Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР ТОМ 2013.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

10. Технологічна карта механічної обробки деталі і її оформлення

Технологічна карта (додаток В) є наочним документом, який містить відомості, які заносяться в маршрутні і операційні карти і виконується замість альбому стандартних карт тільки з учбовою метою. Виконується вона на аркушах паперу формату А1 (1 – 2 аркуша). Приклад оформлення – додаток Г.

В графу 1 записують номер операції механічної обробки. В графі 2 переходи нумерують арабськими цифрами в технологічній послідовності. В графі 3 пишуть назву операції і послідовно викладають допоміжні і основні технологічні переходи. В зміст допоміжних переходів включають необхідні дії, які виражені дієсловом наказової форми, наприклад: установити заготовку, зняти; переустановити заготовку, закріпити; повернути кондуктор на 900 тощо.

В зміст основного технологічного переходу повинно бути включено: найменування методу обробки, виражене дієсловом у наказовому способі (точити, фрезерувати, свердлити тощо); найменування поверхні заготовки, яка обробляється (поверхня, фаска, торець, отвір, канавка, паз тощо); кількість поверхонь, які одночасно обробляються (свердлити 2 отвори тощо) [14, с. 64]. При одночасній обробці в операції декількох поверхонь перераховують усі поверхні, що обробляються. Розміри і межові відхилення поверхонь, що обробляються, в записі технологічного переходу рекомендується не вказувати, а робити посилання на номер розміру цієї поверхні, який проставляється на ескізі обробки (графа 4), наприклад: точити поверхню в розмір 1 на прохід; підрізати торець в розмір 1, свердлити отвір в розміри 1, 2; фрезерувати паз в розміри 1, 2, 3. Номер розміру проставляють в колі діаметром 6...8 мм і з’єднують його з розмірною лінією. Нумерують поверхні за годинниковою стрілкою. Допускається також при записі переходів вказувати розміри та межові відхилення поверхонь, які обробляються, наприклад: точити Ø d до Ø d1 на довжину l .

В графі 4 виконується ескіз технологічної наладки (операційний ескіз з зображенням інструменту в кінці його робочого ходу і його кріплення). Заготовку зображають в головній проекції (вид спереду). На ескізі повинно бути умовне зображення за стандартом опор і затискачів. Якщо однієї проекції недостатньо, креслять додаткові проекції або перерізи. Заготовку креслять спрощено, але так, щоб були показані усі установчі поверхні і поверхні, що обробляються. Поверхні, що обробляються, виділяють товстими лініями або червоним олівцем. Проставляють усі розміри, які необхідно отримати після обробки на даній операції, допуски на них і шорсткість поверхні. У верхньому куті ескізу наводять шорсткість поверхонь, які обробляються на цій операції, не вказаних на ескізі.

Графи 5, 6, 7, 8 заповнюють згідно їх назві.

В графі 9 записують той найбільший розмір, за яким в даному переході розраховують число обертів чи подвійних ходів за вибраною швидкістю різання. Коли швидкість різання не визначається числом обертів чи подвійних ходів (наприклад, при протягуванні отвору, шпонкових канавок, шліців), в графі ставлять прочерк.

В графі 10 записують розрахункову довжину шляху інструменту чи заготовки в напрямку подачі , де– розмір поверхні, яка обробляється, в напрямку подачі, мм;– довжина врізання, яка необхідна для заходу ріжучого інструменту в заготовку, мм;– довжина виходу, необхідна для виходу інструменту, мм. Величинувизначають за кресленням деталі, величиниівизначають за додатком 2[1, с.85; 12, с.620-625; 26].

В графу 11 записують припуск на обробку, який беремо із заповненої табл. 3, де для кожної поверхні, враховуючи її маршрут обробки, установлено припуск.

В графу 12 записують глибину різання. Глибину різання при можливості слід приймати рівною припуску.

В графу 13 записують число проходів, необхідних для обробки поверхні. Число проходів в основному залежить від виду механічної обробки. Наприклад, при свердлінні, розсвердлюванні, зенкеруванні, розгортуванні, протягуванні, зовнішньому круглому шліфуванні врізанням число проходів дорівнює одиниці. Точіння, фрезерування, стругання може виконуватися за один чи декілька проходів. Фрезерування шпонкових пазів на верстатах з маятниковою подачею, нарізання різцями зовнішніх і внутрішніх різьб і черв’яків, зовнішнє кругле і внутрішнє шліфування поздовжньою подачею, плоске шліфування торцем круга на верстатах з прямокутним і круглим столом виконується тільки за декілька проходів. При фрезеруванні і довбанні шліців і зубів шестерень і рейок в цю графу записують число зубів або шліців, які нарізаються. При шліфуванні шліців і зубів шестерень фасонними дисковими кругами записують добуток числа зубів або шліців на число проходів при шліфуванні кожного зуба або шліца.

В графи 14, 15, 16 записують режими обробки відповідно на даному переході[18, с. 261-303]. При зубонарізанні користуються [27, с.456]. В графу 14 записують подачу , мм/об;, мм/дв. хід;-мм/зуб. Величина подачі обумовлюється характером обробки (чорнова, чистова тощо) або потрібної шорсткості поверхні.

В графу 15 заносять швидкість різання, яка визначається в залежності від виду обробки, матеріалу заготовки, виду і матеріалу ріжучого інструменту і обраних глибини різання і подачі. За швидкістю різання визначають розрахункове число оборотів за хвилину або число подвійних ходів за хвилину для приводу головного руху верстата. За паспортом верстата знаходять найближче менше до розрахункового значення число обертівабо подвійних ходів і записують в графу 15, а потім коректують швидкість різання вграфі 16. В графу 17 записують потужність різання [18, с. 261-303].

До графи 18 заносять підготовчо-заключний час на обробку виробничої партії у хвилинах, який витрачається робітником на ознайомлення з кресленням, підготовку і налагодження обладнання, пристроїв і інструментів, зняття і здачу пристроїв і інструментів після закінчення роботи і здачу виконаної роботи [22, 23, 24, 25].проставляють в строку «Найменування операції».

В графу 19 записують норму основного (технологічного) часу на перехід . Основний час розраховують за формулами (додаток Б) [12, с.610-619; 26] і записують в строках відповідних переходів. При розрахункусумісних переходів, які виконуються на токарно-револьверних, багаторізцевих і інших верстатах одночасно декількома інструментами, слід враховувати, що основний час для них є загальним і визначається найбільшою довжиною поверхні, що обробляється.

В графу 20 записують норму допоміжного часу на установку і зняття заготовки в рядок допоміжного переходу „Установити і зняти деталь”, і на прийоми, пов’язані з технологічними переходами, у відповідні рядки технологічного переходу [22, 23, 24, 25, 26]. Час на допоміжний перехід „Установити і зняти деталь” передбачає виконання наступної роботи: установити і закріпити деталь, включити і виключити верстат, відкріпити і зняти деталь. Допоміжний час, пов’язаний з технологічним переходом, передбачає виконання комплексів прийомів: 1) підведення інструменту до деталі і відведення інструменту у вихідне положення; 2) вмикання, перемикання і вимикання подачі та частоти обертання; 3) зміна інструменту; 4) контрольні вимірювання в процесі обробки тощо.

В графу 21 записують суму часу на організаційно-технічне обслуговування і часу на відпочинок і особисті потреби.

В графу 22 записують норму штучного часу , хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]