Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие для 3 семестра.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Теплове випромінювання

Теплове випромінювання, природа та властивості. Променевий потік. Енергетична світність. Спектральна густина енергетичної світності. Монохроматичний коефіцієнт поглинання. Чорне та сіре тіла. Закон Кірхгофа. Закони Стефана-Больцмана та Віна. Формула Планка. Випромінювання Сонця.Інфрачервоне випромінювання. Тепловіддача організму. льтрафіолетове випромінювання, його біологічна дія. Фотоелектричний ефект, основні види та закономірності. Світловий еталон, основні світлові величини.

5. Фізика атомів та молекул. Квантова біофізика

Елементи квантової механіки. Гіпотеза де Бройля. Хвильові властивості мікрооб’єктів. Дифракція електронів та інших частинок. Хвильова функція та її фізичний зміст. Співвідношення Гейзенберга. Рівняння Шредінгера. Атом водню. Квантові числа. Поняття про теорію Бора. Принцип Паулі. Електронні шари багатоелектронних атомів. Енергетичні рівні молекул. Випромінювання та поглинання енергії. Види квантових переходів. Спектри випромінювання та поглинання. Поглинання світла. Закон Бугера-Ламберта-Бера. Розсіяння світла, основні види. Закон Релея. Оптичні атомні спектри. Спектр атома водню. Молекулярні спектри. Люмінесценція, основні види. Флюоресценція та фосфоресценція. Закон Стокса. Фотобіологічні процеси. Світлочутливість ока. Механізми зорової адаптації. Видність та відносна видність. Механізм зорової рецепції.

6. Іонізуюче випромінюваня. Елементи дозиметрії

Рентгенівське випромінювання. Рентгенівське випромінювання. Будова рентгенівської трубки. Спектри гальмівного рентгенівського випромінювання. Спектри характеристичного рентгенівського випромінювання. Закон Мозлі. Первинні процеси взаємодії рентгенівського фотона з атомом. Ефекти дії рентгенівського випромінювання на речовину. Поглинання рентгенівського випромінювання речовиною. Лінійний та масовий коефіцієнти поглинання.

Радіоактивність. Елементи дозиметрії. Захист від дії радіації. Основний закон радіоактивного розпаду. Період піврозпаду, стала розпаду. Експериментальне визначення кривої розпаду. Активність та питома активність, одиниці вимірювання. Альфа-розпад, Спектр енергій альфа-випромінювання. Електронний та позитронний бета-розпади. Нейтрино. Електронне захоплення. Взаємодія іонізуючого випромінювання з речовиною. Утворення електронно-позитронних пар. Анігіляція. Послаблення гама-випромінювання в речовині. Біофізичні основи дії іонізуючого випромінювання на організм. Доза поглинання та потужність дози поглинання. Експозиційна доза та потужність експозиційної дози. Зв'язок дози поглинання з експозиційною дозою. Еквівалентна доза випромінювання та одиниці її вимірювання. Захист від іонізуючого випромінювання. Космічні промені. Елементарні частинки

Теми рефератів

Вимоги до написання реферату

Зразок титульного листа та загальні вимоги до написання реферату пояснюється в навчально-методичному посібнику для студентів фармацевтичного факультету заочної форми навчання. Особливості написання реферату по біофізиці є те , що реферат складається з трьох частин. Перша частина реферату теоретична і повинна вмістити фізичні явища і закони які лежать в основі цього методу аналізу. Друга частина вмістить в собі опис апаратури та приладдя які застосовуються в даному методі аналізу, її будову (схеми, рисунки), принцип дії, та призначення. Третя частина реферату має розкрити практичне застосування цього методу аналізу в фармацевтичній галузі, для чого і як він використовується.