Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на теорию орг.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

23. Здійснити порівняння етапу зародження та етапу старіння організації

Зародження орг. Умови розвитку:наявність оригінальної ідеї;в управлінській команді зібралася група сміливих,активних однодумців-ентузіастів;існує перспектива виробництва і збуту продукції,надання послуг на основі наявної ідеї. фактори розвитку:ентузіазм і цілеспрямованість лідера колективу;згуртованість команди навколо лідера;мобільність,гнучкість,швидке опанування нових видів діяльності;мінімальний управлінський апарат;прості організаційні зв’язки;творча атмосфера в колективі. можливі негативні риси:надмірний фанатизм лідера,невміння його йти на компроміс;прихід в колектив іншого лідера;обмеженість фінансових матеріальних,людських ресурсів;значна залежність від ринкової конюктури;слабкі кредитні можливості;перевантаження,незадовільні умови праці та соц. Забезпечення. Етап старіння. Умови розвитку:розподіл компанії на кілька малих і середніх фірм;наявність бажання у фахівців зберегти свій колектив;відсутність у конкурентів бажання поглинути організацію. фактори розвитку:наявність лідера,який добре розусіє специфіку ринку;уміння утримувати своїх покупців,клієнтів;конкурентоспроможність продукції;невимогливість кадрів до їх соціальної забезпеченості;висока технологічна озброєність орг. можливі негативні риси:звуження ринку;значне не завантаження виробничих потужностей;стабільна номенклатура продукції;орг. в колективі опозиції;високі відносні витрати;організаційна інертність;значна чисельність управлінського апарату;неможливість удосконалення продукції

24. Традиційна концепція організації

Складається з виконавчо-технологічної функції-раціоналізація праці.

Функція управління менеджменту—планування—організування-мотивування-контроль-раціоналізація структури орг.

Планування – це заздалегідь намічений порядок дій, необхідних для досягнення поставленої цілі. Планування - оптимальний розподіл ресурсів для досягнення поставленої мети. Слово «план» походить від латинського слова planum — площина, рівне місце. Спочатку цей термін використовувався на позначення креслення (рисунка), що характеризує певну ділянку в масштабі площини. Потім його стали застосовувати для визначення (опису) проектів, реалізація яких передбачає систему взаємозв’язаних завдань, показників та розрахунків. "Планувати- означає думати про майбутнє", - писав Болан.

"Планування - це дії, описані для того, щоб їх було здійснено",- Соєр.

"Майже будь - яку роботу, щоб її взагалі зробити, треба спланувати, принаймні неформально, на кілька хвилин наперед", - Денісон.

Саме поняття "управляти" означає "дивитися вперед", що дає певне уявлення про те, якої ваги надають плануванню у світі бізнесу.; і це дійсно правда. Навіть якщо передбачення і не є всім менеджментом, воно складає його важливу частину, - зазначив ще в 1916 р. Файоль. Планування в організації – процес визначення цілей організації та прийняття рішень щодо шляхів їх досягнення.

Організування це друга функція менеджменту, завданням якої є формування структури організації, а також забезпечення її всім необхідним для роботи - персоналом, матеріалами, устаткуванням, будівлями; грошовими коштами та іншим. Мотивування — це складна категорія, для з'ясування природи якої важливо спочатку розібрати поняття «потреби», «спонукання», «мотиваційна структура», «стимули».  Контроль (суспільство) — складова частина управління економічними чи соціальними об'єктами і процесами з метою перевірки відповідності поточного стану об'єкта бажаному та необхідному стану, передбаченому законами, інструкціями, іншими нормативними актами, а також програмами, планами, договорами, проектами, угодами тощо.