Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ОСНОВИ ЗАГАЛЬНОЇ ХІМІЇ.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

13.3. Електрохімічний ряд напруг металів

Для порівняння хімічної активності металів їх електродні потенціали визначають відносно електродів порівняння, потенціали яких умовно вважають нульовими. Найчастіше використовують стандартний водневий електрод, для якого φо = 0; ΔGо = 0 ; СМ2SO4) = 1 моль/л; ρ2) = 101,325 кПа і Т = 298,18 К (рис.4.2). На водневому електроді може відбуватися процес приєднання електронів до йонів гідроґену або процес відщеплення електронів і перехід водню в іонний стан залежно від того, чи надходять електрони до електрода, чи відходять від нього: 2Н+ + 2е ↔ Н2; Н2 – 2е ↔ 2Н+. Платина тут відіграє роль лише інертного провідника.

Практично електродні потенціали визначають за допомогою гальванічних елементів – приладів з двох електродів, занурених у розчин електролітів. Різницю потенціалів цих електродів називають напругою гальванічного елемента, або його електрорушійною силою (ЕРС). При визначенні стандартного потенціалу одним з електродів беруть водневий. Розмістивши метали у порядку зростання алгебричного значення їх стандартних електродних потенціалів, одержують електрохімічний ряд напруг металів, або ряд стандартних електродних потенціалів (Бекетов, 1865): Li, K, Ca, Na, Al, Zn, Cd, Pb, H, Cu, Hg, Ag, Pt, Au.

В електрохімічному ряді напруг кожний попередній метал активніший за наступний і може витісняти його з розчину солі; метали, що розміщені до водню, витісняють його з кислот-неокисників; чим далі один від одного розміщуються метали , тим більше значення ЕРС гальванічного елемента, який з них побудований. Наведений електрохімічний ряд напруг справедливий лише для водного середовища.

Розміщення елементів у ряді напруг відрізняється від їх послідовності в періодичній системі. Починається ряд найактивніший із лужних металів – літієм. Це пояснюється тим, що відновна активність металів у водних розчинах визначається рядом послідовних стадій: атомізацією металу, іонізацією атомів і гідратацією іонів. Хоч літій на перших двох стадіях витрачає більше енергії, ніж інші метали, але енергія гідратації його іона дуже велика, і за загальною сумою енергії літій випереджає всі метали.

У неводних розчинниках – молекулярних рідинах та сольових розплавах – порядок розміщення металів у ряді напруг інший. Наприклад, для ацетонітрилу СН3СN він має такий вигляд: Li, Rb, K, Na, Ca, Zn, Cd, Cu, Pb, H, Ag, Hg.

Оскільки енергія сольватації іонів металів у ацетонітрилі менша, ніж у воді, то в ньому мідь у ряді напруг стоїть зліва від водню й витісняє його з кислот-неокисників.

Залежність розташування металів у ряді напруг від природи розчинника досліджували В.О. Ізбеков, Ю.К. Делімарський, А.М. Голуб.

13.4. Гальванічний елемент

Гальванічний елемент – це пристрій безпосереднього перетворення хімічної енергії в електричну.

Найбільше розповсюджені гальванічні елементи Вольта, Даніеля – Якобі та Лекланше. Для прикладу розглянемо будову та принцип дії гальванічного елемента Даніеля – Якобі, що складається з мідного та цинкового електродів у розчинах їх солей (рис.4.3.). Повний перебіг реакції у гальванічному елементі можна записати у вигляді двох напівреакцій, які відповідають процесам на аноді (А) та на катоді (К). На цинковому електроді (аноді), зануреному в розчин ZnSO4, відбувається розчинення цинку, тобто окиснення його атомів в іони:

Zn0 – 2е = Zn2+ φо = – 0,76 В

а вивільнені електрони по металевому провіднику переходять на мідний електрод (катод), занурений у розчин CuSO4, де відбувається виділення міді, тобто відновлення її йонів у атоми: Cu2+ + 2е = Cu0; φо = + 0,34 В.

Сумарне рівняння реакції, внаслідок перебігу якої у колі виникає електричний струм, одержуємо з суми рівнянь півреакцій: Zn0 + Cu2+ = Zn2+ + Cu0.

Схематично гальванічний елемент Даніеля-Якобі зображують так:

А(–) Zn0│ZnSO4 ║CuSO4│Cu0 (+)K,

де одна риска означає межу між електродом і розчином, дві риски – межу між розчинами, у круглих дужках знаки електродів, при цьому анод – негативний електрод – записують зліва, а катод – позитивний електрод з недостачею електронів – записують справа.

Існує правило, яке стверджує, що на аноді відбувається окиснення, а на катоді відновлення.

Робота електричного струму, який виникає у гальванічному елементі з електрорушійною силою Ео, за стандартних умов при окисненні та відновленні еквівалентів речовин:Амакс.= –ΔGо=nFЕ,

де Ео=φox – φred, аF– число Фарадея – кількість електрики для виділення одного еквівалента речовини.