Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломная робота.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

34. Відзначати дні народження з алкоголем - наша традиція.

Дні народження в недалекому минулому (до ХХ століття) основна частина населення (селяни - більше 90%) взагалі не відзначала, більш того, більшість селян навіть не знали дату свого народження, а це означає, що і звичаю супроводжувати цю подію алкогольною випивкою, просто не могло бути в принципі.

35. Алкоголь на похоронах і поминках - наша традиція.

         Традиційними стравами у українців на похоронах і поминках були млинці, кисіль і кутя (пшенична каша з медом, пізніше - рис з родзинками), немає ніяких підстав вважати, що в минулому існував звичай поминати горілкою. Таким чином, цей «звичай» - дивне нововведення, а не традиція.

36. Алкоголь сприяє міцному сну.

Ні в якому разі не можна вдаватися до алкоголю і як до снодійного засобу. Так, у багатьох людей хмільні вироби, особливо пиво, викликають млявість, апатію, сонливість. Але сон під впливом алкоголю не глибокий і не дає нормального відпочинку. А на певному етапі звичка присипляти себе за допомогою алкоголю призводить до зворотного явища - жорстокою, наполегливої ​​безсонні.

   Американські вчені з Національного Інституту з проблем сну дійшли висновку: міцний сон і алкоголь - несумісні. Особливо часто болісний стан безсоння виникає у людей, які багато роз'їжджають, змушені спати в незатишному готельному ліжку. Деякі намагаються боротися з безсонням дозою спиртного. І роблять, як показали дослідження, величезну помилку. Спочатку алкоголь начебто дійсно викликає подібність дрімоти. Однак через нього порушуються важливі глибинні процеси циклічності сну. Людина спить тривожно, постає розбитим і не висипається.

37. Непитущі - це або колишні алкоголіки, яким не можна пити в силу цього самого алкоголізму, або хворі люди, які не можуть пити за станом здоров'я.

Хворі люди, які не вживають алкоголь за станом здоров'я, за тверезницької класифікації до непитущих не відносяться, їх зазвичай називають «воздержанніками». Вони, як правило, зберігають психологію і погляди тих, хто п'є людей, тобто їх світогляд не є тверезим. У разі їх одужання вони, як правило, повертаються до вживання алкоголю. В антиалкогольних рухах воздержанніки участі майже не приймають.

Що стосується алкоголіків, то вони, змінивши колишні, невірні погляди, можуть взяти участь в тверезницькому русі, стати справжніми непитущими. Але, як показують соціологічні дослідження, колишні алкоголіки серед активних непитущих становлять меншість, приблизно 10-20 відсотків. Приблизно стільки ж становлять ті, хто не вживав алкоголь взагалі, основна ж частина - це колишні «культурпітейщики», які стали непитущими в результаті перегляду своїх колишніх, помилкових «культурпітейних» поглядів, найчастіше в результаті знайомства з собріологічними матеріалами або з інших причин ( релігійним, морально-етичним і т.п.)

38. Заборонні заходи в алкогольній проблемі, не приводять ні до яких позитивних результатів.

Світовий досвід показує, що розумне поєднання законодавчих, заборонних, соціальних, виховних та інших заходів, що застосовуються в комплексі з вирішення алкогольної проблеми, як правило, призводить до позитивних зрушень. А от спроби вирішення проблеми без застосування законодавчих (заборонних) заходів, не дає бажаного результату.(Собріологія-2009,293-307ст.)