Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на теорию орг.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

18. Охарактеризувати теорію о. Богданова

Одним з найяскравіших представників вітчизняної школи теорії організації є Олександр Олександрович Богданов (справжнє прізвище Малиновський). Його заслугою є розробка фундаментальних методологічних проблем теорії організації. Виходячи з аналізу сутності організації, Богдановим була висунута ідея про необхідність системного підходу до її вивчення. Сформована і розроблена Богдановим «Тектологія» стала однією з перших концепцій загального вчення про організацію. У ній автор дав загальний опис процесів виникнення і розпаду організацій. На відміну від Ф. Тейлора і його послідовників, які розглядали організацію саме як замкнуту систему, яка перебувала в незмінному оточенні, Богданов відзначав взаємозв'язок організації із зовнішнім середовищем. У своїй фундаментальній праці Богданов по суті сформував цілісне уявлення про організаційну науку, сформулював її основні принципи і закономірності й пояснив механізм їх прояву, показав її роль і значення у світобудові і шляхи розвитку. Він диференціював науку і мистецтво організації, вважаючи, що організаційне мистецтво існувало завжди. Предметом цієї науки є, на думку його, загальні організаційні принципи і закони, за якими протікають процеси організації у всіх сферах органічного та неорганічного світу: в ​​психічних і фізичних комплексах, в природі, в роботі стихійних сил і в свідомій діяльності людей. Ці процеси діють в техніці (організація речей), в економіці (організація людей), в ідеології (організація ідей). Богданов висловив ідею про необхідність системного підходу до вивчення організаційної науки, дав характеристику системи та її елементів, показавши, що організаційне ціле виявляється більше простої суми його частин. Богданов вважав за необхідне розгляд всякого цілого, всякої системи елементів в її відношенні до середовища і кожної частини в її відношенні до цілого. Основними в тектології є поняття про елементи та їх поєднання. Модель організаційного устрою Богданова носить універсальний характер і застосовується ним для пізнання безмежного діапазону процесів та явищ, що відбуваються як у природі, так і в суспільстві. Богданов висунув наступні науково-організаційні засади тектології:

1. Будь-яке організаційне ціле - це система активностей, що розгортаються в певному середовищі в безперервній взаємодії з нею. Звідси і суспільство являє систему «людських активностей» в природному середовищі в боротьбі з її опорами.

2. Кожна частина організаційної системи знаходиться в певному функціональному відношенні до цілого. Так, у суспільстві кожна галузь його господарства, кожне підприємство, кожен працівник виконують свою певну функцію.

19. Здійснити порівняння технократичної та гуманістичної систем цінностей.

Гуманістичні цінності – це певні переконання, уявлення, норми та принципи, за якими треба діяти, засновані за правилом людяності та спрямовані на благо людства. Технократична система цінностей – протилежна технократичній. Технократична система цінностей розглядає природу як джерело необмежених ресурсів, а от гуманістична стверджує, що природні ресурси обмежені. Основні твердження технократичної та гуманістичної систем цінностей: Т – вищість над природою, Г – гармонія з природою, Т – природа ворожа, нейтральна Г – природа дружня, Т – навколишнє середовище необхідно змінювати, воно є керованим, Г – навкол. середовище існує в крихкій рівновазі з людиною, Т – інформаційно-технологічний розвиток суспільства, Г – соціокультурний розвиток суспільства, Т – ризик та виграш, Г – гарантія безпеки, Т – ринкові відносини, Г – суспільні інтереси, Т – розумність засобів, Г – розумність цілей, Т – запам’ятовування інформації, Г – розуміння інформації, Т – освіта, Г – культура, Т – індивідуальне самозабезпечення, Г – колективістська організація, Т – освіта, Г – культура.