Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие для 3 семестра.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

IV. Кількісний аналіз

Завдання кількісного аналізу та його значення в підвищенні якості продукції та медикаментів. Розвиток та класифікація методів кількісного аналізу. Розрахунки в кількісному аналізі. Апаратура та посуд кількісного аналізу. Аналітичні ваги. Калібрування посуду та правила роботи з ним. Техніка роботи в кількісному аналізі: зважування, розчинення, осадження, фільтрування, промивання, висушування, прожарювання. Реагенти для кількісного аналізу та вимоги до них.

Оформлення результатів аналізу. Титриметричний (об'ємний) аналіз.

Теоретичні основи титриметричного аналізу. Класифікація методів титриметричного аналізу. Хімічні реакції, що використовуються в титриметричному аналізі. Техніка титрування. Криві титрування. Види титрування: пряме, зворотне, титрування заміщення. Точка еквівалентності, способи її визначення. Індикатори. Класифікація індикаторів. Інтервал переходу та показник титрування індикатора. Види похибок в титриметричному аналізі. Приготування титрантів (титрованих розчинів) і способи представлення їх концентрації. Титр, титр за досліджуваною речовиною, коефіцієнт поправки. Стандарти та вимоги до них. Фіксанали. Особливості розрахунків в титриметричному аналізі.

Методи кислотно-основного титрування (нейтралізації)

Теорія методу. Ацидиметричне та алкаліметричне титрування. Криві титрування, індикація точки еквівалентності. Кислотно-основні індикатори та їх вибір. Похибки кислотно-основного титрування. Стандарти та титранти. Титрування сильних кислот та основ, кислих та основних солей, середніх солей слабких кислот та основ, сумішей кислот і основ. Титрування в неводних середовищах. Стандарти і титранти неводного титрування. Використання методів кислотно-основного титрування у водних та неводних середовищах в хімічному аналізі. Аналіз органічних сполук методом кислотно—основного титрування. Практичні роботи. Визначення сильних кислот та слабких кислот, гідроксидів лужних металів, солей амонію, карбонатів та гідрокарбонатів.

Методи окисно-відновного титрування (окислення-відновлення)

Теорія методів. Класифікація методів. Криві титрування. Способи визначення точки еквівалентності. Редокс-індикатори. Стандарти і титранти. Перманганатометричне, йодометричне, броматометричне, цериметричне, хроматометричне, нітритометричне титрування. Використання методів окислювально-відновного титрування в хімічному аналізі. Аналіз органічних сполук методом окислювально-відновного титрування. Практичні роботи. Визначення пероксиду водню, оксалатної кислоти, формальдегіду, йоду, саліцилової кислоти.

Методи осадового титрування (осадження)

Теорія методів. Криві титрування. Способи визначення точки еквівалентності. Індикатори та їх вибір. Стандарти і титранти. Аргентометричне, роданометричне, меркурометричне титрування. Застосування методів осадового титрування в аналізі неорганічних та органічних речовин. Практичні роботи. Визначення галогенідів, роданідів, солей срібла.

Методи комплексометричного титрування

Теорія методів. Комплексони. Криві титрування. Способи точки еквівалентності. Метал—індикатори та їх вибір. Стандарти і титрвНтИ Використання комплексонометричного титрування в аналізі хімічних речоиин І фармацевтичних препаратів. Практичні роботи. Визначення солей кальцію, магнію, цинку, твердості води.