Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на теорию орг.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

34. Охарактеризувати теорію людських стосунків і поведінкових наук.

Головна ідея теорії людських стосунків полягає у тому, що зростання продуктивності праці може бути досягнете без суттєвого матеріально-технічного оновлення виробництва, а успіх трудової діяльності більшою мірою залежить від морально-психологічного клімату, який склався всередині трудового колективу, ніж від матеріально-речових умов. Підставою для цієї концепції стали експерименти, проведені на початку 30-х рр. XX ст. у компанії "Вестерн Електрик" біля Чикаго і пов'язується вона з іменем Елтона Мейо.

На думку прихильників цієї концепції, працівники є загалом пасивними, вони перебувають у моральній залежності від керівників, завдання яких полягає у тому, щоб схилити робітників до співробітництва. Мейо вважав, що прагнення до співробітництва є природним станом робітників і менеджерів, яке в реальних обставинах обмежене неправильно побудованими взаєминами між ними. Завдання менеджера — так організувати внутрігрупову структуру, щоб задовольнити соціальні потреби виконавців у спілкуванні, виховати у них відданість фірмі і спрямувати їхні особисті пристрасті у продуктивне русло. Опір управлінню. При аналізі трудових відносин з позиції менеджерів, наймані працівники часто виглядають лише як об’єкти впливу, гвинтики, від яких нічого не залежить. Проте, насправді, працівники виробляють свої власні способи контролю над трудовим процесом, які не завжди відповідають інтересам менеджерів.

Поведінкові науки стали свого роду продовженням теорії людських відносин, однак представники нового напряму не лише акцентували увагу на методах налагодження міжособистісних відносин, але і прагнули надати допомогу працівникові в усвідомленні власних можливостей на основі застосування концепцій поведінкових наук до побудови та управління організаціями. Сюди відносяться: різні аспекти соціальної взаємодії, мотивації, характеру влади й авторитету, організаційної структури, комунікації в організації, лідерства, зміна змісту роботи і якості трудового життя.

Головним змістом теорії людських стосунків і поведінкових наук є повага до працівників, мотивація, комунікація, лояльність, участь у прийняті рішень. Тобто, система підтримки людських стосунків у середині організації.

35.Здійснити порівняння етапу зрілості та етапу старіння організації.

1)Етап зрілості організації.

умови розвитку: освоєня певного сегменту ринку; наявність фахівців, зацікавлених в удосконаленні виробництва і збуту;стабільність в діяльності організації; можливості одержання прибутків.

фактори розвитку: наявність колективу, який працює над іміджем організації; висока якість кадрового складу; фінансова стійкість; низкі відності витрати; висока технічна озброєність; сформована і стабільна номенклатура продукції; значні виробничі потужності; можливість значних прибутків; конкурентно-спроможність продукції; висока соціальна забезпеченість кадрів.

можливі негативні риси: поява значних суперечок в колективі; організація опозиції в колективі; обмеженість ресурсів, залежність від ринкової конюктури; організаційна інертність структури; консерватизм вищого керівництва; складність комунікаційних зв’язків; значна чисельність адміністративних служб;уповільнена реакція на виклики бізнес-середовища.

2)Етап старіння.

умови розвитку: розподіл компанії на кілька малих і середніх фірм; наявність бажання у фахівців зберегти свій колектив; відсутність у конкурентів бажання поглинути організацію.

фактори розвитку: наявність лідера, який добре розусіє специфіку ринку; уміння утримувати своїх покупців, клієнтів; конкурентоспроможність продукції; невимогливість кадрів до їх соціальної забезпеченості; висока технологічна озброєність

можливі негативні риси: звуження ринку; значне незавантаження виробничих потужностей; стабільна номенклатура продукції; орг. в колективі опозиції; високі відносні витрати; організаційна інертність; значна чисельність управлінського апарату; неможливість удосконалення продукції