Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мм.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
149.35 Кб
Скачать

21. Ключові економічні проблеми на міжнародному рівні.

Усі глобальні проблеми можна поділити на політичні, економічні, демографічні, соціальні та екологічні. До групи економічних проблем відносять переважно енергетичну, сировинну та продовольчу.  Сировинна та енергетична проблеми мають багато спільного. Викликані вони, передусім недостатньою кількістю розвіданих запасів корисних копалин і дуже нераціональним їх використанням. Вже доводиться експлуатувати родовища, які знаходяться у гірших гірничо-геологічних умовах, у районах з екстремальними природними умовами (Сибір, Канадська Арктика, пустелі Африки і Австралії), з нижчим вмістом корисних компонентів у рудах. Усе це приводить до подорожчання сировинної та енергії, а значить, і всієї продукції згаданих галузей господарства. Тому основним шляхом вирішення сировинноенергетичної кризи є перехід до матеріало- і енергозберігаючих технологій, комплексного використання сировини, створення маловідхідного і безвідходного виробництв  До зменшення використання сировини повинна привести і заміна багатьох видів природних матеріалів на штучні і синтетичні, які можуть створюватися із наперед заданими властивостями. в світі існує тенденція до ширшого використання екологічно безпечних матеріалів на основі відновних біологічних ресурсів (деревина, натуральні волокна, шкіра) та найбільш розповсюджених корисних копалин (будівельне каміння, пісок, глина). Значна економія сировини досягається за рахунок використання вторинних матеріалів - металобрухту, макулатури, пластмас. Розв'язання енергетичної проблеми, крім повсюдної економії енергії і вдосконалення існуючої теплової енергетики на принципово нових технологічних основах (спалювання вугілля у "киплячому шарі", МГД-генератори), передбачає широке використання альтернативних джерел енергії, передусім сонячної, вітрової, внутрішнього тепла Землі. Продовольча проблема визначається спроможністю Землі прогодувати нинішнє і майбутні покоління планети. Причиною голоду є не відсутність запасів зерна, а неспроможність країн, що розвиваються, через власні низькі доходи закуповувати на світовому ринку продукти харчування.   Серед чинників, які мають особливе значення для вирішення продовольчої проблеми, с земля. Однак не вся земля с придатною для вирощування сільськогосподарських культур. Чималі площі родючих земель вилучаються у світі під забудову, особливо міську, яка в XXI ст. може значно зрости. Особливою проблемою є деградація (погіршення) землі. Це не лише виснаження грунтів, їх ерозія, а й забруднення різними хімічними сполуками, що вносяться при удобренні.Для продовольчого забезпечення людства суттєве значення мають біологічні ресурси світ.океанАдже в ньомувидобуваєтьсяблизько 20 % харчових білків тваринного походження.  22. Міжнародні інституції, що впливають на економічний розвиток.

Міжнародні організації грають усе більш помітну роль у світовій економіці.Їхня діяльність дозволяє внести необхідний регулюючий початок і визначену стабільність у функціонування валютно-розрахункових відносин.,вони покликані служити форумом для налагодження валютно-розрахункових відносин між країнами,зростає значення міжнародних валютно-фінансових і кредитних організацій у сфері вивчення, аналізу й узагальнення інформації про тенденції розвитку і вироблення рекомендацій з найважливіших проблем світового господарства.

1.Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) ставить за мету посилювати економіку країн-членів, щоб зробити її більш ефективною, просувати ринкову економіку, розвивати вільні обміни, сприяти зростанню як індустріально розвинутим країнам, так і тим, що розвиваються.

2.Світова організація торгівлі (СОТ)- це міжнародна організація, метою якої є розробка системи правових норм міжнародної торгівлі та контроль за їх дотриманням. Головними цілями СОТ є забезпечення тривалого і стабільного функціонування системи міжнародних торговельних зв’язків, лібералізація міжнародної торгівлі, поступове скасування митних і торговельних обмежень.

3.Міжнародний валютний фонд Мета:-сприяння міжнародному валютному співробітництву шляхом консультацій і взаємодії по валютних проблемах;створення сприятливих умов для розширення і збалансованого росту міжнародної торгівлі;сприяння стабільності валютних курсів, підтримка упорядкованих валютних взаємин, запобігання девальвації валют, викликуваною конкуренцією;надання допомоги в створенні багатобічної системи платежів і в усуненні обмежень на обмін валюти, що перешкоджають розвитку світової торгівлі;надання на тимчасовій основі фінансових засобів країнам-членам для коректування їхніх платіжних балансів без застосування мір, деструктивних для процвітання на національних і міжнародних рівнях;

4.Група Всесвітнього банку.Всесвітній банк, багатобічна кредитна установа, складається з 5 тісно зв’язаних між собою інститутів(Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР),Міжнародна асоціація розвитку (МАР),Міжнародна фінансова корпорація (МФК) ,Багатобічне агентство по інвестиційних гарантіях (МАІГ) ,Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних суперечок (МЦУИС)), загальна мета яких – підвищення рівня життя в країнах, що розвиваються, за рахунок фінансової допомоги розвитих країн.

5.ЕБРР(Європейський банк реконструкції і розвитку)Мета:підтримка переходу країн Центральної і Східної Європи і до орієнтованого на відкритий ринок економіці;сприяння розвитку приватного підприємництва в країнах, прихильних принципам багатопартійної демократії, плюралізму і ринкової економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]