Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на теорию орг.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

16. Розкрити сутність поняття «організація»

Термін “організація” застосовується досить широко в усіх сферах повсякденного життя кожної людини. Для більшості індивідів, безперечно, слово “організація” асоціюється перш за все з певною групою людей, об’єднаних між собою для виконання певних завдань. Також загальновідомо, що в межах кожної організації, незалежно від напрямків її діяльності та соціального складу, діють свої певні принципи роботи та правила поведінки її учасників. Так, організацією можна назвати як малу посередницьку фірму, так і велике промислове підприємство, як “Клуб любителів пива”, так і політичну партію, як студентську групу, так і Верховну Раду України.

Нині поняття "організація" широко вживається в багатьох науках (філософії, математиці, економіці, соціології та ін.) і в практичній діяльності. Це поняття багатозначне. Найчастіше воно означає: внутрішню упорядкованість, узгодженість взаємозалежних елементів цілого (системи); сукупність процесів або дій, що забезпечують досягнення цілей системи; об´єднання людей, спільна діяльність яких спрямована на досягнення певної загальної мети за допомогою певних правил та принципів.

Організації створюються й існують внаслідок того, що задана ціль не може бути досягнута однією людиною або навіть групою людей, які працюватимуть незалежно та некоординовано.

Щоб бути справді організацією, ця група повинна відповідати таким вимогам:

- наявність принаймні двох людей, які вважають себе частиною цієї групи;

- наявність хоча б однієї спільної мети;

- наявність членів групи, які свідомо працюють разом, щоб досягти загальної для всіх мети.

Поняття "організація" відноситься до числа найбільш часто вживаних. Воно вживається щонайменше у трьох значеннях:

- організація як система – це сукупність, система взаємовідносин, видів діяльності, прав, обов’язків, ролей, які формуються у процесі сумісної праці; організація розглядається як система з об’єктованою структурою.

- організація як соціум – це сукупність індивідів, яка реально існує, емпірично фіксується, має спільні цілі, характеризується відносною цілісністю і є самостійним суб’єктом соціальної дії та поведінки.

- організація як процес – це прицес, шляхом якого утворюється і зберігається структура системи.

17. Розкрити еволюцію теорем. Концепцій організації

Теоретичні концепції організації, які визначають її сутність, роль та основні критерії, що використовуються для оцінювання ефективності діяльность різноманітних орг. структур, постійно еволюціонують. Основою відповідних орг. теорій є моделі організацій.

Механічна (Тейлор, Файоль, Вебер) - організацію розглядали як механізм, який дає змогу об'єднати основні виробничі чинники з метою збільшення прибутку. Розробка універсальних принципів орг.. праці та управління.

Природна організація (Парсонс, Метрон, Етціоні) - функціональні орг.. орозглядаються як обєктивній процес самовдосконалення,в якому присутній,але не домінує суб’єктивний початок. Мета є тільки однією з підстав функціонування організації.

Організація-община (Мейо) - в її основу закладена система підтримання стосунків між людьми всередині організації.

Соціотехнічна (Райс, Трісті) - грунтується на залежності внутрішньо групових зв’язків від технології виробництва.

Інтеракціоністична (Бернард) – Організація - це система тривалих взаємодій між її членами, які вносять в орг. власні очікування і цінності.

Кібернитична (Бір, Янг, Форрестер) - побудова повної математичної моделі структури орг. з урахуванням безлічі зворотних зв’язків.

Інституціональна (Норт) - форми і поведінка орг. визначається зазвичай традиціями, нормами.

Конфліктна (Холл) орг. має безліч суперечливих цілей і діє в умовах суперечливих інтересів різних членів орг. або її груп.

Процесна (Богданов) – суспільство розглядається як безперервний процес поєднань (асоціацій) та роз’єднань (дисоціацій). Суспільство не має сталої структури.

Органічна (Бернс, Сталкєр) - сусп. порівнюється з живим організмом, у якому всі частини взаємозалежні. Виникла як протилежність бюрократичній, що перестала відповідати гнучким умовам ринку.

Проблемна (Франчук) - проблеми організації розгляд не як перешкоди або вади в її розвитку, а як виявлення природних потреб і можливостей їх реалізації.