Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на теорию орг.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

14. Охарактеризувати еволюційну організаційну теорію.

Сутність еволюційного підходу полягає у визнанні факторів змін навколишнього середовища, як основної рушійної сили розвитку і зміни організації. Причому основним чинником є ​​конкуренція за ресурси між самими організаціями. Встановлюється тісний взаємозв'язок між орг. і середовищем, причому орг. сама змінюється для виживання в умовах мінливого ​​середовища, а середовище змінюється у зв'язку з перетворенням орг. таким чином, в теорії еволюції характер змін об'єкта є вимушеним, а сама мінливість забезпечується методом природного відбору. Принципи еволют.т. заключаються у можливих (спланованих або незаплан.) змінах в орг., тобто варіації; природному відборі форм, яке влаштовує безпосередньо зовн. середовище; збереженні, відтворенні та вдосконаленні добраних форм (позитивних ознак) а також постійна боротьба за існування.

Саме під дією еволюційних факторів форми організації праці зазнали настільки значні зміни, пройшовши шлях від первісної общини до сучасного суспільства. При цьому організаційні форми на кожному етапі строго відповідали рівню розвитку суспільства. З одного боку це доводить, що сучасне поділ праці був недосяжним ще сто років тому, а з іншого - робить вірогідним кінець століття транснаціональних корпорацій з появою якихось нових факторів в суспільстві.

15. Здійснити порівняння етапу зростання та старіння організації.

Будь-яка орг. проходить 4 етапи власного розвитку: зародження, зростання, зрілість та старіння, кожному з яких притаманні певні риси. Порівняємо 2 з них:

Зростання

Старіння

Умови розвитку:освоєння певного сегменту ринку; наявність фахівців,зацікавлених в удосконаленні виробництва і збуту; стабільність в діяльності орг.; можливості одержання прибутків.

Фактори розвитку: наявність колективу,який працює над іміджем організації; висока якість кадрового складу; фінансова стійкість; низькі відносні витрати;висока технічна озброєність; сформована і стабільна номенклатура продукції; значні виробничі потужності; можливість значних прибутків; конкурентно-спроможність продукції; висока соціальна забезпеченість кадрів.

Можливі негативні риси: поява значних суперечок в колективі;організація опозиції в колективі; обмеженість ресурсів,залежність від ринкової конюктури; організаційна інертність структури; консерватизм вищого керівництва; складність комунікаційних зв’язків; значна чисельність адміністративних служб; уповільнена реакція на виклики бізнес-середовища.

Умови розвитку:розподіл компанії на кілька малих і середніх фірм; наявність бажання у фахівців зберегти свій колектив; відсутність у конкурентів бажання поглинути організацію.

Фактори розвитку:наявність лідера,який добре розуміє специфіку ринку; уміння утримувати своїх покупців,клієнтів; конкурентоспроможність продукції; невимогливість кадрів до їх соціальної забезпеченості; висока технологічна озброєність орг.

Можливі негативні риси:звуження ринку; значне не завантаження виробничих потужностей; стабільна номенклатура продукції;орг. в колективі опозиції; високі відносні витрати; організаційна інертність; значна чисельність управлінського апарату; неможливість удосконалення продукції.