Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ОСНОВИ ЗАГАЛЬНОЇ ХІМІЇ.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Приклад 8. Які найвищий та найнижчий ступені окислення у фосфору, сульфуру та хлору? Скласти формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окислення.

Відповідь. Найвищий ступінь окислення елементів головних підгруп (I – VII груп періодичної системи) визначає номер групи. Найнижчий ступінь окиснення – кількістю електронів, необхідних для заповнення зовнішнього енергетичного рівня. Дані у задачі елементи знаходяться у VА-, VIА- та VIIА-підгрупах та мають наступну будову зовнішнього енергетичного рівня: Р … 3s23p3; S … 3s23p4; Cl … 3s23p5. Отже відповідь на завдання можна подати так:

Елемент

Ступені окислення

Сполуки

найвищий

найнижчий

Р

+ 5

– 3

Н34; К3P

S

+ 6

– 2

3; Na2S

Cl

+ 7

– 1

KClO4; HCl

Приклад 9. Як залежать кислотно-основні властивості оксидів і гідроксидів від ступеня окислення атомів елементів, що їх утворюють?

Відповідь. Якщо даний елемент проявляє змінний ступінь окислення та утворює кілька оксидів і гідроксидів, то зі збільшенням ступеню окислення властивості останніх змінюються від основних до амфотерних і кислотних. Наприклад хром утворює три оксиди: CrO; Cr2O3 та CrO3, ступінь окислення хрому в яких відповідно дорівнює +2; +3 та +6 і які є відповідно основним амфотерним і кислотним.

Приклад 10. Обчисліть ступінь окислення хлору в наступних сполуках НClO3; Cl2O7; НClO4; НCl; Cl2О.

Відповідь. При розрахунку ступеню окислення атома елементу у сполуці виходять із того, що сума ступенів окислення усіх атомів у формульній одиниці повинна дорівнювати нулю. Водень у більшості сполук має ступінь окислення + 1, а кисень: – 2. Виходячи з цього розраховуємо ступені окислення хлору у сполуках:

НClO3: 1 + х + (– 2) · 3 = 0; х = + 5;

Cl2O7: 2х + (– 2) · 7 = 0; х = + 7;

НClO4: 1 + х + (– 2) · 4 = 0; х = + 7;

НCl: 1 + х = 0; х = – 1;

Cl2О: 2х + (– 2) = 0; х = + 1.

Приклад 11. Які вищий і нижчий ступені окиснення в арсену, селену та брому? Скласти формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окиснення.

Відповідь. Вищий ступінь окиснення елементів головних підгруп (I – VII груп періодичної системи) визначає номер групи. Нижчий ступінь окиснення елемента визначається тим умовним зарядом, що здобуває атом при приєднанні тієї кількості електронів, яка необхідна для утворення стійкої восьмиелектронної оболонки (ns2np6). Дані у задачі елементи знаходяться в VА-, VIА- і VIIА-підгрупах і мають наступну будову зовнішнього енергетичного рівня: Аs …4s24p3; Sе... … 4s24p4; Br … 4s24p5 Тому відповідь на завдання можна подати наступним чином:

Елемент

Ступені окиснення

Сполуки

найвищий

найнижчий

Аs

+ 5

– 3

Н3АsО4; К3Аs

+ 6

– 2

SеО3; Na2Se

Br

+ 7

– 1

KBrO4; HBr

Приклад 12. Як залежать кислотно-основні властивості оксидів і гідроксидів від ступеня окиснення атомів елементів, що їх утворюють?

Відповідь. Якщо даний елемент виявляє перемінний ступінь окиснення й утворює кілька оксидів і гідроксидів, то зі збільшенням ступеня окиснення властивості останніх змінюються від основних до амфотерних і кислотних. Наприклад, хром утворює три оксиди: CrО, Cr2O3 і CrО3, ступінь окиснення хрому в яких відповідно дорівнює +2; +3 і +6 і які є відповідно основним, амфотерним і кислотним. Зазначеним оксидам відповідають гідроксиди: Cr(ОН)2; Cr(ОН)3 і Н2CrО4, які є основою, амфотерним гідроксидом і кислотою відповідно.