад, інфекцію, запалення, алергію, гіпоксію, набряк, алкоголь посилює, тому він не сприяє, а перешкоджає одужанню .

7. Вживання алкоголю (пива, вина) підвищує кількість і покращує якість грудного молока.

Це уявлення повністю відкидається наукою. Згідно з даними фізико-хімічного дослідження таке «п'яне» молоко більш рідке, в ньому знижена кількість білка, такого необхідного для зростаючого організму. Важкі наслідки несе для дитини молоко матері, що вживає алкоголь. З'явився навіть спеціальний термін «грудний алкоголізм». Такі діти якщо і не вмирають в ранньому віці, то зростають і розвиваються уповільнено. Описано немало випадків отруєння немовлят, аж до появи судомних нападів від того, що годує мати,яка вживала вино або пиво в період годування.

8. Вино захищає від інфаркту, від серцево-судинних захворювань.

Останнім часом багато газет передрукували замітку про те, що нібито група американських (японських, датських та ін.) учених встановила факт благотворного впливу малих доз алкоголю на здоров'я, особливо на діяльність серцево-судинної системи. Ці чутки явно перебільшені, вважає Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ). І вважає повним маренням хворого - випивку з метою запобігання серцево-судинних захворювань. На думку ВООЗ, подібні твердження засновані не на ретельних наукових експериментах, а інспіровані міркуваннями комерційного характеру. «Зелений змій» небезпечний у будь-яких кількостях, заявив на прес-конференції в Женеві директор програми ВООЗ по шкідливим речовинам Ханс Емблад. Однак до думки серйозних вчених не прислухаються і як і раніше нерідко доводиться чути, нібито певні сорти вина зменшують ризик серцево-судинних захворювань.

Більш того, дослідження дрібних внутрішньосерцевих судин показують глибокі зміни судинних стінок зі склеротичними нашаруваннями, як в самих стінках, так і в навколишньому їх міокарді, що виникли під впливом вина. Ці зміни в судинах призводять до тих же явищ ішемії міокарда, тобто до недостатнього кровопостачання з подальшим кардіосклерозом, як і при захворюваннях стенокардією.

Таким чином, вживання вина «для лікувальних цілей», зрештою, викликає ураження серцево-судинної системи у вигляді алкогольної гіпертонії і ураження міокарда.

Деякі люди вважають, що коньяк розширює судини, отже, може розглядатися як лікувальний засіб. Так, людина, що має ішемічну хворобу серця, від горілки і вина утримується, а ось чарку коньяку перед сном часом дозволяє. Проте наукові дослідження свідчать лише про одне: будь-який алкоголь - завжди отрута для серця і всієї кровоносної системи. Абсолютно невірним вважається думка, що невеликі дози алкоголю нешкідливі або навіть корисні для серцево-судинної системи, подібні висловлювання допускають тільки ті безвідповідальні фахівці, які виконують соціальне замовлення заправил алкогольної індустрії. Етиловий спирт надає шкідливу дію на клітинні мембрани і внутрішню структуру клітин, сприяє розвитку дистрофічних проявів. Процес цей згодом прогресує, призводячи до кардіосклерозу. Під впливом алкогольної інтоксикації спотворюється обмін речовин у серцевому м'язі, виснажуються запаси її енергії, виникають порушення в провідній системі серця, навантаження на нього збільшується, так як прийом навіть невеликих доз алкоголю призводить до підвищення артеріального тиску. Зрештою, ослабле під ударами «малих доз» алкоголю серце не витримує ...