Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие для 3 семестра.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

3. Електростатика. Електродинаміка. Магнетизм Електростатика

Напруженість та потенціал - характеристики електричного поля. Електричний диполь. Серце як електричний диполь. Поняття про мультиполь. Струмовий диполь. Дипольний електричний генератор. Фізичні основи електрокардіографії. Діелектрики в електричному полі. Діелектричні характеристики біологічних середовищ. П'єзоелектричний ефект. Застосування п'єзоелектричного ефекту. Провідники в електричному полі. Електростатичний захист. Енергія електричного поля.

Електричний струм

Густина та сила струму. Електрорушійна сила джерела струму. Електропровідність електролітів. Електропровідність біологічних тканин та рідин. Електричний опір, електропровідність. Питомий електроопір, питома електропровідність. Первісна дія постійного струму. Поляризація в біотканинах. Закон Ома для біологічних середовищ. Електричний розряд у газах. Аероіони. Біологічна дія аероіонів. Внутрішня контактна різниця потенціалів. Термоелектрорушійна сила. Термоелементи

Магнітне поле

Магнітний момент контуру з струмом. Вектор індукції магнітного поля. Магнітний потік. Закон Ампера. Дія магнітного поля на контур з струмом. Енергія контуру з струмом в магнітному полі. Дія магнітного поля на рухомий заряд. Сила Лоренца. Електростатичні та магнітні електронні лінзи. Напруженість магнітного поля. Закон Біо-Савара-Лапласа та його застосування. Закон повного струму. Напруженість магнітного поля соленоїду. Магнітні властивості речовини. Електромагнітні коливання та хвилі. Змінний струм, його отримання і параметри. Повний опір кола змінного струму. Резонанси напруг та струмів. Повний опір (імпеданс) тканин організму. Реографія. Вільні електромагнітні коливання. Сталі часу перехідних процесів. Поняття про теорію Максвела. Струм зміщення. Електромагнітні хвилі та їх властивості. Шкала електромагнітних хвиль. Дія електромагнітними хвилями на тканини організму.

4. Оптика Інтерференція та дифракція світла

Когерентні джерела та когерентні світлові хвилі. Інтерференція світла. Умови максимуму та мінімуму. Інтерференція світла в тонких пластинках (плівках). Просвітлення оптики. Принцип Гюйгенса-Френеля. Дифракція на щілині у паралельних променях. Дифракційна решітка та дифракційний спектр. Кутова дисперсія та роздільна здатність. Поняття про голографію. Поляризація світла. Природне та поляризоване світло. Площина поляризації. Поляризатор та аналізатор, їх головні площини. Закон Малюса. Поляризаційні явища при відбитті та заломленні світла. Кут повної поляризації, закон Брюстера. Явище подвійного променезаломлення. Оптичні вісі. Додатні та від’ємні кристали. Будова та призначення призми Ніколя. Дихроїзм. Поляроїди. Обертання площини поляризації. Оптично активні речовини. Стала обертання оптично активної речовини. Фотопружність.

Геометрична оптика

Геометрична оптика як граничний випадок хвильової оптики. Закони відбиття та заломлення світла. Лінзи та їх основні аберації. Ідеальна центрована оптична система. Будова ока людини. Око як центрована оптична система. Акомодація, відстань найкращого зору. Найменший кут зору, гострота зору. Недоліки оптичної системи ока. Лупа. Збільшення лупи. Оптична система біологічного мікроскопа. Роздільна здатність мікроскопа. Корисне збільшення мікроскопа. Волоконна оптика та її використання в ендоскопії.