Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломная робота.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

1.2.Міфи про алкоголь.5

1. Алкоголь - харчовий продукт.

Харчовим продуктом може бути продукт, який містить білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини або вітаміни. І при цьому не містить в значних кількостях шкідливі домішки.

Надмірне вживання солі може привести людину навіть до смерті. Але невелике вживання солі, хоча б в природному вигляді - через овочі та фрукти необхідно. Алкоголь же є отрутою в будь-якій дозі (вище ендогенної) і організм в ньому не потребує. У Медичній Енциклопедії 1961р. чітко визначено: «алкоголь відноситься до наркотичних отрут», такі документи, як ГОСТ 1972, 1982 рр.. дають визначення: «алкоголь відноситься до сильнодіючих наркотиків». ГОСТ 1993 року вже не має цього формулювання, але це не означає, що за 15-20 років змінилися хімічні властивості етилового спирту або біологічні параметри людського організму, це зміна відображає поворот до більш інтенсивної політики споювання населення, проведеної в цей час в країні.

2. Алкоголь покращує апетит, сприяє травленню, поліпшує засвоюваність їжі.

Науково доведено, що під впливом алкоголю змінюється і перекручується дуже важливий регулятор нашого організму - відчуття голоду, апетит. Природне почуття голоду перебільшується, відбувається перевантаження шлунково-кишкового тракту, порушується нормальне травлення. Наслідком цього може бути нездорова повнота, розлад травного апарату. При прийомі навіть невеликих доз алкоголю залози, розташовані в стінці шлунка які виробляють шлунковий сік, під впливом алкогольного роздратування спочатку виділяють багато слизу, а потім і атрофуються. Травлення в шлунку стає неповноцінним. Виникає гастрит, який, може перейти в виразку і рак шлунка. При разовому прийомі дози алкоголю 100-150 г. і більше відбувається найсильніший «опік» стінок стравоходу і шлунку і потрібний значний час для відновлення омертвілої тканини .

3. Алкоголь зігріває, допомагаючи впоратися з холодом.

Під впливом алкоголю у людини незабаром настає параліч шкірних судин, вони розширюються, і до поверхні тіла притікає більше крові. Людині здається, що вона зігрілася, але це почуття загальної теплоти - лише ілюзія. Нагрівається тільки шкіра, яка швидко віддає отримане тепло. Температура ж тіла, як показують численні вимірювання, знижується. Організм під впливом алкоголю втрачає свою нормальну чутливість до холоду, і шкіра перестає відповідати доцільно на його дії стисненням своїх кровоносних судин. Тому напідпитку люди так легко піддаються простудним захворюванням. А деякі замерзають на смерть .

4. Алкоголем можна попередити грип, простуду та інші захворювання.

Досліди показали, що алкоголь не надає протизапальної дії на вірус грипу, як і на будь-який інший вірус, і що на спирт не можна покладатися як на засіб, здатний захистити людину від інфекції і зупинити епідемію. Навпаки, як показали дослідження, люди, що вживають алкоголь, більш уразливі для вірусних інфекцій.

5. Алкоголь допомагає лікуванню, входячи до складу

різних ліків.

Алкоголь є розчинником та консервантом у ліках. Його вражючий вплив на біологічні мембрани сприяє підвищенню їх проникності, а це прискорює і підвищує повноту всмоктування розчинених в спирті ліків, що підвищує їх лікувальну дію. Спиртові настойки зазвичай приймаються в краплях.

Серед деградованих алкоголіків поширене вживання недорогих спиртовмістних препаратів, наприклад, настоянки глоду цілими флаконами - по 50 і 100 мл. Це дуже небезпечно. Регулярне вживання спиртовмісних ліків, в дозах алкоголю перевищують ендогенний синтез, може бути шкідливим як для здоров'я в цілому, так і в плані формування алкогольної залежності. Шкода спирту змусила медиків шукати інші способи введення в організм лікарських препаратів. Зараз існують більш безпечні методи швидкого всмоктування, наприклад газовані вуглекислим газом розчини, аерозолі, спреї.

Колись лікарі вважали, що алкоголь може надавати благотворний вплив на організм при тих чи інших недугах. І вони навіть призначали дози спиртного в якості медикаменту. В період первинного накопичення медичних знань лікарі часто брели в темряві, на дотик, допускаючи грубі помилки. Серед засобів медицини можна було зустріти настоянку з тарганів, цвинтарну землю, спиртне, свого часу при будь-яких хворобах приписували кровопускання і т.д.

Сьогодні безглуздість таких призначень очевидна. Але це не означає, що в наш освічений вік не існує більше небезпечних помилок і забобонів, пов'язаних з алкоголем і іншими "лікувальними" засобами.

Бувають випадки, коли лікувальним засобом вважають препарати на спирту, які призначаються не по кілька крапель, як це допускає професійна медицина (вона ж теж користується спиртовими настоянками), а, наприклад, по столовій ложці і більше, тричі на день, протягом тривалого часу . Таким чином, і без того ослаблена хворобою людина отримує на добу до 100 грамів в перекладі на горілку. Таке "лікування" може ускладнити захворювання, послабити організм.

У середовищі алкозалежних людей широко розповсюджений, який не в'яне з роками "фольклор", зміст якого зводиться при всьому різноманітті до однієї хибної ідеї: ніби алкоголь, принаймні , в малих дозах, не тільки не шкідливий для організму, але навіть ... корисний! Зрозуміло, коли це говорить алкоголік, який прагне виправдати свою пристрасть. Але, як не дивно, подібні міфи властиві і частини малопьющих людей. Забувши про клятву Гіппократа, часом подібні безглуздості висловлюють і недобросовісні працівники медицини. Це говорить тільки про їх професійну некомпетентність.